Reklama
Nepřihlášený uživatel | Zaregistrovat se
 

Téma:

Nové

Spravují:

maftik,
SpiderM

Může vás zajímat



Reklama



Vítej, houbařstvo okounské !




Hlasování o nejoblíbenější houbu !


Pravidla: každý má 3 rovnocenné hlasy, hlasuje se pro konkrétní druh (tedy hřib smrkový, hřib dubový - žádný pravák), hlasy je možno kdykoliv změnit.

1. Bedla vysoká, Suchohřib hnědý, Muchomůrka růžovka (3 hlasy)
2. Hřib Smrkový, Vatovec obrovský, Hadovka Smrdutá, Muchomůrka Červená(2 hlasy)
3. Ryzec Peprný, Čirůvka Havelka, Holubinka Mandlová, Hřib Satan, Hřib dubový, Ryzec Syrovinka, Václavka obecná, Kotrč Kadeřavý, Křemenáč Březový, Kozák Březový, Hřib Kovář (1 hlas)


Aktuální téma: JAKÉ LIDOVÉ NÁZVY RŮZNÝCH HUB ZNÁTE?

a nějaké stránky o houbách ...
Mykologie v podkrkonoší
Houby a houbičky
Mykologie (odborně)
Stránky na houby :)
Ideme na huby (výborná stránka !!)
Mírovy houbařské stránky
- internetová verze časopisu HOUBAŘ vycházejícím od ledna 2004 v ČR
... a velký houbařský rozcestník na Carambě

mám v květináči se vzrostlou tlusticí další tři druhy dodatečně dosazených rostlin; nijak výrazně neprosperují, ale nezdechly
to je jako vic kytek v květináči. Může se to stát, pokud tam začnou růst obě naráz. Taková akoby remíza v boji o vodu a živiny. Ale když už tam jedna je a vyplňuje kořenama celý květináč, těžko se tam bude dobře dařit ještě druhé, když tam hodíš jenom její semínko.
To má logiku
to jsou dvě různé věci - okruh dřevin, na kterých daná houba roste/roste ráda, a jak ta houba potom chutná - asi nejmarkantnější je to u sírovce, ten umí vyrůst na lecčem, ale třeba z akátu prý není tak chutný jako z ovocných dřevin. Těžko říct.
Mycelium samozřejmě produkuje všelijaké obranné látky - pěkně je to vidět na zkřenčeném dřevě (takové to ještě nerozpadavé, ale přitom už hodně chycené houbou, kde se hmotou táhnou takové černé linie - to jsou linie kontaktu různých podhoubí (nebo aspoň s takovou interpretací jsem se setkal)).
pařezů, na kterých rostlo víc různých druhů hub, jsem už viděl dost...
Ma člen kurzu chápání jednoduchých vtipů 
vyfot to.
OberSturmKlippFuhrer Kom(u) - MNĚ. Koho - MĚ. 
Žlutýma nejedlýma? Třepenitka svazčitá?
Neco na tom je, navic kazda houba preferuje jine drevo - na hlivu se tusim doporucuje topol a nedoporucuje dub (ten se myslim nedoporucuje na nic). Kdysi jsem cetl nejakou knihu (docela starou) o houbach, jen si nemuzu vzpomenout, jak se jmenovala a byl tam popsan mechanismus produkce nejakych sajrajtu, kterymi nektere houby likviuji konkurenci.
Ma člen kurzu chápání jednoduchých vtipů 
k jídlu? hlíva, penízovka sametonohá, liška žlutavá/nálevkovitá, ucho jidášovo...
Já někde četla, že když pařez kolonizuje konkrétní dřevokazná houba, další houbu už tam nepustí, Máme na chatě všude okolo všechny pařezy obsazené nějakýma žlutýma nejedlýma potvorama a nikdy se nic dalšího nepovedlo.
vitmrazek Přežil jsem covid  jsem nesmrtelný.
Co teď roste?
 
Hlíva ano, ale při svých pokusech jsem nebyl úspěšný. Uši přeskočily z bezů na polínka samy.
najdi si nějaké bezové dřevo (staré, suché), vem pár starších plodnic, namatlej je do prasklin a nech to někde ve vlhku - divil bych se, kdyby se to nechytlo. Nebo tak podobně - hlíva se očkuje natloukáním kolíčků prorostlých podhoubím, dají se taky koupit, ale viděl jsem i postup, kdy se prostě staší hlíva položí lupeny na pařez a přikryje se to. Ona se vypráší, a když usoudí, že je pařez dostatečně jedlý, tak tam časem vyroste.
Je to drevokazka, takže pochopiteľne áno. Ale môžete si aj kúpiť hotovú sadbu. (nekupoval som)
To se dá nějak naočkovat?
Tohle byly bukové větve. Bez rostl poblíž. Uši mají napoprvé velmi zvláštní chuť, jako bych jedl les nebo co.
Dnes jsem v lese sklízel hlívy z mého oblíbeného padlého stromu, byl jich plný košík; Jidášovy uši si pěstujeme přímo na zahradě, na polínkách z moruše a na bezech.
OberSturmKlippFuhrer Kom(u) - MNĚ. Koho - MĚ. 
!!
Taisa nestavajte heliport, keď máte šikmú  strechu
jů! udělejte nějakou čínu anebo rizoto
Kľudne nasušiť, rozmixovať a použiť na zahustenie omáčok. Ale sušil by som to navlieknuté na niti.