Reklama
Nepřihlášený uživatel | Zaregistrovat se
 

Téma:

Počítače a InternetVývoj software

Spravuje:

hkmaly

Může vás zajímat



Reklama


PHP


spolumoderuje harry_x

Prosíme o několik drobných laskavostí:

  • před položením dotazu zkuste zapátrat v dokumentaci. Nikomu se nebude chtít formulovat znova a znova tytéž odpovědi, které již dříve a mnohem lépe napsal někdo jiný.

    Konkrétně návod k instalaci PHP na sebeobskurnejsich platformach se nachází zde.

    Dalším užitečným zdrojem informací o PHP, PHPLIB, ale i spouste jinych veci mohou být stránky Jirky Koska.

    mnohe casti oficialniho manualu k PHP jsou jiz prelozeny do cestiny, zacit muzete zde

    Mnoho otázek k instalaci je zodpovězeno na této stránce.

    A v neposlední řadě se dá zkusit i vyhledávací formulář na této stránce (napravo od formuláře pro odesílání příspěvků).

  • Dodržujte prosím téma, kterým je výhradně programování v jazyce PHP.
    Pokud se kupříkladu Váš dotaz týká pouze databází, zkuste raději klub "SQL".
    Pokud se týká javascriptu, zkuste klub javascript.

  • nepokoušejte se zvýrazňovat své příspevky přebytečnými html značkami. kdyby to dělali všichni, výsledek by se nedal číst. proto budou graficky přespříliš kreativní příspěvky odmazávány.

  • Nadávání off-topic přispěvatelum přenechte moderátorovi klubu.

  • Pokud na Vaši otázku nikdo neodpovídá, nejspíše byla položena tak nešťastným zpusobem, ze na ni při nejlepší vuli nelze odpovědět. Druhá možnost je, že nikdo neví. Každopádně si nijak nepomůžete, budete-li se odpovědi domáhat jejím opakováním provázeným verbální agresivitou.

  • Pokud navzdory výše uvedenému opravdu myslite, ze sem musite neco napsat, zkuste ještě najít odpověď na váš dotaz na www.google.com

  • Tento klub není určen pro příspěvky typu "mám nové stránky v PHP, prosím otestujte mi je" - k tomu, aby člověk našel chybu v jakékoli aplikaci, nemusí být programátor. K podobným žádostem prosím použijte raději obecnější kluby jako www.

Bez výstrahy budou mazány příspěvky, jejichž autoři předchozí řádky očividně ignorovali.
Tato pravidla jsou šita na míru pokročilejším uživatelům, bez jejichž přítomnosti by vaše dotazy mnohdy zůstaly nezodpovězeny.

Připomínky k výše uvedenému akceptuji pouze prostřednictvím interní okouní pošty.

Poznámka: vzhledem k záplavě spamů byl anonymům zakázán zápis a asi to tak nějakou dobu vydrží.

Mesic PHP bugu sice uz dozuril, ale nalezene chyby jeste nebyly opraveny ...


von_Zeppelin Oliheň Beznaděje  pclib php framework
Ok. :)
von_Zeppelin Oliheň Beznaděje  pclib php framework
Aha, to nefunguje protože to md5 číslo je moc velké.

Tak hexdec(substr(md5("test"),0,8)) % 100;
 
spic už jen wtf 
to dělalo moc velká čísla, ale abs(crc32($str) % 100) je super, díky!
von_Zeppelin Oliheň Beznaděje  pclib php framework
A co třeba
hexdec( md5("test")) % 100
 
spic už jen wtf 
Mám dnes nějaký zabržděný matematický koprocesor a potřeboval bych funkci, která by ze stringu udělala "hash", který by měl hodnoty 0-N, například 0-100. Pomohl by někdo?
 
Dotaz - funguje gettext v PHP 7 na Windows 7? Absolutně se mi nedaří rozchodit přepínání jazyků, funguje jen čeština.
 
von_Zeppelin Oliheň Beznaděje  pclib php framework
Existují asi tři nebo čtyři způsoby jak se obvykle ukládají stromová data do databáze. Některé sql servery mají myslím i přímou podporu takové struktury.

