Reklama
Nepřihlášený uživatel | Zaregistrovat se
 

Téma:

Koníčky a zálibyO jídle, vaření a gurmánství

Spravují:

Evulka,
quark,
Kristian,
petraha



Reklama



Klub určený výhradně pro výměnu RECEPTŮ!
Dávejte název receptu do nadpisu, prosím. Budou se nám lépe vyhledávat.
Chcete-li něco doplnit k nějakému receptu, použijte Odpovědět. Všechny ostatní příspěvky, které nejsou receptem nebo jeho doplněním, pro zachování přehlednosti mažem.
Děkujeme za pochopení.


Dělám podobně, koření pražím jako Kuzma a místo špenátu dávám batáty na kostičky.
Kristian Celestial Emporium of   Benevolent Knowledge
Sýrový salát Máša
Včera byl sýrový salát, další oblíbený rodinný mmb style sýrový recept - gouda, hermelín, ementál, blaťácký zlato, kyselá okurka, vejce natvrdo, vše na kostičky, paprika barevná (červená žlutá oranžová) na nudličky, sladká paprika, trocha chilli, majonéza, sůl, pepř.
 
Kristian Celestial Emporium of   Benevolent Knowledge
Karbanátky Máša
Karbanátky, či spíše placičky z hovězího, obalovat se u nás neobaluje. Jen maso, strouhaný parmazán, nasekaná slanina, šalotka, česnek vejce, majoránka, sůl, pepř, ňam.
 
pardon, doplňoval jsem... a samozřejmě výborný nápad, vyzkouším! (Ta dvouhrachová je jeden z mých nečetných objevů ameriky - došel jsem na to samozřejmě tak, že jsem dal vařit zeleného hrachu zu moc, a řka si: to nesežeru, ale přece to nevyhodím, jal jsem se improvisovat :-]
Dvouhrachová polívka
(není to žádné terno a dělám to jen od oka, ale třeba potěší, nebo aspoň poba(bico)ví)

zelený hrách namočený přes noc uvařit al dente, větší část uvařeného odebrat (já ji posolenou sežeru k obědu, protože vařený posolený hrách miluju), zbytek nechat ve vodě, ve které se vařil, přidat rozumné množství žlutého půleného hrachu (propraný, namáčet netřeba) a vařit, dokud se ten žlutý nezačne rozpadat. Zahustit cibulovou (nebo cibulovo-smetanovou) jíškou, okořenit dle chuti. Ten zelený se ani během vaření nerozvaří, výsledkem je příjemná textura. (Samozřejmě nemixovat.)
(Nezkoušel jsem, ale podobně by to asi šlo s černou a červenou čočkou. Atp.)
 
Znám, tuním jako tříhrachovou - těsně před dokončením přihodím mražený zelený hrášek.
Irský chowder
Je mnoho druhů, takže jestli nevařím zrovna ten váš, tak mě nebijte :)

Ingredience na 5 litrů polívky (míň jí vařit nesmím)

Rybí směs na polívku, nejlépe losos (skelety, hlavy)
Mušle, kalamáry... (já většinou nemám a vařím jen z ryby, ničemu to nevadí)
1 velká kedlubna
2 větší cibule
3 velké mrkve
2 stonky řapíkatého celeru
1 velká brambora
1 pórek
3 větší stroužky česneku
listová petržel
kukuřice velká konzerva na páře
šlehačka 400 ml
cca 20 dkg másla
lžíce mouky
sůl, muškátový květ

Uvaří se silný rybí vývar (skelety, hlavy), nejlépe z lososa, rozmařilec si může připravit bokem filet, ale ze skeletů je masa dost. Na většině másla se dozlatova opeče zelenina pokrájená na preferované kousky kromě pórku, celeru a kukuřice, na závěr se přihodí řapíkatej celer. Zapráší se to moukou a ještě osmahne. Základ se nechá vystydnout a přihodí do vařícího rybího vývaru. Bokem na zbytku másla opečeme pórek. Jakmile se ve vývaru zavaří zelenina s moukou (cca 15 minut), přidá se kukuřice a za chvíli osmahnutý pórek. Pokud se vaří i kalamáry nebo mušle (nebo filet), tepelně se upraví podle typu bokem a teď někdy se tam hodí i s vývarem, pokud se vařily. Okořeníme muškátovým květem, přilijeme šlehačku a necháme přeběhnout varem. Sypeme sekanou listovou petrželkou.
 
