Reklama
Nepřihlášený uživatel | Zaregistrovat se
 

Téma:

Počítače a InternetVývoj software

Spravuje:

hkmaly

Může vás zajímat



Reklama


PHP


spolumoderuje harry_x

Prosíme o několik drobných laskavostí:

  • před položením dotazu zkuste zapátrat v dokumentaci. Nikomu se nebude chtít formulovat znova a znova tytéž odpovědi, které již dříve a mnohem lépe napsal někdo jiný.

    Konkrétně návod k instalaci PHP na sebeobskurnejsich platformach se nachází zde.

    Dalším užitečným zdrojem informací o PHP, PHPLIB, ale i spouste jinych veci mohou být stránky Jirky Koska.

    mnohe casti oficialniho manualu k PHP jsou jiz prelozeny do cestiny, zacit muzete zde

    Mnoho otázek k instalaci je zodpovězeno na této stránce.

    A v neposlední řadě se dá zkusit i vyhledávací formulář na této stránce (napravo od formuláře pro odesílání příspěvků).

  • Dodržujte prosím téma, kterým je výhradně programování v jazyce PHP.
    Pokud se kupříkladu Váš dotaz týká pouze databází, zkuste raději klub "SQL".
    Pokud se týká javascriptu, zkuste klub javascript.

  • nepokoušejte se zvýrazňovat své příspevky přebytečnými html značkami. kdyby to dělali všichni, výsledek by se nedal číst. proto budou graficky přespříliš kreativní příspěvky odmazávány.

  • Nadávání off-topic přispěvatelum přenechte moderátorovi klubu.

  • Pokud na Vaši otázku nikdo neodpovídá, nejspíše byla položena tak nešťastným zpusobem, ze na ni při nejlepší vuli nelze odpovědět. Druhá možnost je, že nikdo neví. Každopádně si nijak nepomůžete, budete-li se odpovědi domáhat jejím opakováním provázeným verbální agresivitou.

  • Pokud navzdory výše uvedenému opravdu myslite, ze sem musite neco napsat, zkuste ještě najít odpověď na váš dotaz na www.google.com

  • Tento klub není určen pro příspěvky typu "mám nové stránky v PHP, prosím otestujte mi je" - k tomu, aby člověk našel chybu v jakékoli aplikaci, nemusí být programátor. K podobným žádostem prosím použijte raději obecnější kluby jako www.

Bez výstrahy budou mazány příspěvky, jejichž autoři předchozí řádky očividně ignorovali.
Tato pravidla jsou šita na míru pokročilejším uživatelům, bez jejichž přítomnosti by vaše dotazy mnohdy zůstaly nezodpovězeny.

Připomínky k výše uvedenému akceptuji pouze prostřednictvím interní okouní pošty.

Poznámka: vzhledem k záplavě spamů byl anonymům zakázán zápis a asi to tak nějakou dobu vydrží.

Mesic PHP bugu sice uz dozuril, ale nalezene chyby jeste nebyly opraveny ...


caracho - uzivatel nema blog -  :: hledam krtnika ::
ostatne o to se ted pokousi ten nebohy prohlizec, monitor neni cmyk
hkmaly - Slava pomlcky -  .
... na fluoreskujici uranove sklo potrebujes nejaky radioaktivni inkoust, to je jasne.
caracho - uzivatel nema blog -  :: hledam krtnika ::
bez spravnych barevnych profilu to bude vypadat jan na drogach porad - rekni jim o uzasne funkci v photoshopu, co se jmenuje save for web (a jen hned vedle save)
No uzasne bylo, kdyz jsem v sRGB nachystal nejake fotky do tisku - a pak mi je grafik ukazal ve CMYKu. Jeste horsi to bylo u kolegy, ktery fotil fluoreskujici uranove sklo...
spic už jen wtf 
na to jsem taky narazil... no nahrávají mi do e-shopu CMYK jpegy a diví se, že to pak vypadá jak na drogách
hkmaly - Slava pomlcky -  .
Osobne bych spis zkousel ImageMagick transformImageColorspace, cekal bych ze delat konverzi primo v PHP bude pomale. Na druhou stranu, ImageMagick neni zrovna povinna extension v PHP, pokud ji nemas ...

Co se tyce toho, aby ty barvy sedely, tak se ovsem obavam, ze to nebude zadna sranda a ze "spravne" bys mel pouzit profil vytazeny primo z tiskarny. sRGB neni co se pokryvani barev viditelnych okem zadny zazrak, ale porad je radove lepsi nez CMYK, o libovolne fyzicke tiskarne nemluve. No, a jak se pise v tom blogu co jsi linkoval, ve snaze to kompenzovat jak jen je to mozne se udelala i zpetna konverze netrivialni ...