Pokud jde o malé menu u jednodušší aplikace, tak tam stačí uložit ten json. Generovat z toho soubor je nejspíš zbytečné, jak říká hkmaly.
Jediný důvod, který mě napadá, je optimalizace, ale ta není obvykle potřebná, pokud aplikace nemá tisíce uživatelů a pokud ano, tak je nejspíš lepší sáhnout po nějaké obecné cache, která si to ukládání do souborů spravuje interně sama.
 
hkmaly - Slava pomlcky -  .
Taky kanon na vrabce ale neco mi rika, ze tenhle kanon implementuje ... protoze to vypada jako presne to co od zacatku loudil.
rushid Nemáte právo číst tento stručný textík 
hkmaly - Slava pomlcky -  .
Coz pro nej bude kanon na vrabce.
Mastodont  
PostgreSQL má JSON přímo jako datový typ a spoustu funkcí pro práci s tím.
 
cestujicivnoci  
Tak fajn. Zkusím to nějak použít, dík.
hkmaly - Slava pomlcky -  .
Oprava. [1]. [0] je Sporty, [1] jsou barvy. Nebo si z toho udelas normalni objekty a ty children prevedes na hash/pole podle cisla nebo toho nazvu a pak z toho zase udelas ty zjednodusene hashe a serializujes json_encode.
hkmaly - Slava pomlcky -  .
Magorina neni to nacteni ale to generovani. Webova aplikace by nemela potrebovat zapisovat na disk (mysleno primo, pres databazi samozrejme ano).
hkmaly - Slava pomlcky -  .
U jupitera ...

Json si naparsujes pomoci json_decode do pole nebo objektu a potom vygenerujes zpatky pres json_encode. Modifikovat ho budes v podobe pole, do databaze ukladat jako json. Namatkou, rekneme ze ten json co jsi sem psal mas v promenne $json a chces pridat modrou barvu:
$x = json_decode($json, true); $x['children'][2]['children'] = array(array("key"=>9,"title"=>"modra")); $json = json_encode($x);
... nejtezsi asi bude zjistit jakou hodnotu ma mit ten key.
cestujicivnoci  
Memcache neznám, ale zatím nevím, proč by načtení dat přes soubor měla být magořina.
cestujicivnoci  
Zápis i čtení json dat už mám vyřešeno. Připadá mi, že dřív nebo později budu potřebovat s nějakou položkou něco udělat a zjistím, že kvůli tomu, že to mám ve formě textu, to nebo to nejde.
hkmaly - Slava pomlcky -  .
... to je magorina. Soubory jsem pro nic nepouzil uz cele roky. Od te doby, co mam aplikacni servery dva. Co treba memcache?

Takze cteni te netrapi. Trapi te zapis? Pripada ti, ze ulozit ty data "po kouskach" umozni rychlejsi zapis tech dat?
cestujicivnoci  
Mám takovou představu, že data pro to menu budou v databázi, do veřejné části se nebudou vypisovat přímo, ale přes nějaký soubor, který při každé změně menu přegeneruju z db a do veřejné části ho budu includovat. Vyloženě čtení z databáze proběhne tak zřídka, že mě rychlost čtení stromové struktury myslím trápit nemusí.
hkmaly - Slava pomlcky -  .
Doufam, ze nehledas "jak ukladat json" kdyz ve skutecnosti potrebujes ukladat stromovou strukturu.
Zkusil jsi prostudovat treba tohle? Ono ulozit stromovou strukturu do databaze je trivialni ... ale ulozit ji tak, aby to bylo k necemu dobre, je velice tezke. Pokud se ti vejde do pameti, tak muze ten json nebo jina serializace byt nejlepsi napad, protoze jakekoliv kouskovani vede k tomu, ze NEJAKE operace budou trvat vyrazne dele ... protoze stromova struktura je ten nejhorsi druh struktury pro ulozeni do relacni databaze.