Reklama
Nepřihlášený uživatel | Zaregistrovat se
 

Vše o jídle, na co jste se báli zeptat, abyste nebyli tlustí, najdete zde v klubu, u přátel na Žranici, rychlou inspiraci v Co budete dnes vařit. Ve velkém se vaří zde: Recepty, rady, tipy, triky, je zde i klub Bezlepkové vaření

Případně můžete pro recepty i mimo Okouna:
LabužníkDadalova kuchařkaApetit onlineRecepty s infografikou

Historické kuchařky:
Marie B. Svobodová a její mirror
Marie B. Svobodová klikací verze
Apicius: De Re Coquinaria

Spřízněné kluby:
Chleba – domácí i kupovaný • Biolife – okouní klub nejen o kvalitních potravinách • Potraviny – okouní klub jen o potravinách • Ukaž nám své jídlo – vyfoť, cos uvařil.

Chcete-li si podrobněji popovídat o nožích (je to bezpochyby nejdůležitější nástroj kuchaře), navštivte klub Chladné zbraně. Probírají se tam nože všech druhů a dostane se vám odborných rad co se týká nákupu, broušení, údržby a vůbec.

Úspěšný recept na univerzální žmolenkový koláč:
1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1/8 másla, z toho uděláš žmolenku (špičkama prstů a rychle, aby se máslo nerozpustilo) a 1 hrnek jí odebereš a dáš někam stranou. Do zbytku přidáš: 2 vejce, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek vlažného mléka. To smícháš a vyrobíš těsto. Těsto vyliješ na plech, posypeš nakrájenou rebarborou, ještě mírně přisladíš (recept je univerzální na libovolné ovoce, ale rebarbora je extrémně kyselá) a posypeš odsypanou žmolenkou. Upečeš, sežereš :o) Tak pravila Serendipity.

Oblíbený recept na hospodský guláš:
kilo a pul masa, napul libovy a nelibovy [ja delam i veprovej i hovezi stejne, takze maso si navol sama]. ctyri fakt velky cibule. palice cesneku [velka palice obycejnyho cesneku]. paprika nepaliva sypaci. sul. majoranka sypaci. kmin celej. volej slunecnicovej. hrnec velkej.
nakrajet cibulu, smahnout na oleji, ale ne moc, jenom tak do sklovata, aby si udrzela cibulovou chut, pak posypat trosku paprikou a zacit na to hazet kousky masa, kery prubezne krajis [takze se dela kazdej jinak dlouho]. maso popaprikovat, FEST, nechat smahnout, pak posolit, zamichat, prihodit kmin, smahnout, zamichat, prihodit pul palice nadrcenyho cesneku, smahnout. prihodit trochu majoranky. jak zacne mizet stava, co vytekla po posoleni z masa, dolejt trochu vody a nechat dusit az skoro do pripaleni. tohle delat tak hodinu [kdyz se to mezitim dvakrat pripali, naprosto v podraku]. prihodit ctvrt palice srackovanyho cesneku a papriku. podlejt, dusit. furt ochutnavat. kdyz uz to vypada, ze by to i slo, zalejt poradne vodou [podle toho kolik chces polejt knedliku :)] a nechat to dojit k varu. jak to zacne varit, hodit zbytek cesneku, pridat dalsi pulku cibule na maly kousky [tu nemusis], nechat chvilicku varit a zahustit. ja tvrdej chleba obvykle nemam a vubec, slozity veci uz jsou na me moc slozity, takze to posypu [primerene] polohrubou moukou a zamicham a du to sezrat s cibuli. pokud dodrzis postup vcetne pripalovani, tohle bude treti den ten tvuj vytouzenej hospodskej gulas ;-) Tak pravila janina_cz aka invain


