Nez se dokopu stroj pripravit k prodeji a nafotit a na bazarni weby nahodit, ptam se znovu po roce na okounu, nestoji nekdo o tera vari, spoustu pluhu a rotovatoru a zavazi a mozna i jinejch prislusenstvi (bez voziku teda) z osumdesatych let? Ovsem s novym (vlastneuz 10 let starym) nejsilnejsim motorem Honda co bezel jen par desitek hodin a novou spojkou (ktera bezela tak dve hodiny)? Pripadnemu zajemci predvedu funkci pres whatsup, pokud by to mel na jih Moravy (Klobouky u Brna) daleko.
Prostě jsou větší, tlustší a životaschopnější než ty normální, tak jsem to odhadla, chromozomy jsem fakt nepočítala.
Nemuzu najit nic o polyploidnich sneznkach.
No, zrovna tahle podléška je vykopaná v pangejtě někde ve Val di Sole, ta z místního lesa kvete o měsíc až dva později.
"Velké" sněženky, takové zmasilé a plnokvěté, které vypadají hodně polyploidně, jsem nakopala v jedné opuštěné zahradě, ale myslím, že kvetou zároveň s těmi normálními. Akorát jich musím půlku povyhazovat, protože se chovají trochu utlačovatelsky.
Ty sněženky (velkokvěté) takhle nějak kvetou každej rok, do 14 dní se k nim přidají další.
Před Vánocemi rozkvétaly na severu La Palmy mandloně a kolem silvestra to tam vypadalo jako u Hustopečí v březnu (no o něco líp, žádný pravoúhlý sady).
Mně kvetla podléška před vánocema.
Nedoslazuj sacharozou jako burani, ale fruktozou. Kvasinky pouzivaj kamosi co vim nejaky sampansky hlubokoprokvasejici. Na jablka a podobny veci s pektinem se vyplati pridat nejakej enzym.
Z kdoulí se dělají jednodruhovky. Jsou dost výrazné, sladkokyselé a celkově dokonalé.
Wiki: Slovo marmeláda má svůj původ v portugalském marmelada, které vzniklo z portugalského označení kdoule (marmelo), neboť v Portugalsku se pod tímto názvem rozumí kdoulové zavařeniny.
Jednodruhové marmelády, nebo s jablky atd.?
(Brno, zeď na kterou dnes svítilo celej den slunko)
Udělali jsme pár marmelád, které jsou boží. Část se mi podařilo rozdat a část šla na kompost.
Tak to má vypadat!
Já měl mizerných 12/150 51%.
První sněženka??? Už? To jsi v Británii? Myslela jsem, že jsi odněkud kolem Beskyd.
Já jdu pálit za týden, tak jsem zvědavej. Akorát to vyšlo, té předloňské slivovice zbývá poslední půllitr. 13/100 50% by bylo ok.
Jinak bych pěkně prosím zahájil jaro, dnes vykvetla první sněženka.
Kolik ti nateklo z čeho?
Mně nateklo z cca 200 litrů švestkového mače, 28 litrů po naředění na 52%. Nic nepřidávám.
A ty kdoule jsi nějak řešil, nebo nechal napospas červům?
Likér dělám z černého bezu