Reklama
Nepřihlášený uživatel | Zaregistrovat se
 

Vše o jídle, na co jste se báli zeptat, abyste nebyli tlustí, najdete zde v klubu, u přátel na Žranici, rychlou inspiraci v Co budete dnes vařit. Ve velkém se vaří zde: Recepty, rady, tipy, triky

Případně můžete pro recepty i mimo Okouna:
LabužníkDadalova kuchařkaApetit onlineRecepty s infografikou

Historické kuchařky:
Marie B. Svobodová a její mirror
Marie B. Svobodová klikací verze
Apicius: De Re Coquinaria

Spřízněné kluby:
Chleba – domácí i kupovaný • Biolife – okouní klub nejen o kvalitních potravinách • Potraviny – okouní klub jen o potravinách • Ukaž nám své jídlo – vyfoť, cos uvařil.

Chcete-li si podrobněji popovídat o nožích (je to bezpochyby nejdůležitější nástroj kuchaře), navštivte klub Chladné zbraně. Probírají se tam nože všech druhů a dostane se vám odborných rad co se týká nákupu, broušení, údržby a vůbec.

Úspěšný recept na univerzální žmolenkový koláč:
1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1/8 másla, z toho uděláš žmolenku (špičkama prstů a rychle, aby se máslo nerozpustilo) a 1 hrnek jí odebereš a dáš někam stranou. Do zbytku přidáš: 2 vejce, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek vlažného mléka. To smícháš a vyrobíš těsto. Těsto vyliješ na plech, posypeš nakrájenou rebarborou, ještě mírně přisladíš (recept je univerzální na libovolné ovoce, ale rebarbora je extrémně kyselá) a posypeš odsypanou žmolenkou. Upečeš, sežereš :o) Tak pravila Serendipity.

Oblíbený recept na hospodský guláš:
kilo a pul masa, napul libovy a nelibovy [ja delam i veprovej i hovezi stejne, takze maso si navol sama]. ctyri fakt velky cibule. palice cesneku [velka palice obycejnyho cesneku]. paprika nepaliva sypaci. sul. majoranka sypaci. kmin celej. volej slunecnicovej. hrnec velkej.
nakrajet cibulu, smahnout na oleji, ale ne moc, jenom tak do sklovata, aby si udrzela cibulovou chut, pak posypat trosku paprikou a zacit na to hazet kousky masa, kery prubezne krajis [takze se dela kazdej jinak dlouho]. maso popaprikovat, FEST, nechat smahnout, pak posolit, zamichat, prihodit kmin, smahnout, zamichat, prihodit pul palice nadrcenyho cesneku, smahnout. prihodit trochu majoranky. jak zacne mizet stava, co vytekla po posoleni z masa, dolejt trochu vody a nechat dusit az skoro do pripaleni. tohle delat tak hodinu [kdyz se to mezitim dvakrat pripali, naprosto v podraku]. prihodit ctvrt palice srackovanyho cesneku a papriku. podlejt, dusit. furt ochutnavat. kdyz uz to vypada, ze by to i slo, zalejt poradne vodou [podle toho kolik chces polejt knedliku :)] a nechat to dojit k varu. jak to zacne varit, hodit zbytek cesneku, pridat dalsi pulku cibule na maly kousky [tu nemusis], nechat chvilicku varit a zahustit. ja tvrdej chleba obvykle nemam a vubec, slozity veci uz jsou na me moc slozity, takze to posypu [primerene] polohrubou moukou a zamicham a du to sezrat s cibuli. pokud dodrzis postup vcetne pripalovani, tohle bude treti den ten tvuj vytouzenej hospodskej gulas ;-) Tak pravila janina_cz aka invain