... kde ty CMYK obrazky beres?
spic už jen wtf 
Potřeboval bych nějakou funkci na převod CMYK na RGB, neví někdo o nějaké?
Tady z toho to přinejhorším vytvořím:
http://blog.loftdigital.com/blog/cmyk-rgb-and-php
 
Spis prodlouzit platnost session.
MAme par virtualnich webu a kolegum se zda, ze session u vsech ostatnich vyprsi rychleji, nez u jednoho z nich - a mne fakt nenapada, cim by to melo byt, protoze - vsechny ty weby jsou virtualni a mimo jednoho naaliasovane - a ty aliasy vedou vsechny do jednoho adresare s tim nealiasovanym webem. Cili jsou to fyzicky stejne weby, ač se jmenuji jinak (com, cz, eu) a v definici jednotlivych virtuálů nic, co by mohlo trvani sessions ovlivnit, nevidim.
 
session.gc_maxlifetime - PHP_INI_ALL

Čili všude, kde se to na stavit dá
http://php.net/manual/en/configuration.changes.modes.php

Ale jestli chceš omezit dobu platnosti sešny, tak je lepší
http://stackoverflow.com/questions/520237/how-do-i-expire-a-php-session-after-30-minutes
Pls, session max timeout
se nastavuej jen globalne v php.ini nebo to lze i jednotlive pro ruzne virtualni weby na Apache?
 
korekce: latin1 za cp1250 - sorry vypadlo mi tam C
Ahoj,

s tímhle se setkávám celkem pravidelně, obvykle proto, že kódování v databázi nikdo neřešil, protože to nějak fungovalo a pak po sérii updatů, nebo migraci mysql se to celý rozsypalo.
Řešení spočívá v 2 krocích:
1) Přinutit mysql aby collate bylo nastaveno správně
2) V aplikaci vždy říct databázi v jakým kódování se s DB hodláš bavit

Ad 1: jde to udělat tak, že obsah databáze vyexportuješ (třeba přes mysqldump, případně nějaký klikadlo jako phpmyadmin, adminer…), potom v tom exportu nahradíš všechna latin1 za p1250 a nakonec to nahraj zpátky. Pokud bys to totiž udělal přes CHANGE COLLATE, tak ti mysql ty data překóduje a nejspíš skončíš s "h?cky a ?arky" už přímo v DB.

Ad 2: řeším to tak, že hned za connect volám exec('set names utf8') v případě té staré části aplikace tam přidej exec('set names cp1250'). Pak už nemusíš nic překódovávat a data bys měl dostávat v určené znakové sadě. Vhodné je také poznamenat, že aby správně fungovali funkce jako real_escape_string atd. je třeba nastavit kódování speciální funkcí. Pro mysqli je to metoda set_charset('utf8'), pro PDO musíš přidat k DSN 'charset=utf8'. ALE ne všech verzích PHP to funguje, set names je přitom naprosto spolehlivé.

Pokud nechceš zasahovat do zdrojáků, lze výchozí kódování nastavit i v php.ini, někdy také v my.ini.
spic už jen wtf 
má to zajímavý vedlejší efekt, že předtím se v pohodě načítalo s utf-8 připojením a teď musím iconvit
caracho - uzivatel nema blog -  :: hledam krtnika ::
jo, tohle jsem potkaval pri upgrade z nejake te mysql 4.0 (kterazto o charstech nemela ani paru) na novejsi a pak se to s tim tahlo...
spic už jen wtf 
(to bych začal do toho nového tahat staré a měl bych to podobně složité jako poslat data do starého)
spic už jen wtf 
díky ti! - jen to ï se změnilo na "i - to nevadí
hkmaly - Slava pomlcky -  .
Zkusil jsi pouzit pro db pripojeni latin1 a iconv('UTF-8', 'Windows-1250//TRANSLIT//IGNORE') ?
von_Zeppelin Oliheň Beznaděje  pclib php framework
To je laravel, co? No a co si udělat nějaký proxy objekt, který si udělá vlastní connection postaru přes mysql_connect a pošle to tam?
 
spic už jen wtf 
bohužel PDOException: SQLSTATE[42000]: Syntax error or access violation: 1115 Unknown character set: '' at .../Illuminate/Database/Connectors/MySqlConnector.php:37)
von_Zeppelin Oliheň Beznaděje  pclib php framework
To je taková ta situace, kdy je nominálně databáze v latin1_swedish, ale ve skutečnosti jsou tam data v cp1250? ...No ale stejně by to mělo jít, když se připojíš stejně jako ve staré, ne?