Reklama
Nepřihlášený uživatel | Zaregistrovat se
 

Téma:

Koníčky a záliby

Spravují:

jaaja,
Barclay

Může vás zajímat



Reklama



Chci postupně sestavovat žebříček pražských hospod a dávat tam nějaké hvězdičky. Takže pokud vám nějaká vysloveně udělala radost, neváhejte a popište ji (nejlépe včetně adresy).

Prasman: Nemusel to byt problem piva, ale mohl za pipou nahodou stat nejaky hnup. To se obcas bohuzel stane (byt v Lokalech jen vyjimecne).
r_t_fish Days of wine and neuroses 
To chápu, ostatně britské gentlemany ze spolku Camra by ze Scottish ale podávaného na -3 nejspíš ranila mrtvice. Ale v tomhle směru mám vysokou toleranci.
Štěně A hangover is the wrath of grapes. 
Ejl nevím, ale namrzlej ležák takhle různě na jihu a v jiném Řecku, to mi spíš lezlo dost na nervy.
r_t_fish Days of wine and neuroses 
Tak to rozhodně, do suchýho půllitru z regálu to je zločin.

V některých podnicích sklenice tahají z mrazáku, protože jim výčep nechladí podle představ. Což mě vlastně taky neurazí, lepší než teplý pivo. Ale ač pivní fanatik, na teplotu směrem dolů jsem shovívavej. Neurazily mě ani ejly čepovaný v Arizoně na -3° Celsia, což byla prakticky ledová tříšť místo hladiny, ale tam to zase rychleji teplalo. (A na tu teplotu byli pyšní, měli u pípy obří teploměr:)
No takhle, ať si klidně kdo chce pije co jak chce, z vychlazenýho skla nebo jen ze dřezu, dle vkusu každého soudruha.

Je to každopádně obojí milionkrát lepší, než když vám nějaká kráva přinese pivo v suchým zaprášeným krýglu, kde pro závoj bublinek na skle nevidíte ani, jestli je světlý nebo polotmavý.
 
Anglický.
Teplotní šok z rozdílu teplot několik °C? Rly?
vysmatej_kuauik  
A to vůbec nemluvím o tom, jaká je slast přisát rty k nachlazenému vlhkému sklu, a pak následující chuť lahodného zlatavého moku.
 
No pivo nedostane teplotní šok od rozdílně teplé sklenice, bude-li čepováno do sklenice o podobné teplotě, jakou má samo.
mimochodem, jaký je správný terminus stammgastikus pro pivo podávané odborně ohřáté? (Jak jsem z literatury pochopil, je to jev relativně dobře zavedený, i když proti němu asi budou posy, které mne ovšem, na rozdíl od onoho správného termínu, nijak nezajímají a není tedy třeba je ventilovati)
 
(OK, já měl zato, že by tam mohl hrát roli zvýšený odpar z větší plochy, jak to přeléváš a tak, ale to je fuk, hlavně pro diskuzi o teplotě půllitru)
(Rychlým přelitím nesnížíš teplotu prakticky nijak, tady fakt to teplo sorbuje hmota toho hrnku)
Jo, jenže ten čaj má blízko ke 100°C, hrnek má pokojovou teplotu, tj. cca 20-25.

(Navíc ten čaj vychladíš možná i víc tím samotným přelitím, než tím, že ohřeje hrnek (nevim, odhaduju))


Tohle je trochu jinej případ, když se jedná o nápoj o teplotě okolo 10°C a sklenici máš buď pár stupňů nad, nebo pár stupňů pod teplotou nápoje, nemyslíš?
JeromeHeretic Gun Control means   using both hands!
Ale me si nevsimejte, ja jsem expert jenom pres lestenku...
 
JeromeHeretic Gun Control means   using both hands!
IMHO nachlazenej pulitr nema ani tak vliv na vyslednou teplotu piva, jako ma vliv na rychlost teplani obsahu pulitru. A to se po chvili uz docela pocita, pokud do sebe neotacite skopky na ex, ale jen si tak v pohudce lok po loku pocucavate a pozorujete pri tom vystrihy servirek, nebo tak neco...
 
Lejzy God is REAL unless declared   INTEGER.
To bych si nemyslel. U caje a kafe ma teplota hrnku velky vliv. Ja si bezne chladim caj prelitim do chladneho hrnku.
Lejzy God is REAL unless declared   INTEGER.
Coze? Ejly se pijou teply.
Já ti nevim, ale jakej rozdíl to udělá, když sklo bude mít řekněme 12°C (po důkladném omytí studenou vodou), nebo 6°C? Stejně je objem skla i jeho tepelná kapacita tak malá v porovnání s půl litrem piva, že výsledná teplota "systému" bude v obou případech prakticky stejná.

Takže bych souhlasil s jazem, že rozdíl dělá to důkladné umytí/nedbalé opláchnutí v lavoru.
Nachlazovat to ve vodní lázní radí. Ale jak říkám, pivař nejsem a víno piju ze skleniček na hořčici, aby muselo prokázat svoji kvalitu.
Reakce na | Vlákno  
Což o to, suchej a mokrej, to je v pořádku, to dělá ten největší rozdíl. A správnej mokrej půllitr musí bejt oproti suchýmu studenej už i jen z vody. Ale nachlazovat to v lednici ...