Krmit, krmit, krmit. Granulax docela oblibují.
Mají rádi vlhko a stín, aková prohlubeň v zemi, zavlažená, přikrytá něčím pevným, hladkým. Člověk je pak nemusí hledat po celé zahradě.
Jsou schopni se slízt i do lapače z petflašky na trochu piva, ale tolik zase nejsem ochoten obětovat :-)
S nelibostí jsem zjistil, že letos jim dělá dobře netkaná textílie. Všechny sazenice salátu, které se pod ni vlezly, sežrali. Těch pár, které se nevlezlo, nějakým omylem ušetřili.
Musím s politováním říct, že už i na naší suché zahradě se letos prvně objevili slimáci. Naštěstí ne v tak strašném množství, jako u sousedů v nižších a vlhčích polohách, ale jsou tu.
Taková všehochuť, jak složením, tak barvami :-)

Tohle byl počáteční stav před 2,5 měsícem:
https://www.okoun.cz/boards/zahradkareni%21?contextId=1070944056#article-1070944056 – tak za rok dva ten kačírek zmizí a budou tam souvislý trsy. Většina toho pokvete.
Je to osázený letos na jaře, chce to čas.
Chtělo by to kolem rybníčku brčálníčku víc barev. Ale jinak krásnééé.
Mohly, wtz, akorát že my žijeme na jednom obrovském mraveništi a mšice se objevujou ne v nějakých vlnách, ale pokaždý, když novou rostlinu objeví mravenci.. :-)
V podstatě jediný kytky, na který to zatím nezkusily, jsou rajičata. Asi jim vadí to aroma, nebo nevim. Ale cokoliv vysadím (nevysazuju ve stejnou dobu, ale chaoticky), kolonizujou to.
A ještě fakáč.

Letos je pupálkový rok!

V pohodě, to píšu jen pro info a potvrzuju ti, že máš pravdu :-)
S tím mravenším stěováním bych to nepřeceňoval, ty kudny mohli mít klidně sekundární přelet.
Aha, sorry, nenasledoval jsem link . . .
Ano. Už se to vyřešilo v Přírodozpytnu. Přástevník starčkový.
Přástevník starčkový - ta bylina je starček, ne? Pak je to jasný . . .
Neni to spis Tyria jacobaeae?
Takhle mi rostlinstvo vypadá, když mi na ně mravenci nastěhujou mšice. Letos víc, než jindy.
To budou mšice, nebo jiný savý hmyz.
Nejsem odborník, ale u paličáku (který pěstuji) se řídím okamžikem kdy se narovná květní svol (který nechávám na několika rostlinách).
U nepaličáku se to odhaduje složitěji, buď podle odrůdy nebo až nať polehá nebo podle množství suchých spodních listů.
Pro odbornější rady chodím někdy na
www.cesnek.cz/diskuse