Reklama
Nepřihlášený uživatel | Zaregistrovat se
 

nepiste sem vyhulenecke tipy:)

podle aktuálních info jsem byl podpořen ve dvou ze třech podaných podnětů do městského rozpočtu. Jedním z nich je Komunitní zahrada a druhý je ochrana drobných zvířat ve městě. No takže teď bude období příprav, než se reálně něco stane.
Tsss... "Umírající vinař na smrtelné posteli si sezval své tři syny, aby jim prozradil svoje největší tajmeství - víno se dá vyrobit i z hroznů".
Vylisované se hned po vylisování zalijí vodou, přidá se správné množství cukru a pak se lisuje druhák...
Já chuť páleného úplně nedocením, ale vzpomněl jsem si, jak jeden rok byla většina úrody hroznů, po invazi nějaké plísně, či čeho, úplně seschlá. Vinař nás instruoval, že je třeba sbírat všechno. Pak z toho nějakým procesem to víno skutečně vyrobil. To teprve musela být dobrota.
Je to docela drahé, mohl jsem si popřilepšovat.
No, Grappa bola lepšia.
Jo, to co se prodává jako tohle krmení, jsou vyloženě zbytky z lisování, jinde to i přímo píšou
Te matolín je základ na výrobu nápoja zvaného törkölypálinka?
Dával jsem to koze, prasatům a jiné drůbeži. Sežrali toho stovky kilogramů. Toho šťavnatého už v tom moc není (pokud se nelisuje z moučnatých jablek), ale u nás byli například "vinaři", kteří sháněli hroznové výlisky a po namočení z toho ještě vyráběli kvašený nápoj. Zvali to "matolín(a)" či podobně.
lillyofthevalley  
Houbičkový les.
Občas se urodí i něco, co člověk nezasel ...
Salaát a houbičky
 
Když jsem ještě lisoval doma ručním lisem, přišlo mi, že odpad už byl opravdu k ničemu. U "výstupu" z profi lisu si už vůbec nedokážu představit, že by dal použít. Ačkoliv žížaly ty výlisky milovaly.
kamarád moštoval hrušky, co nasbíral na mezi. Vylisovaný zbytek dal do sudu, přidal cukr a že prej si to nechá na pálenku. Z jablečnýho zbytku by se dal dělat calvados. Vlastní zkušenost nemám, mě alkoholy nic neříkají.
jj, to nám právě taky poradili, tak zkoušíme
Prý stač ízahřát na 80 stupňů a stočit do PET lahví..
 
Tak jsme zpět z moštárny a jako šťáva fakt dobrá. Výtěžnost asi 67 % Pasterizujou až od 100 kg, to jsme neměli, budem muset něco pasterizovat doma, to nevypijem.
Proč mě moštování nenapadlo dřív?
 
Hořká pihovitost byla v chuti moštu znatelná https://www.ireceptar.cz/zahrada/horkou-pihovitost-jablek-zpusobuje-nedostatek-vapniku.html Snad by šel i v domácích podmínkách udělat chuťový test. Ještě doporučuji – již v průběhu strouhání – přidat trochu kyseliny askorbové (vinařské potřeby), aby to tolik nehnědlo. Čím později se moštuje, tím hůře to teče (někdy jsme moštovali ještě začátkem prosince).
Vozíme, ale pro vás je to asi daleko, někam za Benešov. Mošt balí do bag-in-boxů i pasterizují, takže máme doma domácí mošt i pár let, když je obří úroda. Vozíme i padavčata, akorát to nesmí ležet dlouho. Kdybys chtěla, zjistím ti kde to je.