Reklama
Nepřihlášený uživatel | Zaregistrovat se
 

Vše o jídle, na co jste se báli zeptat, abyste nebyli tlustí, najdete zde v klubu, u přátel na Žranici, rychlou inspiraci v Co budete dnes vařit. Ve velkém se vaří zde: Recepty, rady, tipy, triky

Případně můžete pro recepty i mimo Okouna:
LabužníkDadalova kuchařkaApetit onlineRecepty s infografikou

Historické kuchařky:
Marie B. Svobodová a její mirror
Marie B. Svobodová klikací verze
Apicius: De Re Coquinaria

Spřízněné kluby:
Chleba – domácí i kupovaný • Biolife – okouní klub nejen o kvalitních potravinách • Potraviny – okouní klub jen o potravinách • Ukaž nám své jídlo – vyfoť, cos uvařil.

Chcete-li si podrobněji popovídat o nožích (je to bezpochyby nejdůležitější nástroj kuchaře), navštivte klub Chladné zbraně. Probírají se tam nože všech druhů a dostane se vám odborných rad co se týká nákupu, broušení, údržby a vůbec.

Úspěšný recept na univerzální žmolenkový koláč:
1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1/8 másla, z toho uděláš žmolenku (špičkama prstů a rychle, aby se máslo nerozpustilo) a 1 hrnek jí odebereš a dáš někam stranou. Do zbytku přidáš: 2 vejce, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek vlažného mléka. To smícháš a vyrobíš těsto. Těsto vyliješ na plech, posypeš nakrájenou rebarborou, ještě mírně přisladíš (recept je univerzální na libovolné ovoce, ale rebarbora je extrémně kyselá) a posypeš odsypanou žmolenkou. Upečeš, sežereš :o) Tak pravila Serendipity.

Oblíbený recept na hospodský guláš:
kilo a pul masa, napul libovy a nelibovy [ja delam i veprovej i hovezi stejne, takze maso si navol sama]. ctyri fakt velky cibule. palice cesneku [velka palice obycejnyho cesneku]. paprika nepaliva sypaci. sul. majoranka sypaci. kmin celej. volej slunecnicovej. hrnec velkej.
nakrajet cibulu, smahnout na oleji, ale ne moc, jenom tak do sklovata, aby si udrzela cibulovou chut, pak posypat trosku paprikou a zacit na to hazet kousky masa, kery prubezne krajis [takze se dela kazdej jinak dlouho]. maso popaprikovat, FEST, nechat smahnout, pak posolit, zamichat, prihodit kmin, smahnout, zamichat, prihodit pul palice nadrcenyho cesneku, smahnout. prihodit trochu majoranky. jak zacne mizet stava, co vytekla po posoleni z masa, dolejt trochu vody a nechat dusit az skoro do pripaleni. tohle delat tak hodinu [kdyz se to mezitim dvakrat pripali, naprosto v podraku]. prihodit ctvrt palice srackovanyho cesneku a papriku. podlejt, dusit. furt ochutnavat. kdyz uz to vypada, ze by to i slo, zalejt poradne vodou [podle toho kolik chces polejt knedliku :)] a nechat to dojit k varu. jak to zacne varit, hodit zbytek cesneku, pridat dalsi pulku cibule na maly kousky [tu nemusis], nechat chvilicku varit a zahustit. ja tvrdej chleba obvykle nemam a vubec, slozity veci uz jsou na me moc slozity, takze to posypu [primerene] polohrubou moukou a zamicham a du to sezrat s cibuli. pokud dodrzis postup vcetne pripalovani, tohle bude treti den ten tvuj vytouzenej hospodskej gulas ;-) Tak pravila janina_cz aka invain


multak12345  
jinak na tyhle veci doporucuju https://cejlonskekoreni.cz - neznam lepsi smes na masala chai
 
Z etikety:

Složení: bio skořice, bio zázvor, bio kardamom, bio černý pepř.
xxxfucker juch! 
Podívej se na složení. Osobně jsem tam neviděl moc věcí, které by tam neměly nějaké "Aroma".
mozna do te smesi koreni pridali skoricovou silici - velmi snadno se ta silice pripravi ze skorice, destilaci s vodni parou, je to mnohem koncentrovanejsi a jednodussi na prepravu, a daji se takhle zuzitkovat mene kvalitni kusy skoricove kury. Muze to pro ne byt levnejsi varianta nez importovt kvalitni druh skorice.
Wednesday Všichni jednou umřete... 
Může být odjinud. Množství silice v rostlinách kolísá i podle místa, půdy, podnebí, doby sběru... A taky způsob a doba uchovávání je důležitý. Jinak cítím rozdíl mezi skořicemi celkem běžně.
My máme směs z Indie, z Váranásí, od jednoho chlapíka, který nám to i předváděl, jak to dělají oni a je to zabiják. A skořice v tom taky dominuje.
Technologie skořice
Před pár dny jsem si kopil v Oxalisu směs na přípravu masaly, abych jí porovnal s tím, jak si jí připravuju doma.

V té směsi z Oxalisu naprosto dominuje chuť skořice. Až moc. Ale o to tady nejde. Když vezmu roličku skořice, rozdrtím jí v hmoždíři a svařím, dostanu odvar s daleko slabší chutí, než když použiju stejné množství směsi z Oxalisu. A v té směsi by ještě navíc měla být jiná koření. Jak je to možné? Nepředpokládám, že by v té směsi byla nějaká chemie zvýrazňující chuť. Je ta skořice nějak upravená?
 
Na sladký máš nejjednodušší hrnkovou, do menší remosky použij malý šálek na presso: 2,5 (šálku) hrubé mouky (jde to i z polohrubé), 1 š cukru (může být i hnědý), 1 prášek do pečiva (na maličký šálek spíš půlku), 1 š mléka, 1/2 š oleje (může být olivový), 1 vajíčko. Zamíchat v hladké těsto to jde skoro samo, v těstě je olej, takže nemusíš vymazávat (ale dala bych pečicí papír, lépe se to pak bude přepravovat), poházet navrch libovolným ovocem, případně drobenkou (cukr, mouka, máslo).
multak12345  
(kolín, eh - skvostné šunkofleky)
!!!
Reakce na | Vlákno  
Moirain za všechno se platí.. 
úplně, úplně cokoliv, nejjednodušší asi hrnková buchta
v remosce jsme pekli i vánoční cukroví a štrúdl
hi Neměňte si názory s hlupákem, zhloupnete 
Jj, dík.
hi Neměňte si názory s hlupákem, zhloupnete 
Tak den jen v chladu mimo lednici vydrží všechny.
Nejlepší by asi byl ten drobenkový.

fukung. starý fukung s novým heslem 
A muzes to zredukovat na dva a dva nejsnazsi? Budu muset koupit asi vsechny ingredience a kolac by mel preckat sobotu mimo lednici, asi jen nekde v chladu.
Reakce na | Vlákno  
ty jsi autorka? jestli ano, tak je to úžasné.
Reakce na | Vlákno  
juu, book
Reakce na | Vlákno  
hi Neměňte si názory s hlupákem, zhloupnete 
Dlouhé šlehání?
fukung. starý fukung s novým heslem 
potřeboval bych nějaké snadný recept na sladký a slaný koláč do remosky.
 
Jako ušlehaná? Moc dlouho nebo moc rychle šlehaná.
Remedios78  
U nás nebyla, takže tím to nebude. Špatná teplota, stará smetana?