Kristian Celestial Emporium of   Benevolent Knowledge
Díky, tohle byl první pokus, takže určitě rád vytuním.
Děláme podobně, velmi často jako středně rychlou snídani, až na vylepšení:

- římský kmín, koriandr a hořčičná semínka nadrtit ve hmoždíři a pražit nasucho v bodě 1, olejem zalít, až se z koření začne trochu (trochu!!) kouřit, prostě odchytnout hned na začátku. Vůně koření bude úplně jinde.

- ke kroku smažení cibule cibuli lze přidat houby

- rajčat dát polovinu, bude to lépe chutnat

- červenou čočku předtím propláchnout na cedníku, zalejt klidně vařící vodou z konvice pro urychlení procesu

- k citronové šťávě lze přidat kapku limetky

- kromě špenátu se hodí jakákoliv zeleň: cibulka, koriandr, petržel...
Kristian Celestial Emporium of   Benevolent Knowledge
Dhal z červené čočky
1 lžička olivového nebo kokosového oleje
2 dvě cibule najemno
3 stroužky česneku nasekané
1 lžíce oloupaného nastrouhaného zázvoru
trocha čili
½ lžičky římského kmínu (drceného/mletého)
½ lžičky mletého koriandru
½ lžičky hořčičných semínek (drcených)
2 lžičky mleté kurkumy
1 lžička garam masaly
1 hrnek (200g) červené čočky
1 pixla (400ml) sekaných rajčat
1 pixla (400ml) kokosového mléka (použil jsem práškovaný)
2 hrnky (500ml) zeleninového vývaru
sůl a pepř
šťáva z půlky citronu
2 hrsti čerstvého špenátu

1) Rozpálit olej na středno, vrazit cibuli, zlehka pražit 5 minut. Přihodit česnek, zázvor a chilli a dát tomu ještě pár minut.

2) Přihodit římský kmín, koriandr a hořčičná semínka. Smažit minutu.

3) Vrazit do toho čočku, rajčata (i se šťávou), kokosový mlíko, vývar. Zamíchat, přisolit a připepřit, zlehka bublat 15 - 20 min. (Lze i déle, jen bacha na připalování.)

4) Vrazit citronovou šťávu (nedával jsem, přišlo mi to akorát nakyslý).

5) Vrazit špenát až zvadne, pak podávat s rejží, naanem nebo tak.
 
Kristian Celestial Emporium of   Benevolent Knowledge
Vepřové plátky v parmazánové om. (Máša)
Maso orestovat na směsi ololu a másla, vyndat, udržet v teple, do výpeku přidat ještě trochu ololu a másla, orestit dva posekaný stroužky česneku a cca 15 dkg posekaných sušených rajčat, zalít cca 4 dcl slehačky, podle potřeby zredukovat, vhodit hrst nastrouhanýho parmazánu, vrátit maso, prohřát. Sežrali jsme to samotný/s chlebem, hodily by se k tomu nudle/špecle. Zbylo mi doma pár žampiónů, tak jsem je do toho mrskla taky.

Ještě jsem zapomněla na lžičku uzený papriky a 2 lžicky dijonský horčice, hořčici s rajcatama, papriku až na poslední minutu před šlehačkou rozvonět.
 
