Reklama
Nepřihlášený uživatel | Zaregistrovat se
 

Téma:

Koníčky a zálibyKvětiny, rostliny a bylinkyNové

Spravuje:

fisha_



Reklama



Rady, tipy, triky...


vulcan NH, Banik pyco! Radegast 
krouceni listu nejak specialne neresim, necham to vyhladovet (dele bez vody), pak to mirne zaleju a druhej den troche prihnojim krystalonem a mam pokoj
 
Radgost Pravda vyděsí. 
Jo, to by mohlo být.
Máš tam Mšicu stříkni to Mospilanem.
 
Radgost Pravda vyděsí. 
Kroucení listů paprik může způsobit:

Nadbytek Boru (B) - Listy jsou pokroucené
Nedostatek Boru (B) - Mladé listy jsou pokroucené a odumírají
Nedostatek Hořčíku (Mg) - Listové okraje se otáčejí dovnitř nahoru
Nedostatek Vápníku (Ca)



a nebo rozdílným poměrem pH při každé zálivce, nadbytečné množství živin (jejich přebytek) nebo kombinace všeho dohromady. Kroucení listů je způsobeno většinou v domácím prostředí - v květináčích, nebo u rostlin ve fázi předpěstování. Po přesazení do většího média kroucení listů paprik ustane během týdne.

Jak nejlépe předcházet kroucení listů chilli paprik? Zlepšit přísun živin a to tím, že jí dodáte vápníkové hnojivo ve formě postřiku na list. Postřik na list především z tohoto důvodů, že je malé vstřebávání (Ca) kořenovým systémem. Naše vlastní mnohaletá zkušenost je s prostředkem Harmonie vápník

Pro celkovou vitalitu paprik doporučujeme speciální organominerální hnojivo na papriky Chilli Focus
 
Radgost Pravda vyděsí. 
Kytky chytly nějakou kučeravost nebo co.
 
yakuza Neserte Japonce. 
to se blbě dávkuje do obvyklé velikosti květníků v domácnosti :)
A co kobylince?
Co furt máte s tyma kuřincama šak je to samý dusík hnojte kristalonem stopové prvky je potřeba dodat aby to nečernauo.
 
chystáš nějakou indiánskou jízdu?
Kedy dosiahnú jatočnú veľkosť?
Radgost Pravda vyděsí. 
Drobným zbytkem slepičinců ze zalévání papriček jsem podlil Lofofora Williamsii a hle jak se začaly rozrůstat. :-)
 
Já to dal na záhon už tak před týdnem, protože mělo začít konečně pršet a pohodil jsem to kolem decentně granulovaným hnojem (jelikož jsem zrovna tohle měl doma). Teď teda konečně zapršelo, tak očekávám, že se to rozjede.
 
Habanero orange je vděčná paprika do salátu a není ani moc náročná sadím pravidelně.
 
Už je po zmrzlých tak jsem to nasázel do záhonu a do květináčů zatím to tam čučí a koření.
 
U chilli pali kapsaicin, u vsech. Je mozne ze jsou tam v mensim mnozstvi i nejake jine palive alkaloidy. Cekove je ta palivost dost ruzna dle druhu - ne (jenom) samotna uroven, ale i nastup - trvani - kde pali. Prikladam primarne slozeni plodu - tomu jak je tam ten kapsaicin v samotne paprice rozlozeny/jak snadno - jak rychle se uvolni. Klasicky se kapsaicin rozpousti v tucich, co ja vim - je mozne ze neco tuku je i v paprice, google tvrdi ze 0.3% (u cerstve, u susene vic - kdyz se odmysli ta spousta vody) tak pokud to bude u ruznych druhu mene/vice bude to i pusobit ruzne.
 
cestujicivnoci  
Tu skleničku jsem koupil v obchodě, složení neznám, takže různé odrůdy zcela určitě. Nehodnotím ale sílu pálení, ale způsob - jedno pálí uvnitř, to druhé "venku".
Eh? Asi nechápu, původní otázka byla na různé odrůdy? Co se tam přesně myslí tím "jindy"?
cestujicivnoci  
Tohle je sklenička s jemně mletým práškem. A ten efekt se od čerstvé, sušené nebo hrubě mleté liší docela podstatně.
Pálivá látka se neliší. Liší se její obsah a potom - co je pro rychlost důležité - obsah dalších látek. Jak moc to je olejnaté, apod.
cestujicivnoci  
Dotaz. Liší se nějak ta pálivá látka v různých odrůdách? Teď jsem si nasypal z koupené skleničky a má to ten efekt, že to během konzumace začíná hřát na rtech a po snězení jídla to ještě asi dvacet minut dojíždí. Přitom v puse cítím pálení jen během jídla, decentně a s dojezdem zanedbatelným, resp. skoro bez něj. Naopak jindy to pálí uvnitř a na rtech jen kdybych si je záměrně popatlal.