Reklama
Nepřihlášený uživatel | Zaregistrovat se
 


OberSturmKlippFuhrer Kom(u) - MNĚ. Koho - MĚ. 
Eh, díky, ale na to asi kašlu. Stejně umím uvařit dohromady tak jeden a půl jidla, plus na půlku z těch mas stejně nikdy nebudu mít, tak je to asi fuk.
Lejzy God is REAL unless declared   INTEGER.
Tak jestli má bejt dobtá zpráva, že nebude žádná krkovice, jen shoulder, tak nedík.
Finwe To není jako práce s buzolou,  děti
Je to OT, ale v dobré masně vám místní řezník rád a dobře poradí, které maso se hodí na jaký způsob úpravy.
pixycz Bódéťti to Kájostálo, žral si  málo Bájo Bágo!
Nechápu, k čemu to v praxi je, jak může někdo rozlišovat jen přední/zadní. OK, leda tak přední na polívku a tam může být skoro jedno, co to je – ale jinak se ty kusy mas TAK strašně moc liší. Když to neumíš, tak se to radši nejdřív nauč, protože jinak většinou spláčeš na výdělkem… To pak lidi dělají steaky z kejty a květovou špičku hážou do polivky…

Třeba: https://www.beefitswhatsfordinner.com/cuts/cut-charts (akorát blbý, že u nás se furt seká jinak – ale už se to s tím západním stylem pomaličku sbližuje, přinejmenším steaky)
Je to naprosto logické. Ale taky se lze prostě zeptat.
OberSturmKlippFuhrer Kom(u) - MNĚ. Koho - MĚ. 
Já v masně přesně ze stejného důvodu nakupuju velmi nerad, protože se tam obvykle s popisky moc nepatlají a málokdy sedí, nebo mají pod jednou cedulkou tři různé druhy masa.
Nehledě na to, že mně když někdo řekne loupaná plec, květová špička nebo ořech, tak vím stejně pořád celkem prd k čemu je to dobrý a co s tím mám dělat/vařit.
"... dělení "přední/zadní" zřejmě nijak nesouvisí s prostorovým umístěním daného kusu ve zvířeti," správně poznamenává OberSturmKlippFuhrer.

Jen upřesním, že nikoliv zřejmě, ale určitě. Je to z dob ještě dávno před Rettigovou a jde o rozlišení druhu masa pro kuchaře. Konkrétně výraz "zadní" se tedy vztahuje k masu s dlouhým vláknem, nesmí obsahovat šlachy a blány (kromě okrajové). Kližku ze zadních nohou také neoznačujeme jako zadní, ale pod výrazem kližka si můžeme představit pravý opak zadního. Filuta řezník za socíku klidně prodal maso z krku (20,- Kčs za kg) jako zadní (29,- Kčs/kg) a málokdo to poznal. Já ano, protože vlákna z krku jsou nepatrně hrubší.

Ale pozor! Celý můj výklad se rozhodně netýká balíčkovaného masa, kam si teoreticky řezník může nakrájet co chce. Zkušená hospodyně pozná maso, které vidí v celku i bez popisku. Proto radši nakupuji v masně. I tak máme v současnosti jednu nevýhodu, že veškeré hovězí je pouze z mladých rychle vykrmených kusů.
pixycz Bódéťti to Kájostálo, žral si  málo Bájo Bágo!
Však říkám: na hlavu.
Kristian Celestial Emporium of   Benevolent Knowledge
Ty brďo, všechno je jinak!
(dík!)
OberSturmKlippFuhrer Kom(u) - MNĚ. Koho - MĚ. 
Zrovna včera jsem si o tom něco četl a s překvapením zjistil, že dělení "přední/zadní" zřejmě nijak nesouvisí s prostorovým umístěním daného kusu ve zvířeti.
pixycz Bódéťti to Kájostálo, žral si  málo Bájo Bágo!
Nepřestanu nechápat, že se plec řadí mezi "zadní". Na hlavu.
OberSturmKlippFuhrer Kom(u) - MNĚ. Koho - MĚ. 
Tady to ovšem už je blbě.
Asi vcelku kvaletní maso.
OberSturmKlippFuhrer Kom(u) - MNĚ. Koho - MĚ. 
"v celku" - jako celek, v jednom kuse.
"vcelku" = celkem, docela.
Jistě sám cítíte, že "Kuřecí prsa docela" nedávají tak docela smysl.
Lukas63 Je to se mnou těžký. 
Vaše domněnka, že se v celku píše v tomto případě dohromady, je vcelku nesprávná.
V celku
Polsko není skloňované.
OberSturmKlippFuhrer Kom(u) - MNĚ. Koho - MĚ. 
A ta chyba je kde?