Reklama
Nepřihlášený uživatel | Zaregistrovat se
 

Vše o jídle, na co jste se báli zeptat, abyste nebyli tlustí, najdete zde v klubu, u přátel na Hoštické žranici, rychlou inspiraci v Co budete dnes vařit, případně můžete i mimo Okouna:
LabužníkDadalova kuchařkaApetit onlineRecepty s infografikou

Historické kuchařky:
Marie B. Svobodová a její mirror
Marie B. Svobodová klikací verze
Apicius: De Re Coquinaria

Spřízněné kluby:
Chleba – domácí i kupovaný • Biolife – okouní klub nejen o kvalitních potravinách • Potraviny – okouní klub jen o potravinách • Ukaž nám své jídlo – vyfoť, cos uvařil.

Chcete-li si podrobněji popovídat o nožích (je to bezpochyby nejdůležitější nástroj kuchaře), navštivte klub Chladné zbraně. Probírají se tam nože všech druhů a dostane se vám odborných rad co se týká nákupu, broušení, údržby a vůbec.

Úspěšný recept na univerzální žmolenkový koláč:
1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1/8 másla, z toho uděláš žmolenku (špičkama prstů a rychle, aby se máslo nerozpustilo) a 1 hrnek jí odebereš a dáš někam stranou. Do zbytku přidáš: 2 vejce, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek vlažného mléka. To smícháš a vyrobíš těsto. Těsto vyliješ na plech, posypeš nakrájenou rebarborou, ještě mírně přisladíš (recept je univerzální na libovolné ovoce, ale rebarbora je extrémně kyselá) a posypeš odsypanou žmolenkou. Upečeš, sežereš :o) Tak pravila Serendipity.

Oblíbený recept na hospodský guláš:
kilo a pul masa, napul libovy a nelibovy [ja delam i veprovej i hovezi stejne, takze maso si navol sama]. ctyri fakt velky cibule. palice cesneku [velka palice obycejnyho cesneku]. paprika nepaliva sypaci. sul. majoranka sypaci. kmin celej. volej slunecnicovej. hrnec velkej.
nakrajet cibulu, smahnout na oleji, ale ne moc, jenom tak do sklovata, aby si udrzela cibulovou chut, pak posypat trosku paprikou a zacit na to hazet kousky masa, kery prubezne krajis [takze se dela kazdej jinak dlouho]. maso popaprikovat, FEST, nechat smahnout, pak posolit, zamichat, prihodit kmin, smahnout, zamichat, prihodit pul palice nadrcenyho cesneku, smahnout. prihodit trochu majoranky. jak zacne mizet stava, co vytekla po posoleni z masa, dolejt trochu vody a nechat dusit az skoro do pripaleni. tohle delat tak hodinu [kdyz se to mezitim dvakrat pripali, naprosto v podraku]. prihodit ctvrt palice srackovanyho cesneku a papriku. podlejt, dusit. furt ochutnavat. kdyz uz to vypada, ze by to i slo, zalejt poradne vodou [podle toho kolik chces polejt knedliku :)] a nechat to dojit k varu. jak to zacne varit, hodit zbytek cesneku, pridat dalsi pulku cibule na maly kousky [tu nemusis], nechat chvilicku varit a zahustit. ja tvrdej chleba obvykle nemam a vubec, slozity veci uz jsou na me moc slozity, takze to posypu [primerene] polohrubou moukou a zamicham a du to sezrat s cibuli. pokud dodrzis postup vcetne pripalovani, tohle bude treti den ten tvuj vytouzenej hospodskej gulas ;-) Tak pravila janina_cz aka invain


na palacinky mam dve tyhle. jsou tezky jako prase, ale vzhledem k tomu, ze jich delam pokazdy tak ze dvou až tří litrů mlíka a nechci se s tím srát půl dne, mám obě na naplno puštěných hořácích, takže jsem potřeboval takový, co se nezkroutí jak papír.
(dalsi jejich vyhoda je, ze se daji strcit do trouby)

Pejtl dělá banánové placičky.
Micana Hoďte si   mašli!
U nás je to jídlo vyloženě spotřební (teda jo, dělám je do zásoby večer, protože přes den nemám čas - ono to kynutí a smažení chvíli zabere).
wiriel Beneficium beneficio provocatur  
Neměl by tedy lívance, v zájmu zachování tradice, dělat Pejtl?
U nás byly lívance sváteční jídlo, které dělal zásadně táta - on dělal jenom vdolky, lívance a hemenex. Vždycky z toho byla velká akce, která zabrala půl dne a další tři dny jsem dávaly s mamkou dohromady kuchyni. Takže to mám od dětství v podvědomí zaškatulkované jako náročné jídlo, kterému je lepší se vyhnout :)
 
