Reklama
Nepřihlášený uživatel | Zaregistrovat se
 

Vše o jídle, na co jste se báli zeptat, abyste nebyli tlustí, najdete zde v klubu, u přátel na Hoštické žranici, rychlou inspiraci v Co budete dnes vařit, případně můžete i mimo Okouna:
LabužníkDadalova kuchařkaApetit onlineRecepty s infografikou

Historické kuchařky:
Marie B. Svobodová a její mirrorApicius: De Re Coquinaria

Spřízněné kluby:
Chleba – domácí i kupovaný • Biolife – okouní klub nejen o kvalitních potravinách • Potraviny – okouní klub jen o potravinách • Ukaž nám své jídlo – vyfoť, cos uvařil.

Chcete-li si podrobněji popovídat o nožích (je to bezpochyby nejdůležitější nástroj kuchaře), navštivte klub Chladné zbraně. Probírají se tam nože všech druhů a dostane se vám odborných rad co se týká nákupu, broušení, údržby a vůbec.

Úspěšný recept na univerzální žmolenkový koláč:
1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1/8 másla, z toho uděláš žmolenku (špičkama prstů a rychle, aby se máslo nerozpustilo) a 1 hrnek jí odebereš a dáš někam stranou. Do zbytku přidáš: 2 vejce, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek vlažného mléka. To smícháš a vyrobíš těsto. Těsto vyliješ na plech, posypeš nakrájenou rebarborou, ještě mírně přisladíš (recept je univerzální na libovolné ovoce, ale rebarbora je extrémně kyselá) a posypeš odsypanou žmolenkou. Upečeš, sežereš :o) Tak pravila Serendipity.

Oblíbený recept na hospodský guláš:
kilo a pul masa, napul libovy a nelibovy [ja delam i veprovej i hovezi stejne, takze maso si navol sama]. ctyri fakt velky cibule. palice cesneku [velka palice obycejnyho cesneku]. paprika nepaliva sypaci. sul. majoranka sypaci. kmin celej. volej slunecnicovej. hrnec velkej.
nakrajet cibulu, smahnout na oleji, ale ne moc, jenom tak do sklovata, aby si udrzela cibulovou chut, pak posypat trosku paprikou a zacit na to hazet kousky masa, kery prubezne krajis [takze se dela kazdej jinak dlouho]. maso popaprikovat, FEST, nechat smahnout, pak posolit, zamichat, prihodit kmin, smahnout, zamichat, prihodit pul palice nadrcenyho cesneku, smahnout. prihodit trochu majoranky. jak zacne mizet stava, co vytekla po posoleni z masa, dolejt trochu vody a nechat dusit az skoro do pripaleni. tohle delat tak hodinu [kdyz se to mezitim dvakrat pripali, naprosto v podraku]. prihodit ctvrt palice srackovanyho cesneku a papriku. podlejt, dusit. furt ochutnavat. kdyz uz to vypada, ze by to i slo, zalejt poradne vodou [podle toho kolik chces polejt knedliku :)] a nechat to dojit k varu. jak to zacne varit, hodit zbytek cesneku, pridat dalsi pulku cibule na maly kousky [tu nemusis], nechat chvilicku varit a zahustit. ja tvrdej chleba obvykle nemam a vubec, slozity veci uz jsou na me moc slozity, takze to posypu [primerene] polohrubou moukou a zamicham a du to sezrat s cibuli. pokud dodrzis postup vcetne pripalovani, tohle bude treti den ten tvuj vytouzenej hospodskej gulas ;-) Tak pravila janina_cz aka invain


Vepřová líčka
fyfy je právě připravila a jsme národ barbarů, když z nich děláme ovar. Je to na víně a se zeleninou a je to skvělé. S nočky.
jkom THE WORLD IS MY OKOUN  WEBIKI 20.říjen 2014 10:47:25
budou blative
lulie filosof Li-Tin O'Wevidle  20.říjen 2014 9:41:36
nejde. maji moc vody a roztrha se struktura.
Moirain za všechno se platí..  20.říjen 2014 9:24:23
mám za to, že mrazit brambory moc nejde, i tepelně upravené, protože se pak rozblemcnou, což třeba do zeleninových pánví či polévek nevadí, ale na samostatnou přílohu už jo
MiZiGe Why can't you be a non-conformist like   everyone else 20.říjen 2014 9:20:43
má zmysel predvariť zemiaky a potom ich mraziť (a mať ich takto pripravené na pečenie)? Nedojebú sa nejako mrazením?
Imho spíš názorná ukázka, z čeho můžeš dostat raka.
Prazacka Líp už bylo...  Foto kvítí 19.říjen 2014 18:07:11
Tento jednoduchý způsob svlékání krunýře mě nikdy nenapadl (předpokládám, že mu nacpeš do krunýře ten kečup a on vyleze zhnuseně sám).
mpts Suit yourself, it's up to  you. 19.říjen 2014 17:15:16
To zase bude exploze! :-)
V duchu nejlepších tradic RD
(omlouvám se za kvalitu, foceno mobilem)

DadB jsem zralý na  šrotovné 18.říjen 2014 12:50:06
Byla fantastická. Nestihl jsem ji ani vyfotit...
Maso zůstalo krásně šťavnaté, o vysušení se nedá vůbec mluvit.
Zajímavý. Mně tyhle polévky přijdou natolik chuťově výrazné, že by mě to nikdy ani nenapadlo.
DadB jsem zralý na  šrotovné 18.říjen 2014 10:35:15
Tak nakonec volně inspirováno Italem v kuchyni...
Zatím je v troubě, čekáme na výsledek. Ale voní to fantasticky
Prazacka Líp už bylo...  Foto kvítí 18.říjen 2014 10:25:53
lebe i my se rano muzem probudit  mrtvi 18.říjen 2014 8:25:25
kdyz ho mam, tak vyvar pouziju .. takova kulajda z hoveziho vyvaru je mnohem lepsi
Štěně A hangover is the wrath of grapes.  18.říjen 2014 1:00:58
Ano. I v lepších non-MMB receptech.
jkom THE WORLD IS MY OKOUN  WEBIKI 17.říjen 2014 23:00:01
Ha
Ja trochu prilivam vlastne do kazde polivky, i zeleninove (mivam kureci).
rushid Nemáte právo číst tento stručný textík  17.říjen 2014 21:43:25
Pridat jeste mlety koriandr. Ale super.
Ehm, budu za rejpala, ale fakt někdy někdo dává do typu polévek jako dýňová bujón? Jakýkoliv?
Štěně A hangover is the wrath of grapes.  17.říjen 2014 19:35:59
Dýňová polévka update
Takže, dýně šla oloupat celkem dobře ostrou škrabkou na zeleninu.
Přidala jsem řapíkatý celer a mrkev a je to skvělé. S tou zeleninou už nebyl potřeba žádný bujón, jen OLOL, máslo, kari a sůl.