Reklama
Nepřihlášený uživatel | Zaregistrovat se
 

Vše o jídle, na co jste se báli zeptat, abyste nebyli tlustí, najdete zde v klubu, u přátel na Hoštické žranici, rychlou inspiraci v Co budete dnes vařit, případně můžete i mimo Okouna:
LabužníkDadalova kuchařkaApetit onlineRecepty s infografikou

Historické kuchařky:
Marie B. Svobodová a její mirror
Marie B. Svobodová klikací verze
Apicius: De Re Coquinaria

Spřízněné kluby:
Chleba – domácí i kupovaný • Biolife – okouní klub nejen o kvalitních potravinách • Potraviny – okouní klub jen o potravinách • Ukaž nám své jídlo – vyfoť, cos uvařil.

Chcete-li si podrobněji popovídat o nožích (je to bezpochyby nejdůležitější nástroj kuchaře), navštivte klub Chladné zbraně. Probírají se tam nože všech druhů a dostane se vám odborných rad co se týká nákupu, broušení, údržby a vůbec.

Úspěšný recept na univerzální žmolenkový koláč:
1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1/8 másla, z toho uděláš žmolenku (špičkama prstů a rychle, aby se máslo nerozpustilo) a 1 hrnek jí odebereš a dáš někam stranou. Do zbytku přidáš: 2 vejce, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek vlažného mléka. To smícháš a vyrobíš těsto. Těsto vyliješ na plech, posypeš nakrájenou rebarborou, ještě mírně přisladíš (recept je univerzální na libovolné ovoce, ale rebarbora je extrémně kyselá) a posypeš odsypanou žmolenkou. Upečeš, sežereš :o) Tak pravila Serendipity.

Oblíbený recept na hospodský guláš:
kilo a pul masa, napul libovy a nelibovy [ja delam i veprovej i hovezi stejne, takze maso si navol sama]. ctyri fakt velky cibule. palice cesneku [velka palice obycejnyho cesneku]. paprika nepaliva sypaci. sul. majoranka sypaci. kmin celej. volej slunecnicovej. hrnec velkej.
nakrajet cibulu, smahnout na oleji, ale ne moc, jenom tak do sklovata, aby si udrzela cibulovou chut, pak posypat trosku paprikou a zacit na to hazet kousky masa, kery prubezne krajis [takze se dela kazdej jinak dlouho]. maso popaprikovat, FEST, nechat smahnout, pak posolit, zamichat, prihodit kmin, smahnout, zamichat, prihodit pul palice nadrcenyho cesneku, smahnout. prihodit trochu majoranky. jak zacne mizet stava, co vytekla po posoleni z masa, dolejt trochu vody a nechat dusit az skoro do pripaleni. tohle delat tak hodinu [kdyz se to mezitim dvakrat pripali, naprosto v podraku]. prihodit ctvrt palice srackovanyho cesneku a papriku. podlejt, dusit. furt ochutnavat. kdyz uz to vypada, ze by to i slo, zalejt poradne vodou [podle toho kolik chces polejt knedliku :)] a nechat to dojit k varu. jak to zacne varit, hodit zbytek cesneku, pridat dalsi pulku cibule na maly kousky [tu nemusis], nechat chvilicku varit a zahustit. ja tvrdej chleba obvykle nemam a vubec, slozity veci uz jsou na me moc slozity, takze to posypu [primerene] polohrubou moukou a zamicham a du to sezrat s cibuli. pokud dodrzis postup vcetne pripalovani, tohle bude treti den ten tvuj vytouzenej hospodskej gulas ;-) Tak pravila janina_cz aka invain


skull Buchtingova sůl je nejlepší!  Každá jiná je mnohem větší šmejd!
Vejce do ztracena - malinko jinak
Nedavno se tusim tady, nebo v co budete varit probirala technologie jak udelat ztracene vejce nejspolehliveji.