My teda děláme lívance z podmáslí, kynuté jsem párkrát zkoušela, ale valný úspěch neměly.
 
livance
ad livance: ja delam dle tohoto http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/18-staroceske-livance-s-teplym-ovocem/

je to ozkousene a je to dobre, neda se zkazit imho
 
lulie filosof Li-Tin O'Wevidle 
Já twda sušené droždí používám úplně stejně jako čerstvé. Rozdíl je jen v dávkování.
 
mrmar Velký kus vlaštovčího zvratku? 
To je jedno, chutnaj mi víc než klasické lívance a je s tím méně práce...
Palačinky dělám na palačinkové titanové pánvi, je to dobro. Jsou tak dokonale tenké až průhledné, že když nám kluk chtěl nechat dvě palačinky, mně a muži každému po jedné, abychom viděli, jak na nás myslí, nechal nám omylem čtyři (kdyby to tušil, ještě by ty další dvě zežral sám).
Micana Hoďte si   mašli!
Jo a ještě teda bych se ráda svěřila (verk alert), o kolik se mi zlepšila kvalita života a zvýšila frekvence tvorby různých placek od té doby, co jsem zainvestovala do kvalitní pánve na palačinky.
 
Díky všem, já to asi zkusím obojí, máme trochu přebytek čerstvého ovoce, tak ať všechno neskončí jen v koktejlech a zmrzlinách.
 
Micana Hoďte si   mašli!
Jo a te'd koukám na lenostní argument - kdybych musela ze sušeného, dělala bych to tak, jak říkáš. Dej pak vědět, jestli to vyšlo :)
wiriel Beneficium beneficio provocatur  
Já tedy ze sušených dělala jednou úplně obyčejně kvásek do mléka s cukrem a krásně mi vzešel. (taky se mi nechtělo do krámu) :)
Micana Hoďte si   mašli!
Lívance klasik babička

700 ml mléka
400 g polohrubé mouky
2 vejce
20 g droždí, tj. půl kostky
40 g cukru (klidně míň, ale tohle množství je osladí velmi neznatelně)
1 vanilkový cukr (tedy brutal vanilinový, to je chuť mého dětství!)
špetku soli

Postup: mléko ohřeješ, z droždí, části cukru a trošky mléka uděláš kvásek, smícháš mléko s moukou a ostatními složkami, kvásek nakonec. Můžeš i strouhnout citronové kůry. Dáč cca na půl hodiny kynout do tepla. Nepodcenit velikost nádoby, překvapivě zvětší objem. Smažíš.
Důležité: každý usmažený lívanec je potřeba hnedka potřít máslem, jinak tvrdnou. Tahle dávka je na takových dvacet kousků, my jich obvykle půlku zkonzumujeme (se skořicovým cukrem, ale v poslední době spíš s javorovým sirupem a se slaninou) a půlku mrazím.

Tohle je recept někde obšlehnutý, který cca odpovídá receptu od mojí babičky. Někdy dělám ze směsi hrubé a hladké mouky, docela mám tu hrubší texturu ráda. Trochu bojuju s množstvím mouky (pokyn z receptu od babičky, který jsem ztratila, zněl "mouky podle citu" :)). Prostě to musí téct, ale míň než těsto palačinkové. Sem jsem myslím malinko mouky přidávala.
Vždycky dělám z kvásku, ale je to brnkačka. (mlíko ohřeješ, trochu uliješ, nasypeš půl rozdrobené kostky droždí, přisypeš trochu z toho cukru, přikryješ, dáš do tepla, nakukuješ, počkáš, až začne metamorfovat)
Ale jaký by byl s tím sušeným postup? Že se nedělá kvásek, ale rovnou se smíchají všechny přísady a nechají kynout?
Díky, tak je jasno, kvůli borůvkám jsem se do toho chtěla pustit :) Palačinky s borůvkama a šlehačkou už jsme měli, tak jsem chtěla něco jiného, tohle bude ideální.
pixycz Bódéťti to Kájostálo, žral si  málo Bájo Bágo!
Čerstvý droždí a sušený jsou funkčně stejný, jen čerstvý je aromatičtější, pokud o to někdo stojí.
wiriel Beneficium beneficio provocatur  
To jsou palačinky vyhnané PrDoPečem, ne lívance :)
mrmar Velký kus vlaštovčího zvratku? 
Btw. tady je video s oním receptem. Dávaj do těsta ještě nějaký borůvky, ale jinak je to stejné.

http://videacesky.cz/video/sorted-americke-livance