Z kdoulí se dělají jednodruhovky. Jsou dost výrazné, sladkokyselé a celkově dokonalé.
Wiki: Slovo marmeláda má svůj původ v portugalském marmelada, které vzniklo z portugalského označení kdoule (marmelo), neboť v Portugalsku se pod tímto názvem rozumí kdoulové zavařeniny.
Jednodruhové marmelády, nebo s jablky atd.?
(Brno, zeď na kterou dnes svítilo celej den slunko)
Udělali jsme pár marmelád, které jsou boží. Část se mi podařilo rozdat a část šla na kompost.
Tak to má vypadat!
Já měl mizerných 12/150 51%.
První sněženka??? Už? To jsi v Británii? Myslela jsem, že jsi odněkud kolem Beskyd.
Já jdu pálit za týden, tak jsem zvědavej. Akorát to vyšlo, té předloňské slivovice zbývá poslední půllitr. 13/100 50% by bylo ok.
Jinak bych pěkně prosím zahájil jaro, dnes vykvetla první sněženka.
Kolik ti nateklo z čeho?
Mně nateklo z cca 200 litrů švestkového mače, 28 litrů po naředění na 52%. Nic nepřidávám.
A ty kdoule jsi nějak řešil, nebo nechal napospas červům?
Likér dělám z černého bezu
A já zkoušel z arónie a byl taky skvělý. Prý. Nenechali mi na ochutnání.
Není. Příští sezónu už přestanu dogmaticky blbnout. Prvně jsem zakládal úplně bez cukru a ušlechtilých kvasinek, druhou jsem přidal půl kila a jakési vinné kvasinky, no a napotřetí, jestli ovoce nebude kvalitní, dosladím podle potřeby i víc.
Zmerit cukernatost a pripadne dosladit fruktozou je uz overkill?
Hm, děti asi neseženu, ale ty trnky mě lákají. Likér jsem letos zkoušela poprvé z černého a červeného rybízu. Z černého rybízu je vynikající.
Já je nechal sbírat děti.
Ne ale litr, dva se nasbírá natotata.
Kolem trnek chodím, ale od sklizně mě odrazuje jejich "velikost" a trny. Je na to nějaký fígl?
blog
Právě jsem se vrátil z pálenice a zase mi moc nenateklo. Kvalita taky zatím vypadá jenom prostředně a bude to špatným rokem, kdy poloslívy, které měly mít podle propozic spoustu cukru, na konci sezóny chutnaly asi jako kedlubny.
Co mi ale dělá radost, je domácí sloe gin z přemrzlých trnek. Za poslední měsíc od poslední kontroly se v likéru rozvinula nádherná marcipánová vůně. Zatím neochutnával jsem, ale už kvůli tomu aroma ho chci dělat každoročně. Až bude v akci nějaký lepší gin, musím vzít pár lahví.
Tyhůe nevytápěný místnosti jsou peklo. V každým zahranickym a pěstitelskym (ba i chovatelským) návodu se s tim operuje, ale nový NERD/pasivní baráky takovou věc prostě nemají… :( Takže není kam dát zazimovat muškáty, cibulky, růže nebo jiný želvy…
Na zimu pár let dávám domů tymián, okno na schodišti, na východ - je vytáhlý, ale je. A já prostě do svíčkové potřebuju čerstvý citronový tymián! Na nevytápěné verandě (západ) mám rozmarýn. Na nevytápěnou terasu (jih) jsem letos zkusila petrželku a šnytlík. Petrželka je pěkná, zatím.