Reklama
Nepřihlášený uživatel | Zaregistrovat se
 

nepiste sem vyhulenecke tipy:)

Hořká pihovitost byla v chuti moštu znatelná https://www.ireceptar.cz/zahrada/horkou-pihovitost-jablek-zpusobuje-nedostatek-vapniku.html Snad by šel i v domácích podmínkách udělat chuťový test. Ještě doporučuji – již v průběhu strouhání – přidat trochu kyseliny askorbové (vinařské potřeby), aby to tolik nehnědlo. Čím později se moštuje, tím hůře to teče (někdy jsme moštovali ještě začátkem prosince).
Vozíme, ale pro vás je to asi daleko, někam za Benešov. Mošt balí do bag-in-boxů i pasterizují, takže máme doma domácí mošt i pár let, když je obří úroda. Vozíme i padavčata, akorát to nesmí ležet dlouho. Kdybys chtěla, zjistím ti kde to je.
Zkus mášu do vzkaníku, nechávají si moštovat do takových těch trvanlivých balení (vakupytel a stojanová krabice) a jsou spokojení, poradí.
Nejhorší je plíseň skrytá v jádru. Pár takových dokáže šťávu pěkně znehodnotit. Že jsou padaná nevadí, ani jistá míra červivosti. Horší je, pokud červ je vstupní branou pro hnilobu či plíseň. Musí se to rychle zpracovat. Otlučená místa mají tendenci hnít.
tady píšou do listopadu, tak snad to stihnu. Nám fakt dozrávají až teď. Můžou se tam vozit i padančata (ne nahnilá, ofc) a jabka, co mají sem tam strup? Letos jsem to v tom vlhku nějak nevychytala
tady u nás dnes moštárna končí sezonu, zájem byl poměrně dobrý.
Vozíte někdo jablka do moštárny? Každoročně se nám urodí hromada, skladovat se dají nejdéle do vánoc a aby všechna sežrali koně je mi zas líto.
Zkusím obvolat moštárny v okolí, jestli fungují, a kdybyste někdo měl užitečný rady, tak sem s nima, díky