Mléčný vepřový bok / Pražský řízek / "karbanátek"
https://www.okoun.cz/boards/jidlo_a_vareni?contextId=1070331156#article-1070331156

1 kg mletého bůčku
500 ml mléka
250 g strouhaného sýra

smíchat a nechat odležet několik hodin v chladu, nejlépe přes noc. Mléko s tím bůčkem se spojí a ztuhne. Teprve potom osolit (doporučuju jen 1 až 1,5 % soli, obvyklá 2% jsou kvůli přidanému sýru moc) a dál zpracovat. V této základní podobě je to tzv. „pražský řízek”' – tvořit placičky, obalit v trojobalu, pomalu smažit v menší vrstvě tuku nebo péct v troubě.
 
Hrušková povidla
SUROVINY
• hrušky bez jadřinců, pokrájené (pokud je tuhá slupka, raději oloupat) 2 kg
• cukr krupice 500 g
• ocet 2 lžíce
• mletá skořice 1/2 lžičky
• rum 4 lžíce
• hřebíček, tlučený 3 ks
• badyán, tlučený 2 ks

POSTUP
1. Pokrájené hrušky dejte do hlubšího pekáče (můžete vyložit pečicím papírem s vyššími okraji).
2. Polijte octem, vše promíchejte a dejte péct na 200–250 stupňů do trouby. DŮLEŽITÉ: Během pečení ani jednou nemíchejte!
3. Pečte 20–25 minut. Po této době na hrušky nasypte rovnoměrně 250 g cukru a znovu dejte péct na 15 minut.
4. Poté opět přisypte 250 g cukru a znovu je na dalších 15 minut dejte do trouby péci.
5. Po upečení přidejte rum, skořici a roztlučený hřebíček s badyánem. Zamíchejte a ponorným mixérem rozmixujte do požadované konzistence, jak kdo má rád.
6. Pokud by se vám zdálo, že hrušky jsou po upečení příliš vodnaté, pečte ještě o 10 až 15 minut déle.
7. Horká povidla jen naplňte do sklenic, hahoru dejte ještě pár kapek rumu jako konzervant, i přesto, že už tam rum je – a otočte dnem vzhůru.

 
lentejas con arroz y chorizo
super recept na čočku s rýží a klobásou základ cibulka a česnek, dle chuti jedno či dvě rajčata na kostičky. na to hodím 200 gr čočky, 100 gr propláchnuté rýže a jedno chorizo na kolečka. Zaleju vodou, přidám kostku bujonu a nechám to pracovat. Mňam
 
george_killer  
Zed_X malá šlupka taky šlupka 
Poradil by někdo odzkoušený recept na sekanou? Dík.
 
kacule1 je země kulatá? 
Kefírové lívance
Zrovna sem s tím jdu...

1 kefír (500 ml)
300 g hladké mouky
100 g cukru
1 vejce
1 rovná lžička sody
-------------------------

Kefír, cukr a vejce rozšleháme tak, aby se vše spojilo. Mouku smísíme se sodou a přidáme ke kefírové směsi a rozmícháme.
Pečené v livanecniku nebo jen tak na pánvi.
Jsou jednoduchý a dobrý.
Podáváme s tvarohem, boruvkama a javorovým sirupem.
 
Kristian Celestial Emporium of   Benevolent Knowledge
Lívance jablky
(triviální, ukládám hlavně pro sebe)

300 g strouhaných jablek
2 žloutky
sníh ze 2 bílků
160 g polohrubé mouky
250 ml mléka
1 lžička kypřícího prášku do pečiva
80 g cukru
50 g tuku


Postup:

1. Žloutky rozkvedláme s mlékem a rozpuštěným prochladlým tukem.

2. Přidáme cukr, jablka, mouku s práškem do pečiva a bílkový sníh.

3. Na rozpálené pánvi z těsta smažíme lívanečky z obou stran.

4. Podáváme například s našlehaným tvarohem.
 
Moirain za všechno se platí.. 
nejsou dobré, hrozně suché a ani ta omáčka, z té vznikne hustá kejda/puding houbové chuti
Reakce na | Vlákno  
Ikea Meatballs
Myslím, že to sem patří: