Reklama
Nepřihlášený uživatel | Zaregistrovat se
 

Vše o jídle, na co jste se báli zeptat, abyste nebyli tlustí, najdete zde v klubu, u přátel na Hoštické žranici, rychlou inspiraci v Co budete dnes vařit, případně můžete i mimo Okouna:
LabužníkDadalova kuchařkaApetit onlineRecepty s infografikou

Historické kuchařky:
Marie B. Svobodová a její mirror
Marie B. Svobodová klikací verze
Apicius: De Re Coquinaria

Spřízněné kluby:
Chleba – domácí i kupovaný • Biolife – okouní klub nejen o kvalitních potravinách • Potraviny – okouní klub jen o potravinách • Ukaž nám své jídlo – vyfoť, cos uvařil.

Chcete-li si podrobněji popovídat o nožích (je to bezpochyby nejdůležitější nástroj kuchaře), navštivte klub Chladné zbraně. Probírají se tam nože všech druhů a dostane se vám odborných rad co se týká nákupu, broušení, údržby a vůbec.

Úspěšný recept na univerzální žmolenkový koláč:
1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1/8 másla, z toho uděláš žmolenku (špičkama prstů a rychle, aby se máslo nerozpustilo) a 1 hrnek jí odebereš a dáš někam stranou. Do zbytku přidáš: 2 vejce, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek vlažného mléka. To smícháš a vyrobíš těsto. Těsto vyliješ na plech, posypeš nakrájenou rebarborou, ještě mírně přisladíš (recept je univerzální na libovolné ovoce, ale rebarbora je extrémně kyselá) a posypeš odsypanou žmolenkou. Upečeš, sežereš :o) Tak pravila Serendipity.

Oblíbený recept na hospodský guláš:
kilo a pul masa, napul libovy a nelibovy [ja delam i veprovej i hovezi stejne, takze maso si navol sama]. ctyri fakt velky cibule. palice cesneku [velka palice obycejnyho cesneku]. paprika nepaliva sypaci. sul. majoranka sypaci. kmin celej. volej slunecnicovej. hrnec velkej.
nakrajet cibulu, smahnout na oleji, ale ne moc, jenom tak do sklovata, aby si udrzela cibulovou chut, pak posypat trosku paprikou a zacit na to hazet kousky masa, kery prubezne krajis [takze se dela kazdej jinak dlouho]. maso popaprikovat, FEST, nechat smahnout, pak posolit, zamichat, prihodit kmin, smahnout, zamichat, prihodit pul palice nadrcenyho cesneku, smahnout. prihodit trochu majoranky. jak zacne mizet stava, co vytekla po posoleni z masa, dolejt trochu vody a nechat dusit az skoro do pripaleni. tohle delat tak hodinu [kdyz se to mezitim dvakrat pripali, naprosto v podraku]. prihodit ctvrt palice srackovanyho cesneku a papriku. podlejt, dusit. furt ochutnavat. kdyz uz to vypada, ze by to i slo, zalejt poradne vodou [podle toho kolik chces polejt knedliku :)] a nechat to dojit k varu. jak to zacne varit, hodit zbytek cesneku, pridat dalsi pulku cibule na maly kousky [tu nemusis], nechat chvilicku varit a zahustit. ja tvrdej chleba obvykle nemam a vubec, slozity veci uz jsou na me moc slozity, takze to posypu [primerene] polohrubou moukou a zamicham a du to sezrat s cibuli. pokud dodrzis postup vcetne pripalovani, tohle bude treti den ten tvuj vytouzenej hospodskej gulas ;-) Tak pravila janina_cz aka invain


lulie filosof Li-Tin O'Wevidle 
Chobotnice z konzervy pouzivam do salatu. Jinak krevety na prudko na cesneku jsou bozske. A ted mam chut na oboje a nemam doma ani jedno :)
lulie filosof Li-Tin O'Wevidle 
Jedla. Bohuzel si na ni uz nikdy nepochutnam.
Protože si navzájem neodporují a toho živýho už jsem se chtěl zbavit. Ani jednoho ale nebylo dost na toliko porcí. Jinak kalamáry a krevety dohomady dělám běžně. A obecně se mořské plody dělají spolem. Jedla jsi někdy paellu? Právě ten nápad s olejem z konzerv mě zaujal a myslím, že to jídlu dalo šmrnc.
protoze fruit of the sea. ono to dohromady chutna dobre. kazdou chvili si na vidlicce vylosujes jiny kousek a mas vic chuti.
lulie filosof Li-Tin O'Wevidle 
A proc placate krevety, kalamary a chobotnice z konzervy? Netrollim, jen se ptam.
Jdu od vedle.

Špagety s chobotnicema z konzervy jsem vždy dělal velmi jednoduše. Olivovej olej, konzerva, česnek, někdy cibule, restuju, něčím to dochutím dle nálady a pak znovu orestuju i se špagetama. Vždycky OK. Ale takový obyč.