Vcera jsem si delal salat. Rozklepnul jsem vejce do misky - nebylo uplne nejcerstvejsi, coz se pozna podle vodovitejsi struktury bilku, ktery pak mnohem ochotneji opusti zloutek, nez u cersveho vejce. Kdybych ho vyklopil do varici vody, tak se tam ten bilek okamzite rozplyne, nebo se v lepsim pripade alespon rozprostre jako zavoj, ktery pak bude potreba na to vejce nejak nabalit.
Nalil jsem do hrnce cca 3 cm octa. Mel jsem v planu vyrobit 4 vejce, takze jsem je postupne rozklepnul do misky a opatrne vlil do hrnce s octem tak, aby kazde vejce melo jeste kolem sebe volny prostor. Pak jsem si ve varne konvici pripravil varici vodu a tu jsem opatrne prilil do octa mezi ta vejce. Nicim jsem nemichal. Malinko jsem ty vejce v te vode prohral a pak klasicky dirkovanou naberackou premistil do doby ledove.
Tvar vajec, provareni bilku, tekutost zloutku: perfektni.
Obsah octa v bilku: 0.

 
ja mam radsi tu zelenou odrudu - malokdy je nahorkla a nemusi se loupat
Štěně A hangover is the wrath of grapes. 
Ono je to tady možná tak trochu nošení uhlí do Newcastlu, ale kdybyste někdo nevěděl, jak na chřest, tak tady je to moc hezky popsané:
https://www.kucharkaprodceru.cz/chrest-recepty/
 
sušený kvasnice (vlaštovka) zamíchané do mouky mi zatím nikdy neselhaly ani u těst plných másla a žloutků. ale nespěchám, zadělávám večer a dávám kynout na chodbu přes noc. mezitím dvakrát třikrát přehnětu. před pečením na hodinu do trouby na 40st.
Micana If you don't have a wristband, my man... 
Taky tak. Babiččin recept, prostě hutné těsto. Jediná potíž je, že špatně kyne, jak je těžký. Takže už jsem se rozhodla, že budu zadělávat dva kvásky a budu tam dávat vždycky ten bublavější.
Tigo Nesmím mít traktor,   musím být doktor.
Recept pls?
mrmar Velký kus vlaštovčího zvratku? 
Mazanec z křemence?
U nás se nedává jablko natož brambora a je super. Vlastně jedna z mála buchet, který pozřu i když tam není maso. Na matčin si musím dát máslo, protože je suchej. Manželčin sním jen tak k čaji (jednou za rok).
 
lillyofthevalley   chci tam!
ono i jablko udělá dobrou službu
jojo, zhutnuje to jakekoli pecivo vcetne chleba, zabranuje vysychani a tvrdnuti. Pokud nevadi ovocna prichut a nasladla chut, da se takhle do buchty s podobnym efektem vrazit rovnez prezraly zhnedly banan.
dá se aplikovat i na jiný buchty?
tak po desetiletích naivních otázek "jak to, že máte ten mazanec tak úžasně vláčný?" mi byla konečně svěřena podstata: do těsta nastrouhat uvařenou bramboru :-)
 
jkom THE WORLD IS MY OKOUN  WEBIKI
asi proste radi deuhymu ublizujou a selaj dramata,jidlo je asi vhodne na takove projekty. prijde mi to taky zraly na intervenci,ale pokud se jim to tak libi,tak asi ok
Reakce na | Vlákno  
IMAO ste obaja zrely na profesionalnu pomoc.

A to vravim ako clovek ktory kombinaciu chleba z maslom dloho nejedol a doteraz to nemusim.

jkom THE WORLD IS MY OKOUN  WEBIKI
lbm§§§§§§§§
lillyofthevalley   chci tam!
!

.... a nechtějte vědět, nač myslím!
jkom THE WORLD IS MY OKOUN  WEBIKI
a kremlíky!
pokud mate jemne namletou instantni babicku znacky kremex, tak staci jedna cajova lzicka
lillyofthevalley   chci tam!
nejlépe tekutém
Tigo Nesmím mít traktor,   musím být doktor.
A babicka se do nadivky pridava v jakem skupenstvi? :)