Reklama
Nepřihlášený uživatel | Zaregistrovat se
 

Téma:

Společnost

Spravuje:

Šnek

Může vás zajímat



Reklama



Tento klub zakládám pod dojmem zoufalého stavu diskuse v klubu Vegetariánství. Rád bych zde vytvořil prostor, kde si lidé mohou popovídat o stylech života v naší společnosti menšinových, jako je například život bez masa, bez auta nebo bez televize, život v anarchistické nebo protokřesťanské komuně atd. Diskutující nejsou povinni žít některým z alternativních stylů, ale měli by je respektovat. Proto se, prosím, zdržte výlevů označujících např. všechny vegetariány za nebezpečné cvoky, lidi bez televize za deformanty dětských duší atd.

Děkuji za pochopení.


Z jiných klubů na Okounu na příbuzná témata je možno doporučit BioLife (klub pro příznivce biopotravin).


sheck Buďme realisté, požadujme nemožné! 
Jo, já polemizovala s tím, že se vyhazuje až naprostý humus.
Šnek the true place for a just man  is also a prison
TL: Jak si přesně představuješ, že by se toho měli chytnout alternativci?
Cichlasoma  
(+1)
Šnek the true place for a just man  is also a prison
TL: Tedy platit další daň a za ni nakupovat nové jídlo, tedy více vyhazovat? Mně to připadá takové... socialistické.
Cichlasoma  
"Pečivo a sýr je fajn, ale tím ty lidi nenakrmíš."

Skoro bych hádal, že i jen tím pečivem bych bezdomovce nakrmil.

"A čím víc toho probíráš, tím je pravděpodobnější, že to neuhlídáš."

Nechápu.

A jsou tu taky různý konservy, co jim právě prošla roční trvanlivost, např.
Šnek the true place for a just man  is also a prison
Sheck: Ano, to ovšem smějí udělat jen s neprošlými potravinami. Jakmile oficiální trvanlivost projde, už to nabízet nesmějí.
Tander Lee Si tacuisses, philosophus mansisses. 
Dokonce by se to pak dalo i institucionalizovat - potravináři by přispívali nějakými poplatky, které by se mohly snížit, pokud by nějakou definovanou formou spolupracovali s FNB a podobnými organizacemi.
Tander Lee Si tacuisses, philosophus mansisses. 
Spíš než daň by byl funkční systém Ekokomu. Zejména, když by se toho chytli alternatici a bylo by to bez korupce (tedy ne plně jako Ekokom).

Pečivo a sýr je fajn, ale tím ty lidi nenakrmíš. A čím víc toho probíráš, tím je pravděpodobnější, že to neuhlídáš.

Cichlasoma  
Já nevim.... Kaufland může taky dát slevu na ty rajčata.
U jednoho malého obchodníka toho shnije míň, zas by jich muselo být víc.
Supermarkety maj cenu pro spotřebitele nakonec nižší než malí obchodníci.
A jaký klacky se házej těm malejm pod nohy?
Cichlasoma  
No já furt řikám, že natvrdlý pečivo a sýr, co prošel dnes, neni nic nedůstojnýho, neni to žádná 14 dní prošlá slanina. :) Takže to s důstojnotí neberu a na charitu bych spoléhal víc než na daně, proč platit daň z vyhozenýho jídla, nevim, je to naprosto ekologickej odpad.
popcorp Zfetovaný židovský  negr
supermarketů je hodně. To je fakt. A když má Kaufland nasmlouváno pět tun rajčat ze Španělska, tak když v Lidlu budou mít zrovna slevy, tak jim prostě něco zbyde. Takže důsledek je větší cena pro spotřebitele, aby podobné ztráty kompenzovali + plno zbytků.
Což se nestane na trhu, kde si každý prodávající donese množství zboží tak, aby všechno plusmínus prodal a co zbyde, nechá si na další den, nebo prodá na konci dne pod cenou, aby zaplatil alespoň náklady.
Tander Lee Si tacuisses, philosophus mansisses. 
Český rozhlas Radiožurnál.
Tander Lee Si tacuisses, philosophus mansisses. 
Jo, takhle ano. Zákony jsou špatné a majitel supermarketu to může podporovat pouze "pokoutně". A ani nepopírám, že se mnoho z toho dá i sníst (tuhle jsem taky omylem osmažil nějaké karbanátky na slanině, která byla prošlá snad 14 dní - a rozhodně už nebyla OK, jak jsem zjistil pozdě. Blbě nám z toho nebylo), ale vyšší riziko tam rozhodně je.

A pak je tu ještě ta otázka důstojnosti - ano, vyhazovat jídlo je špatné (také k tomu mám odpor), ale krmit tím lidi v tak bohaté společnosti? Co, radši ta daň? Každý podnikatel platí Ekokomu za produkovaný odpad (nějakou korunu za tunu nebo tak nějak), tak proč by nemohli prodejci potravin platit za produkci odpadu jídla? Navrhuji, aby si charitativní organizace založili nějaký Foodkom a tenhle systém zavedli - IMHO by to bylo lepší, než se probírat odpadky a hledat v tom jídlo pro chudé.

malej Béééé 
Divný. Většinou je to pečivo hned pryč a často je ho nedostatek. Logisticky to zase takový problém není – přivezu čerstvé, odvezu staré. BTW, legislativně by přeci možná šlo prošlé potraviny dávat "pouze pro krmné účely". A stíhat někoho, kdo dobrovolně jí psí konzervy, snad není možné.
Cichlasoma  
Zdroj?
Cichlasoma  
No a některý supermarkety či restaurace to vyhazujou.
sheck Buďme realisté, požadujme nemožné! 
Mohu sloužit jen naším místním supermarketem, ale tam mají v chladících boxech speciální polici, kde se věci procházející tohoto nebo příštího dne prodávají s 25% - 50% slevou. Miluji tu polici a vděčí jí za většinu vinných klobás.
Cichlasoma  
Já to nechápu. I lokální produkce někdy shnije/ztvrdne. A jaké se jim hází klacky pod nohy krom toho, že lidi radši nakupují v supermarketech?
Cichlasoma  
Ne, není to humus, jseš mimo. Běžně je tam jen trochu ztvrdlý pečivo. A v tom článku se píše o sýru, kterýmu zítra končí trvanlivost.
Majitel supermarketu nemusí oficiálně vědět, k čemu to je, řekne "ty nepoužitelný potraviny" jsme - jestli Vás to z snad z nějakýho důvodu zajímá - odložili tamhle. Neoficiálně může vědět, že tihle to pokoutně dávají bezdomovců. No a ty zákony, které zmiňuješ a podle kterých se s tím ti charitáři nemohou postavit na náměstí, jsou zločinné, v tom se Šnekem naprosto souhlasím.
Tander Lee Si tacuisses, philosophus mansisses. 
Což ovšem není to, co popisoval tento článek. U nás obchodníci nic nevyhazují takhle brzo. Ono je tu lhůtu možné o nějakou dobu překročit a prodávat to se slevou. (Mám dojem, že se také rozlišuje "datum minimální trvanlivosti" a "spotřebujte do" - to první se dá zkontrolovat a prodávat dál třeba v té slevě, to druhé se prostě konzumovat nesmí.)