Anabel Lee pubertalni, nevzdelana a vasnemi  zmitana chamrad a mrzka luza
jo, nejakej bacillus mi utkvel :)
pixycz Bódéťti to Kájostálo, žral si  málo Bájo Bágo!
jj, fakt, že to smažený ve smažených nudlích a rejži je hlavně vejce, že tam jde první, jeho tam poměrně hodně a osmaží se opravdu do smaženkový kvality, bylo pro mě zásadní prozření.
Lucifer petaklic mi hacknul textik  V jednotě je síra!
ciwe! Nejdřív vejce, pak maso a teprve pak cibuli? Dělal bych přesně naopak. :) U nás tomu Vietnamci říkají rizoto, ale asi na popud našinců.
pixycz Bódéťti to Kájostálo, žral si  málo Bájo Bágo!
Anebo taková asijsko-restaurační klasika https://www.youtube.com/watch?v=UzbRwICWODk
pixycz Bódéťti to Kájostálo, žral si  málo Bájo Bágo!
Tohle je docela dobrý pro začátek https://www.youtube.com/watch?v=eY1FF6SEggk
Prosím o nějaký recept na smaženou rýži. Jde mi spíš o ten technologický postup.
jkom THE WORLD IS MY OKOUN  WEBIKI
jj "Uncooked rice can contain spores of bacteria that can cause food poisoning. When the rice is cooked, the spores can survive; but if the rice is then left standing at room temperature, the spores will multiply and may cause vomiting or diarrhoea. Reheating the rice will only make it worse."" https://food.ndtv.com/food-drinks/this-is-how-you-should-reheat-leftover-rice-to-avoid-food-poisoning-2017258
Moirain za všechno se platí.. 
Micana Finish your plokta. 
Na smaženou rýži se přímo doporučuje ji dva dny v té lednici nechat.
pixycz Bódéťti to Kájostálo, žral si  málo Bájo Bágo!
Smaženou. Naše děcka milujou smaženou rýži.
Altaroffilth je Ing. Miloš Zeman 
Smažená se z čerstvě uvařené taky vaří blbě. Stačí to s tím skladováním nepřehánět, pokud ji jen strkáš do lednice.
Aha, já ji ohřívám běžně, ale spíš je to chyba logistiky, že omylem uvařím víc a den max dva nechám zbytek v lednici, zatím jsme se neotrávili.
Tento způsob používám už dlouhodobě a bez problémů, vyčetl jsem kdysi na nějakých JP stránkách (myslím www.justbento nebo www.justhungry). Ale vždy používám JP rýži, nevím jak to funguje s basmati nebo jasmínovou. Uvařím, rychle zabalím do fólie po cca 160 g (jako závitky), nechám tak 5 min a dávám do mražáku. P. Blasnik je to OK ?! Any guidance/comment appreciated.
Anabel Lee pubertalni, nevzdelana a vasnemi  zmitana chamrad a mrzka luza
bacha na ohrivani ryze, rad v i prerusta nakej bacil, co pusobi toxicke otravy.. ryzi snist velmi rychle, nebo velmi rychle zchladit, osobne se snazim radsi varit mensi porce nez ji pak skladovat
japonci bezne ryzi po uvareni zamrazi pro pozdejsi pouziti... dulezite ale je ji dat do mrazaku IHNED po dovareni. kamos to delaval tak, ze si do plastic wrapu udelal takove uhledne porce (cca ctverec 10cmx10cm rtlusty cca 2cm). pak je z mrazaku vytahoval dle potreby a ohrival v mikro...
Uvařit random něco, co se jí s rejží? Ona jde dobře ohřát na páře.
nebo jestli máte zavařeninu a rozinky, tak holt rýžový nákyp
Lucifer petaklic mi hacknul textik  V jednotě je síra!
:))
https://thewoksoflife.com/eggs-easy-soy-sauce/
Robert Oppenheimer miloval nasi-goreng a delal ho pekne vostrej - serviroval to svym hostum na vecircich u nej doma. Jeho americti kolegove to prezdivali "nasty-gory" a pozdeji tez "nazi-goering"
Lucifer petaklic mi hacknul textik  V jednotě je síra!
vlad_ petaklic mi rozesněžil textik  vtipný textík
zbyla mi hromada uvařený rejže, co s ní?