Dneska jsem si "vedle" přečet Pixyho a uvědomil jsem si, že z toho lze vytěžit mnohem víc. Shodou okolností jsem tyhle ingredience měl stejně v plánu. V mrazáku zbylo půl balení loupanejch větších krevet (cca 200 g) a dva trupy kalámarů. Manželka koupila dříve dvě konzervy chobotnic a jedny kalamáry v oleji. Přikoupil jsem v Lidlu protlak, špagety, sledě v oleji a kvůli dětem, které nemusí tvrdý intenzivní italský sýr, jsem vzal strouhanou goudu. Samozřejmě že jsem ten recept patřičně zlossovatěl. V lednici zbyla asi půlka řapíkatýho celeru takže taky.

Syrové krevety jsem vždy restoval. Trvalo to dlouho a výsledek... jednou tak, podruhé onak. Přisuzoval jsem to pouze délce restování. Jakože jednou jsem to přetáhl, podruhé nedotáhl. Blbost. Poprvé mě napadlo ty krevety nejdřív normálně povařit a teprve pak dál upravovat a konečně to bylo přesně to, co mám rád. Křehké, křupavé a hlavně chutné. Syrová kreveta na prudko je jen... hmota. Obkoukal jsem totiž u Vietnamců, jak dělají kalamáry. Já je taky dycky hodil na proužky hned na pánev. Ne ne. Oni vezmou takový ocelový síto a na pár minut, možná minutu, je ponoří do vroucí vody a teprve pak restují. Nebe a dudy!

Takže jsem si vše nakrájel do mističek jako ve vařících TV pořadech a jednal. (špagety jsem si nechal uvařit předem, abych se jimi než dojdu z hospody, nemusel zaobírat)
Česneku jsem nakrájel 4 stroužky (protože nevařím pro dva ale pro rodinu a ještě musí zbýt pro tchyni a další den na večeři, protože syn studenou stravu prostě jíst nebude) česneku na plátky, nasekal řapíkatý celer, jednu cibuli na kroužky... Do olivového oleje (používám ten na vaření) cibuli a krevety. Krevety chvilku potřebují. Česnek dávám později, protože se mi mockrát vymstil. Nemám rád ten zhnědlý a hořký. Potom kalamáry a protlak. Po chvíli všechny produkty z konzerv. Pak ústřicovou omáčku a hned příjdou na řadu oba mlýnky. Brácha mi z Thajska přivezl roztomilou pixlu chilli se sušenou rybou, takže taky. Patláma, patláma, paprťála, patláma. Za pár minut hotovo, až jsem si všiml zapomenuté misky s řapíkatým celerem. A to nejde ho tam nasypat jen tak. Takže jsem vylil obsah pánve do špaget, přidal znovu trochu oleje, celer jsem orestoval ve zbytku výpeku a teprve pak promíchal s ostatním.

No. Naposledy jsem se takhle přežral minimálně před deseti lety. Bylo mi velmi, ale velmi... krásně.
 
Infidel je   nula
Vyzkouším, díky
Bazalka, oregano, sušený česnek, ze směsí třeba cajun.
Dotaz
Simvás, jaké koření (kromě chilli) se hodí pro kukuřici s anglickou slaninou?
 
vzdavam se: Pujdu koupit dobrou sojovku (asi druh tamari) a cinske zeli, a udelam salat podle vasi maminky
renatask ...změna je život... 
Coleslaw je zpet! Kde je Snek??:-)
jkom THE WORLD IS MY OKOUN  WEBIKI
maminka delala podobny salat, kam davala misto soli sojovku a pridavala trochu oleje, bylo to neskutecne dbry
uplne zdrava varianta je jenom okyselit-osladit-osolit-opeprit. ono jak se to rozlezi a vzajemne pospojuji chute, tak to staci takhle.
samozrejme s majonezou je chutovy efekt intenzivnejsi (a je to cele tucnejsi), ale fakt se tam vubec nemusi davat. vetsinou kdyz si chci udelat luxusnejsi variantu, tak tam dam majonezy jen tolik, abych ji tam citil (tim nastane ten placebo efekt "davam si tu lepsi verzi, mnam") a misto zbytku majonezy dam treba jogurt a/nebo trochy kysele smetany.
There are three different coleslaw dressings that show up again and again in the classic American cookbooks:

Mayonnaise dressing
Buttermilk dressing
Sour cream dressing
a codotoho davate?
lulie filosof Li-Tin O'Wevidle 
+1
nejlepsi for je v tom, ze se to kompletne obejde bez majonezy.
proti coleslaw mam pozu, a ze to zatraceny Amici davaj do vseho. Kombinace sladke syrove zeli + majoneza je hnus. Ani kimci nemusim, prestoze mam jinak zeli opravdu rad.
renatask ...změna je život... 
Presne nad tim jsem prenyslela kdyz jsem se tim ladivala!
jkom THE WORLD IS MY OKOUN  WEBIKI
čalamáda?