Není. Příští sezónu už přestanu dogmaticky blbnout. Prvně jsem zakládal úplně bez cukru a ušlechtilých kvasinek, druhou jsem přidal půl kila a jakési vinné kvasinky, no a napotřetí, jestli ovoce nebude kvalitní, dosladím podle potřeby i víc.
Zmerit cukernatost a pripadne dosladit fruktozou je uz overkill?
Hm, děti asi neseženu, ale ty trnky mě lákají. Likér jsem letos zkoušela poprvé z černého a červeného rybízu. Z černého rybízu je vynikající.
Já je nechal sbírat děti.
Ne ale litr, dva se nasbírá natotata.
Kolem trnek chodím, ale od sklizně mě odrazuje jejich "velikost" a trny. Je na to nějaký fígl?
blog
Právě jsem se vrátil z pálenice a zase mi moc nenateklo. Kvalita taky zatím vypadá jenom prostředně a bude to špatným rokem, kdy poloslívy, které měly mít podle propozic spoustu cukru, na konci sezóny chutnaly asi jako kedlubny.
Co mi ale dělá radost, je domácí sloe gin z přemrzlých trnek. Za poslední měsíc od poslední kontroly se v likéru rozvinula nádherná marcipánová vůně. Zatím neochutnával jsem, ale už kvůli tomu aroma ho chci dělat každoročně. Až bude v akci nějaký lepší gin, musím vzít pár lahví.
Tyhůe nevytápěný místnosti jsou peklo. V každým zahranickym a pěstitelskym (ba i chovatelským) návodu se s tim operuje, ale nový NERD/pasivní baráky takovou věc prostě nemají… :( Takže není kam dát zazimovat muškáty, cibulky, růže nebo jiný želvy…
Na zimu pár let dávám domů tymián, okno na schodišti, na východ - je vytáhlý, ale je. A já prostě do svíčkové potřebuju čerstvý citronový tymián! Na nevytápěné verandě (západ) mám rozmarýn. Na nevytápěnou terasu (jih) jsem letos zkusila petrželku a šnytlík. Petrželka je pěkná, zatím.
Aha, tak asi jo, beru. Prostě to nevydrží. Tak se asi nemá cenu snažit, budu holt pravidelně kupovat ty jednorázový květináčky ze supermarketů a nebudu se s tim trápit.
Mňa z takého LED svetla pre rastlinky kvalitne boleli oči, takže ma to zabrzdilo.
Já už naštěstí slepá jsem :-)
Jako jediná se nám doma chytla bazalka Aristoteles. Je krásně aromatická a roste docela ochotně na okně, do kterého se slunko skoro ani neopře, zvlášť ne teď v zimě.
Ono bylinky potřebují slunce, většinou plné slunce a filtrovat to přes sklo, to je jakobyste si cedil valašsků kyselicu a jedl jen to , co proteče. Hlady neumřete, ale nebude to vono :)). A spousta nových oken má už z výroby pokovení, kvůli lepší izolaci. Sem se nedávno smířila, že mi na parapetu prospívá jen vánoční kaktus a anturie.
V květináči za oknem mi vždycky vydržela jenom bazalka, ta několik let. Pak už jenom majoránka, ale nebyla moc pěkná. Ostatní chcípalo
Skôr som myslel, že by ste neprioslepla od toho svetla. Kamarát z tých LEDiek získal šeroslepotu.
Když napíšu, že chci něco zkusit, tak to nutně neznamená, že o tom vím úplný hovno. :-)
Mám na zahradě prázdnej sklep zvící pokoje pro dva lidi. Snad se mi tam ty kytičky vejdou!
těžko říct takhle obecně, ale jsou jisté okolnosti... předpěstované bylinky koupené je potřeba okamžitě přesadit do kvalitní půdy a nechat jim čas na další kořínky. Začal bych asi s obyč. petrželkou a pažitkou. Problém je, že jim vyhovuje spíš balkon, než domácnost. Pažitka je super, když už má v květináči mnohaletý základ cibulek který je stabilní. Bazalku nezkoušet, ta nikdy nevydrží věčně, v našich podmínkách je to jednoletka. to už mi přijde jako dobrý zkusit jestli obroste lupením odřezek nějakého celeru, nebo petržele. Bez problémů vyklíčí řeřicha na okně, jen na vlhkém ubrousku. Ostatně klíčení různých mungo, nebo jiných luštěnin se dá pak použít jako zelený doplněk jídelníčku. Plevely jako je meduňka nebo máta asi nemá smysl zkoušet v květináči, přes sezonu to poroste všude a přes zimu nikde. Asi bych se nespoléhal na to, že se mi podaří udělal v květináči nějaká bohatá minizahrádka od všeho něco. To je podle mne strašně těžký na tuning.
mně bylinky na tom okně nejdou ani v létě.
Se světlem samozřejmě máte problém, je ho málo, tvá krátce, neodpovídá teplotě.
Myslím, že se světlem mám asi nejmenší problém – mám v kuchyni okno na JZ, vykonzolovaný s obrovskou plochou, světla je tam fakt dost.