Reklama
Nepřihlášený uživatel | Zaregistrovat se
 

Téma:

Koníčky a zálibyO jídle, vaření a gurmánstvíNové

Spravují:

Lucifer,
marin72,
DGB



Reklama



Audit pro kvalitnější polovinu Magea... ;-)
Gastro silný jako Fidel Castro. Zajímá mě cos jed, cos pil a jaký to tam bylo.

Froggery Kvák?! 
Zkusil jsem V Zátiší a za mě dobrý.
 
DGB od stopky, qwertz, nh 
Alespon ji nerika: Neumi ceeeeeesky ;-)
Ch. ted jezdi s Markovicem.
DGB od stopky, qwertz, nh 
Ale mozna kdyz balil krasnou Chantal, drzel v ruce pixlu Majky a septal ji: vule-vu-pate-avek-moa? ;-)
Wiwianka Krasavica ynteligentni 
:)
Potouchly placirovani produktu. :-)
DGB od stopky, qwertz, nh 
Kamo, ani to netusis... ale ten zabikuch, kterym tu majku maze na chleba, tak ten je francouzskej ;-)
DGB od stopky, qwertz, nh 
Když mluvíme vo tý Francii, vyznáš se v těch jejich paštikách?

Já ti povim, co jsem zjistil. Taková nejvíc paštika, jak jí znáš, je paté. Je mletá hodně najemno, většinou nemá zbytečně moc ingrediencí, v řezu je konzistentní. Jestli chceš příklad, je to třeba Mousse de Canard au porto (takže kachní paštika s portským). Speciální je paté-en-croute, to je paštika zapečená v listovým těstě v takový hranatý formě. Tady už nečekaně neplatí dogma o jemném mletí, protože maso uvnitř vypadá spíš jako...

Jako terinne. Jak asi čekáš, je naopak maso mletý daleko víc na hrubo, paštika už často obsahuje různý další ingredience, jako jsou třeba ořechy apod. Klasika mezi terinama jsou Terinne de campagne (vesnická), ve který najdeš cibulku, nějakej alkohol, slaninku a taky vajíčko, který slouží jako pojivo. Nebo Terinne forestiere, ve který zase najdeš houby. Terina se dělá i z rybky, třeba z lososa.

Rillettes (čte se to rijet, česky bys moh říct rijetky) se dělaj maličko jinak. Trik je v dlouho vařeným převážně vepřovým mase ve vlastní šťávě a tuku. Vaříš ho dokud se nerozsračkuje až na vlákna, takže to snadno poznáš od teriny, který je mletá - ty vlákna v rijetce jasně vidíš. Dochucuje se bylinkama nebo kořením, můžeš si vystačit i se solí a pepřem. Když to zchladne, vysráží se na potvchu vstva tuku, která maso chrání před oxidací. Rillettes maj dokonce apelaci z okolí města Tours - tzn. dej si Rillettes de Tours, kdybys chtěl to nejlepčí.
 
DGB od stopky, qwertz, nh 
Tyjo to mi ani nějak nepřišlo. Respektive velký obchody byly votevřený cca do 20.00/22.00 (hodně velký). Možná mě zarazilo, že třeba pekař na rohu votevíral až v 7.30, což mi lehce kolidovalo s mým denním programem a stařeckou ranní procházkou. Dtto hospody, i když s ekipou malejch Dogberťat sem si na večerní hospodu trouf až v Itálii ;-)
Kdes byl? Já Frejus/St.Raphael
Sem byl pred par tydnama ve stejnym regionu, no vzpomel sem si na debatu o slanym masle ktery meli v prvnim beznym marketu na periferii (za cca polovicni cenu co v Makru), nabidka ryb a uzenin - no asi jako v Makru, ale sunky jaksi lepsi.. Sem taky zamackl slzu... :/ Vlastne jedina vec co nepotesi, je mizerna pripadne nesmyslna otviracka prakticky vsude a vseho.
Ostatne je odlisna i kultura obyčejného pozdravu od neznámého člověka s usmevem (a nikoliv ruskym ci nasineckym zachmurenym stylem).
DGB od stopky, qwertz, nh 
Přátelé, strávil sem posledních 14 dní mimo, jak říká Pičma, kotlíček. Konkrétně sem se potuloval po jižní Francii. Hele s mrňatama, takže si škrtni mišelínský hospody, nic takovýho sem tam cíleně nepotkal ;-/
To, vo čem chci psát, je neuvěřitelná kultura úplně obyčejnýho jídla. Ten pocit, kdy vlezeš do úplně normálního jejich teska nebo albiše a sortiment i kvalita hravě strčí do kapsy libovolnej farmářskej sabat nebo mňamtůru, mě pořád rezonuje v hlavě. Vidíš to ve všem, úplně nádhernej příklad je vobyčejný kuře. První sem koupil to z Bresse. A jako bylo super. Pak sem potřeboval jenom dvě, tři stehna... tak sem si koupil úplně normální. Jakože vodňany... a vono bylo taky super.
Nemá smysl bulet, nikdy to tady nebude. Lepší ušetřit pár kaček a jet se tam najíst. Ale řikám si, jak voni tady asi musej trpět, když sem přijedou...
 
DGB od stopky, qwertz, nh 
Jestli seš alespoň trochu na sladký, tak je povinnost je cukrárna Gerbeaud
Froggery Kvák?! 
No ja jsem v tyhle oblasti ubytovany a tohle je asi fakt jediny, co me tu zaujalo, jeste je tu dobra zmrzka Kedves Krem. Klassz podle googlu funguje, dokonce koukam, ze jsem byl vcera asi 200m od toho, kdyz jsme si skocili do Pizzicy na pizzu:-)
Reakce na | Vlákno  
DGB od stopky, qwertz, nh 
Ocení, vždycky jsem si myslel, že tenhle konec Budapešti je takovej lichej, že jsou tam vesměs pasti na turisty. I když teda název "Zlatý kaviár" by mě na první taky rozhodil... ;-) Zajímalo by mě, jestli v Budapešti ještě funguje můj oblíbenej, byť prvoplánově o hodně míň posh, podnik Klassz na Andrassy ut.
Froggery Kvák?! 
Kdyby mel nekdo cestu do Budapeste, muzu doporucit, Arany Kaviár
 
DGB od stopky, qwertz, nh 
Skoda, taky sem vyrazil na zapad...
v nedeli? co by ne :-)
 
Wiwianka Krasavica ynteligentni 
Bude mit zde nekdo z panstva v nedeli cas? Vyrazim z Asie do hlavniho mesta, takze jsem svolna k nejake kave ci tak necemu podobnemu nezavadnemu.