Reklama
Nepřihlášený uživatel | Zaregistrovat se
 

Vše o jídle, na co jste se báli zeptat, abyste nebyli tlustí, najdete zde v klubu, u přátel na Hoštické žranici, rychlou inspiraci v Co budete dnes vařit, případně můžete i mimo Okouna:
LabužníkDadalova kuchařkaApetit onlineRecepty s infografikou

Historické kuchařky:
Marie B. Svobodová a její mirrorApicius: De Re Coquinaria

Spřízněné kluby:
Chleba – domácí i kupovaný • Biolife – okouní klub nejen o kvalitních potravinách • Potraviny – okouní klub jen o potravinách • Ukaž nám své jídlo – vyfoť, cos uvařil.

Chcete-li si podrobněji popovídat o nožích (je to bezpochyby nejdůležitější nástroj kuchaře), navštivte klub Chladné zbraně. Probírají se tam nože všech druhů a dostane se vám odborných rad co se týká nákupu, broušení, údržby a vůbec.

Úspěšný recept na univerzální žmolenkový koláč:
1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1/8 másla, z toho uděláš žmolenku (špičkama prstů a rychle, aby se máslo nerozpustilo) a 1 hrnek jí odebereš a dáš někam stranou. Do zbytku přidáš: 2 vejce, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek vlažného mléka. To smícháš a vyrobíš těsto. Těsto vyliješ na plech, posypeš nakrájenou rebarborou, ještě mírně přisladíš (recept je univerzální na libovolné ovoce, ale rebarbora je extrémně kyselá) a posypeš odsypanou žmolenkou. Upečeš, sežereš :o) Tak pravila Serendipity.

Oblíbený recept na hospodský guláš:
kilo a pul masa, napul libovy a nelibovy [ja delam i veprovej i hovezi stejne, takze maso si navol sama]. ctyri fakt velky cibule. palice cesneku [velka palice obycejnyho cesneku]. paprika nepaliva sypaci. sul. majoranka sypaci. kmin celej. volej slunecnicovej. hrnec velkej.
nakrajet cibulu, smahnout na oleji, ale ne moc, jenom tak do sklovata, aby si udrzela cibulovou chut, pak posypat trosku paprikou a zacit na to hazet kousky masa, kery prubezne krajis [takze se dela kazdej jinak dlouho]. maso popaprikovat, FEST, nechat smahnout, pak posolit, zamichat, prihodit kmin, smahnout, zamichat, prihodit pul palice nadrcenyho cesneku, smahnout. prihodit trochu majoranky. jak zacne mizet stava, co vytekla po posoleni z masa, dolejt trochu vody a nechat dusit az skoro do pripaleni. tohle delat tak hodinu [kdyz se to mezitim dvakrat pripali, naprosto v podraku]. prihodit ctvrt palice srackovanyho cesneku a papriku. podlejt, dusit. furt ochutnavat. kdyz uz to vypada, ze by to i slo, zalejt poradne vodou [podle toho kolik chces polejt knedliku :)] a nechat to dojit k varu. jak to zacne varit, hodit zbytek cesneku, pridat dalsi pulku cibule na maly kousky [tu nemusis], nechat chvilicku varit a zahustit. ja tvrdej chleba obvykle nemam a vubec, slozity veci uz jsou na me moc slozity, takze to posypu [primerene] polohrubou moukou a zamicham a du to sezrat s cibuli. pokud dodrzis postup vcetne pripalovani, tohle bude treti den ten tvuj vytouzenej hospodskej gulas ;-) Tak pravila janina_cz aka invain


Wednesday Všichni jednou umřete... 
+1 :-)
Ma pro celou planetu si přeju světový mír 
dyť já to vlastně znám! to se jí v Portugalsku jako tapas k pivu, tremosos. doteď jsem netušila že je to z lupiny. dík!
jkom THE WORLD IS MY OKOUN  WEBIKI
NEPŘEDBÍHEJ!!!!
jkom THE WORLD IS MY OKOUN  WEBIKI
jj ted byva casto k mani, vzdy kdyz ji vidim, zazni mi v hlave dennis moore dennis moore svala nocni tmou, BLOODY LUPINS!
Mimochodem, právě jsem narazil na zajímavou potravinu: lupinu. 40 % bíkovin, vláknina, samá positiva. Už ji mám v hrnci.

http://www.vuzv.cz/sites/File/vybor/Lupina%20ve%20vyzive%20cloveka.pdf
 
Tigo Nesmím mít traktor,   musím být doktor.
Asi zkusim nahrat nuz nebo nejaky dlatko...
 
Tigo Nesmím mít traktor,   musím být doktor.
Jj, to jsem nasla, nuzky jsou dobry na strihani tech vlaknovitych utvaru, ale na celou desku se obavam, ze moc ne, bud to neustrihnou a nebo jo, ale popraska to.
Moirain za všechno se platí.. 
interneti píšou cosi o naolejovaných nůžkách http://www.thelonebaker.com/journal/tag/isomalt
MiZiGe Why can't you be a non-conformist like   everyone else
uh, žhavej drát? Ale zase né moc žhavej, aby to ten cukr nepálilo (pokuď na tom záleží).
Obyčajné krájanie tabuľky cukru ide aj sekáčikom/nožom, ktorý nahreješ v horúcej vode
Moirain za všechno se platí.. 
imho něčím horkým
JeromeHeretic Nejsem temný, jsem jemný   v hezkým svetru
Nebo vodnim paprskem.
JeromeHeretic Nejsem temný, jsem jemný   v hezkým svetru
Autogenem.
MiZiGe Why can't you be a non-conformist like   everyone else
hůř chutná :)
(resp. vůbec)
Tigo Nesmím mít traktor,   musím být doktor.
Ehm, jdu sem prave s cukrovym dotazem, nevim kam s tim lip...
Cim by bylo dobre rezat "cukrovy plat", tj. nalitou a ztuhlou vrstvicku cukru (isomaltu), aby se pak z nej dalo udelat neco takoveho?
 
Trisolde Moja chorá hlava  v jednom je plameni.
Na zz sa nereaguje. Jeho paralelny vesmir je z nasim casto nekompatibilny.

A jinak už běžte s chemickými, sociologickými a jinými rozbory cukru pryč všichni.
rushid Nemáte právo číst tento stručný textík 
Cetl jsem "obezni beranek" a davalo to smysl
nemohl by si každý soudruh kupovat cukr podle chuti a sem dávat až recepty s ním?
 
jkom THE WORLD IS MY OKOUN  WEBIKI
neni v mode! je to momentalne zdroj vseho zla na tomto svete, nez prijde dalsi obetni beranek.
Tigo Nesmím mít traktor,   musím být doktor.
Vcera byl makovnik dobry, dnes je lepsi, to odlezeni tomu fakt prospelo.