Reklama
Nepřihlášený uživatel | Zaregistrovat se
 

Vše o jídle, na co jste se báli zeptat, abyste nebyli tlustí, najdete zde v klubu, u přátel na Hoštické žranici, rychlou inspiraci v Co budete dnes vařit, případně můžete i mimo Okouna:
LabužníkDadalova kuchařkaApetit onlineRecepty s infografikou

Historické kuchařky:
Marie B. Svobodová a její mirrorApicius: De Re Coquinaria

Spřízněné kluby:
Chleba – domácí i kupovaný • Biolife – okouní klub nejen o kvalitních potravinách • Potraviny – okouní klub jen o potravinách • Ukaž nám své jídlo – vyfoť, cos uvařil.

Chcete-li si podrobněji popovídat o nožích (je to bezpochyby nejdůležitější nástroj kuchaře), navštivte klub Chladné zbraně. Probírají se tam nože všech druhů a dostane se vám odborných rad co se týká nákupu, broušení, údržby a vůbec.

Úspěšný recept na univerzální žmolenkový koláč:
1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1/8 másla, z toho uděláš žmolenku (špičkama prstů a rychle, aby se máslo nerozpustilo) a 1 hrnek jí odebereš a dáš někam stranou. Do zbytku přidáš: 2 vejce, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek vlažného mléka. To smícháš a vyrobíš těsto. Těsto vyliješ na plech, posypeš nakrájenou rebarborou, ještě mírně přisladíš (recept je univerzální na libovolné ovoce, ale rebarbora je extrémně kyselá) a posypeš odsypanou žmolenkou. Upečeš, sežereš :o) Tak pravila Serendipity.

Oblíbený recept na hospodský guláš:
kilo a pul masa, napul libovy a nelibovy [ja delam i veprovej i hovezi stejne, takze maso si navol sama]. ctyri fakt velky cibule. palice cesneku [velka palice obycejnyho cesneku]. paprika nepaliva sypaci. sul. majoranka sypaci. kmin celej. volej slunecnicovej. hrnec velkej.
nakrajet cibulu, smahnout na oleji, ale ne moc, jenom tak do sklovata, aby si udrzela cibulovou chut, pak posypat trosku paprikou a zacit na to hazet kousky masa, kery prubezne krajis [takze se dela kazdej jinak dlouho]. maso popaprikovat, FEST, nechat smahnout, pak posolit, zamichat, prihodit kmin, smahnout, zamichat, prihodit pul palice nadrcenyho cesneku, smahnout. prihodit trochu majoranky. jak zacne mizet stava, co vytekla po posoleni z masa, dolejt trochu vody a nechat dusit az skoro do pripaleni. tohle delat tak hodinu [kdyz se to mezitim dvakrat pripali, naprosto v podraku]. prihodit ctvrt palice srackovanyho cesneku a papriku. podlejt, dusit. furt ochutnavat. kdyz uz to vypada, ze by to i slo, zalejt poradne vodou [podle toho kolik chces polejt knedliku :)] a nechat to dojit k varu. jak to zacne varit, hodit zbytek cesneku, pridat dalsi pulku cibule na maly kousky [tu nemusis], nechat chvilicku varit a zahustit. ja tvrdej chleba obvykle nemam a vubec, slozity veci uz jsou na me moc slozity, takze to posypu [primerene] polohrubou moukou a zamicham a du to sezrat s cibuli. pokud dodrzis postup vcetne pripalovani, tohle bude treti den ten tvuj vytouzenej hospodskej gulas ;-) Tak pravila janina_cz aka invain


wiriel Beneficium beneficio provocatur   24.duben 2014 9:42:39
BTW botulotoxin můžeš mít klidně i v konzervě s jahodama
Pozdě, částečně pozřeno. Ale stále zbývá 4,9 litru, pokud přežiju, ráda se podělím.
Trisolde Moja chorá hlava  v jednom je plameni. 23.duben 2014 23:20:33
Myslím, že je to smrtelně zkažené, raději se toho už moc nedotýkej. Až pojedu do Prahy, zastavím se pro to a postarám se o bezpečnou likvidaci.
Štěně A hangover is the wrath of grapes.  23.duben 2014 23:17:23
Si myslím, že jestli to není znatelně zkažený - což bys předpokládám poznala - tak nemůže. Tyhlecty botulotoxiny a podobný mňamky jsou záležitost masových konzerv, ne, to by v ololu bejt nemělo.
ok, jdu to vyzkoušet, mám tady kozí fetu
Imho štěně počítá s tím, že pokud jí osobně otevřeš a budeš u toho vypadat dostatečně živá, tak nemůže.
mám tomu rozumět jako že nemůže? zabít?
Štěně A hangover is the wrath of grapes.  23.duben 2014 21:18:21
Kde se mám hlásit s bandaskou?
Našla jsem zapomenutou pětilitrovku kalamata oliv v olivovým oleji, co jsem dostala darem přímo ze sadu. Chutná to dobře, ale je to sklizeno, zalito olejem a nijak dál neošetřeno v roce 2007 - nemůže mě to zabít? Pokud ne, hodlám to sežrat (a rozdat, pže sežrat se to nedá).
Štěně A hangover is the wrath of grapes.  23.duben 2014 15:14:52
Děkuji!
majo mám dubovej klobouk a ve vousech roj  mý jméno je Rumcajs a to je Můj boj! 23.duben 2014 14:52:36
sobota imho lepší, to je tam prodejců třikrát tolik a větší sortiment
zavírají dost brzy. myslím že před 16. hodinou už to všichni balí. hala je otevřená dál. v podstatě prázdná.
Dort autor nejlepších komentářů  22.duben 2014 14:24:59
Sazenice bylinek tam mají určitě, rajčata a papriky potvrzuju nezakrslá. Sazenice nezakrslého rajčete či beraního rohu vyšla na 15 za kus.
rushid Nemáte právo číst tento stručný textík  22.duben 2014 14:00:11
Jsou kazdy tyden, sazenice urcite maj minimalne 2 stanky hned u vchodu, ale detailne nevim, moc nesleduji.
Štěně A hangover is the wrath of grapes.  22.duben 2014 13:13:10
Jo a jak jsou na tom se sazenicema na farmářských trzích na Kulaťáku? Jsou vůbec trhy každý týden?
Štěně A hangover is the wrath of grapes.  22.duben 2014 13:11:27
Vzhledem k tomu, že sem chodí frekventanti haly 22 v Holešovicích, tak se zeptám zde.
Dají se tam teď koupit sazenice zakrslých rajčat, paprik, bylinek? Kolik to tak stojí - nemám představu. Jak mají otevřeno - respektive v kolik tam ještě někdo něco bude mít a nebude všechno uklizený? Jsou tam v sobotu?

Děkuji.
Serendipity a stejně nevím, co tu dělám  a kdo vlastně jsem 22.duben 2014 1:35:27
Máslo nemůžu já. Ale zas můžu sádlo, tak se to vyrovná a střílet netřeba.
Kazdopadne Johana vyresila, takze uspech! Ty ksichtiky zkuste s recepem na Rigoli, pokud ma rada susenky namacene do mlika.
majo mám dubovej klobouk a ve vousech roj  mý jméno je Rumcajs a to je Můj boj! 21.duben 2014 21:12:01
no to je fuk, dvě lžíce mlíka to spravily a jinak je to skvělý
Recept rika toto, ale maslo je tam napul s margarinem, to taky s vlhkosti zacvici. A samozrejme zalezi na mouce, nadmorske vysce, pozici Marsu...