Reklama
Nepřihlášený uživatel | Zaregistrovat se
 

Vše o jídle, na co jste se báli zeptat, abyste nebyli tlustí, najdete zde v klubu, u přátel na Žranici, rychlou inspiraci v Co budete dnes vařit. Ve velkém se vaří zde: Recepty, rady, tipy, triky

Případně můžete pro recepty i mimo Okouna:
LabužníkDadalova kuchařkaApetit onlineRecepty s infografikou

Historické kuchařky:
Marie B. Svobodová a její mirror
Marie B. Svobodová klikací verze
Apicius: De Re Coquinaria

Spřízněné kluby:
Chleba – domácí i kupovaný • Biolife – okouní klub nejen o kvalitních potravinách • Potraviny – okouní klub jen o potravinách • Ukaž nám své jídlo – vyfoť, cos uvařil.

Chcete-li si podrobněji popovídat o nožích (je to bezpochyby nejdůležitější nástroj kuchaře), navštivte klub Chladné zbraně. Probírají se tam nože všech druhů a dostane se vám odborných rad co se týká nákupu, broušení, údržby a vůbec.

Úspěšný recept na univerzální žmolenkový koláč:
1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1/8 másla, z toho uděláš žmolenku (špičkama prstů a rychle, aby se máslo nerozpustilo) a 1 hrnek jí odebereš a dáš někam stranou. Do zbytku přidáš: 2 vejce, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek vlažného mléka. To smícháš a vyrobíš těsto. Těsto vyliješ na plech, posypeš nakrájenou rebarborou, ještě mírně přisladíš (recept je univerzální na libovolné ovoce, ale rebarbora je extrémně kyselá) a posypeš odsypanou žmolenkou. Upečeš, sežereš :o) Tak pravila Serendipity.

Oblíbený recept na hospodský guláš:
kilo a pul masa, napul libovy a nelibovy [ja delam i veprovej i hovezi stejne, takze maso si navol sama]. ctyri fakt velky cibule. palice cesneku [velka palice obycejnyho cesneku]. paprika nepaliva sypaci. sul. majoranka sypaci. kmin celej. volej slunecnicovej. hrnec velkej.
nakrajet cibulu, smahnout na oleji, ale ne moc, jenom tak do sklovata, aby si udrzela cibulovou chut, pak posypat trosku paprikou a zacit na to hazet kousky masa, kery prubezne krajis [takze se dela kazdej jinak dlouho]. maso popaprikovat, FEST, nechat smahnout, pak posolit, zamichat, prihodit kmin, smahnout, zamichat, prihodit pul palice nadrcenyho cesneku, smahnout. prihodit trochu majoranky. jak zacne mizet stava, co vytekla po posoleni z masa, dolejt trochu vody a nechat dusit az skoro do pripaleni. tohle delat tak hodinu [kdyz se to mezitim dvakrat pripali, naprosto v podraku]. prihodit ctvrt palice srackovanyho cesneku a papriku. podlejt, dusit. furt ochutnavat. kdyz uz to vypada, ze by to i slo, zalejt poradne vodou [podle toho kolik chces polejt knedliku :)] a nechat to dojit k varu. jak to zacne varit, hodit zbytek cesneku, pridat dalsi pulku cibule na maly kousky [tu nemusis], nechat chvilicku varit a zahustit. ja tvrdej chleba obvykle nemam a vubec, slozity veci uz jsou na me moc slozity, takze to posypu [primerene] polohrubou moukou a zamicham a du to sezrat s cibuli. pokud dodrzis postup vcetne pripalovani, tohle bude treti den ten tvuj vytouzenej hospodskej gulas ;-) Tak pravila janina_cz aka invain


KaktusX Souhlasit je zbabělé  
+1! Dík.
vysmatej_kuauik  
Já to neznám jako to cikánské jídlo, ale jako slovenské droby.
Recept třeba tady:
https://www.toprecepty.cz/recept/53924-liptovske-droby/
Je to vynikající - dejte si k tomu něco kyselého, třeba čalamádu. Já se po nich můžu utlouct.
KaktusX Souhlasit je zbabělé  
Dobrý den, jsem tady prvně. A mám dotaz, zkoušel někdo bramborové jelítka goja, případně jiné cikánské jídlo? A doporučujete?
 
Skúste aj semeno tekvice čo nemá šupku. Myslím že sa v poslednej dobe začala objavovať Čínska tekvica Hokkaidô.
Taisa nestavajte heliport, keď máte šikmú  strechu
šak hej. proto jsem to taky zkusila jen jednou
To je pro mě dost nekomfortní způsob konzumace.
Taisa nestavajte heliport, keď máte šikmú  strechu
Asi jako to dělají rusáci se slunečnicí. Rozkousneš, vyplivneš šlupky.
multak12345  
chroustanim
Hlavně se to nedá vyloupat. Já jsem teda aspoň nikdy nepřišla na to, jak se dostat do dýňovýho semínka bez ztráty kytičky, nehtu a důstojnosti.
Aha, prave jsem v obchode narazila na melounova seminka (uz vyloupana) a premyslela, jak to asi chutna. Ze bych je kvuli vam koupila?
 
Taisa nestavajte heliport, keď máte šikmú  strechu
+1 taky mi to bylo líto vyhazovat, jednou jsem to zkusila a už nikdy
multak12345  
multak12345  
ne z toho cervenyho, kde jsou rozmistena po vnitrku, pisu prece o tom zlutym, tam je to jak treba u cukety, kde jsou pohromade ve stredu, najdu foto
lulie filosof Li-Tin O'Wevidle 
Dietní ve smyslu vhodný do denního příjmu? Nevím, to si musíš spočítat.

Dietní ve smyslu nízký obsah sacharidů? Bez brambor ano.
a bude to furt stejně dietní, když se do toho přidá pár brambor, trochu kuřecího a posype tou slaninou?
lulie filosof Li-Tin O'Wevidle 
Kupuju cíleně meloun bez semínek. Červenej. Ostatní vyhazuju. Jednou jsem dolovala semínka z dýně, umývala a odstraňovala ta vlákna z dužiny a přístě už si je vždycky koupím hotový.
lulie filosof Li-Tin O'Wevidle 
Byla by ještě lepší polévka!
včera jsem vařil ten chřestový krém.

je to docela dobrý! co by s tím udělaly kousky opečené slaniny?
 
pixycz Bódéťti to Kájostálo, žral si  málo Bájo Bágo!
ty vybiras seminka z melounu?
multak12345  
zpracovavate nejak smeinka z melounu? tusim ze se rpazi, spis nevim jak nejlepe, ty zluty melounky maji seminek hodne, je mi lito je vyhazovat a ruzna tykvova seminka mam rada