Někdy tě na kuře pozvu :) Z těch rašovickejch imho bahno udělat nejde, naopak, jak jsou vysportovaný, jsou spíš tužší a to pomalý pečení jim prospívá.
lulie filosof Li-Tin O'Wevidle 
Tesim se na nej, a ta cena je taky priznivejsi.
Wiwianka Krasavica ynteligentni 
Je to vyborne. Nahodou jsem to objevila nedavno. Chutnalo mi to vic nez halloumi.
Aha, já jsem právě "bahno" při pomalém pečení kuřete zaznamenal u supermarketového výrobku. Svalová vlákna se prakticky rozpadla. Mnou chovaná, zralejší kuřata s vyběhanými svaly naopak delší pobyt v pomalé troubě potěší.
Obávám se, že tomu, čemu ty říkáš šťavnatost pomalého pečení, říkám já bahno. U mě je prostě pomalý pečení čehokoliv až na druhým místě za standardním pečením.
Koncentráčnický kuřata nekupuju.
lulie filosof Li-Tin O'Wevidle 
Včera jsou náhodou objevila
http://www.laformaggeria.com/novinka-grillami-mlekarenskym-vyrobkem-roku/

Cena mne příjemně překvapila (nějakých 24,90 za sto gramů).
 
Také je hodně důležité, jestli to kuře běhalo tři měsíce po dvoře, nebo se převalovalo 42 dnů někde v hale.
multak12345  
:) diky. jdu nakupovat slany syr haha
multak12345  
pilaf! ha!
30 minut odklopený na horkovzduch na 180 imho už výrazně ubere tomu šťavnatýmu efektu pomalýho pečení. Ale když si děti čvachtaly, tak dobrý :)
Popravdě je mi celkem jedno, čím mě zasypeš, já to kuřecí jinak než na dlouhej čas nepeču už dost let, takže mám vlastní představu, jak ho připravit.
Micana Finish your plokta. 
Ne ne, je to velmi vláčné a nedusivé, je potřeba tam dát dost vody a oleje. (A zvolit vhodnou rejži, samozřejmě) Jedno z mých nejoblíbenějších jídel, ale já mám obecně ráda takové různé eintopfy.
a pak se můžete dusit rýží i mimo troubu
Report, ale asi z toho nic nevyčtete: 15 minut v rozpálený troubě na 180 bez poklopu, podlejt, máslo, přiklopit, 3 hodiny 15 minut na 100 přiklopený, všechno na horkovzduch, 30 minut odklopený a podlitý na horkovzduch a gril na 180. Před tím dopečením se kosti úplně netočily, ale upečený to podle mě bylo. Btw mě to opět utvrdilo v tom, že pomalý pečení a maso typu bahno jen v časový nouzi, jinak jsem úplně spokojená se standardem rychlýho pečení, kdy má maso nějakou strukturu.

No ale děti si čvachtaly, manža nebyl doma, jinak by to upek a nebylo by potřeba časových improvizací.
Micana Finish your plokta. 
Takové jako karí nebo pilaf - osmažit všemožnou zeleninu se spoustou koření a třeba i kuřetem, zalít vodou, přisypat rýži a dusit pokud možno v troubě.
pixycz Bódéťti to Kájostálo, žral si  málo Bájo Bágo!
lečo, ratatouille, plněný papriky, cuketový placky, bábovku; hodně to griluju a jíme to buď tak, nebo vyrobím nějakej teplej salát; raw špagety; cukety a lilky hodně používám na nějaký sugo nebo ragú na těstoviny (když se zbaví většiny vody a dotmava se osmaží, je takový základ z lilků a cuket úplně neocenitelná věc). A samože spousta salátů. … no jo cywe, já letos ještě vůbec neměl šopák!
multak12345  
co skvelyho (nejlepe typu pecena zelenina apod, ale nebranim s ei jinym ) delate z paprik, cuket, mrque? ted je toho na trhu hodne, vzdycky je to desne dobr,y tak premyslim, co jeste udelat
 
pixycz Bódéťti to Kájostálo, žral si  málo Bájo Bágo!
hm, to je ale důvěryhodný zdroj… To tě taky můžu zasypat tunou receptů tvrdících něco jinýho:

Preheat an oven to 250 degrees F (120 degrees C). (…) Cover, and bake the chicken in the preheated oven until no longer pink at the bone and the juices run clear, 4 to 5 hours.

I to slavný Blumenthalovo kuře dělá na 90 st. 3–4 hodiny, a to je to předem dlouho marinovaný a o pokojový teplotě. A to rozhodně není maso, co jde od kosti, to je takový to do růžova udělaný šťavnatý kuřecí, co od kostí musíš odkrájet. Tak jako jo, záleží, co z toho chceš – ale pečený čtvrtky většinou spíš tu rozsejpací verzi.