Reklama
Nepřihlášený uživatel | Zaregistrovat se
 

Vše o jídle, na co jste se báli zeptat, abyste nebyli tlustí, najdete zde v klubu, u přátel na Hoštické žranici, rychlou inspiraci v Co budete dnes vařit, případně můžete i mimo Okouna:
LabužníkDadalova kuchařkaApetit onlineRecepty s infografikou

Historické kuchařky:
Marie B. Svobodová a její mirrorApicius: De Re Coquinaria

Spřízněné kluby:
Chleba – domácí i kupovaný • Biolife – okouní klub nejen o kvalitních potravinách • Potraviny – okouní klub jen o potravinách • Ukaž nám své jídlo – vyfoť, cos uvařil.

Chcete-li si podrobněji popovídat o nožích (je to bezpochyby nejdůležitější nástroj kuchaře), navštivte klub Chladné zbraně. Probírají se tam nože všech druhů a dostane se vám odborných rad co se týká nákupu, broušení, údržby a vůbec.

Úspěšný recept na univerzální žmolenkový koláč:
1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1/8 másla, z toho uděláš žmolenku (špičkama prstů a rychle, aby se máslo nerozpustilo) a 1 hrnek jí odebereš a dáš někam stranou. Do zbytku přidáš: 2 vejce, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek vlažného mléka. To smícháš a vyrobíš těsto. Těsto vyliješ na plech, posypeš nakrájenou rebarborou, ještě mírně přisladíš (recept je univerzální na libovolné ovoce, ale rebarbora je extrémně kyselá) a posypeš odsypanou žmolenkou. Upečeš, sežereš :o) Tak pravila Serendipity.

Oblíbený recept na hospodský guláš:
kilo a pul masa, napul libovy a nelibovy [ja delam i veprovej i hovezi stejne, takze maso si navol sama]. ctyri fakt velky cibule. palice cesneku [velka palice obycejnyho cesneku]. paprika nepaliva sypaci. sul. majoranka sypaci. kmin celej. volej slunecnicovej. hrnec velkej.
nakrajet cibulu, smahnout na oleji, ale ne moc, jenom tak do sklovata, aby si udrzela cibulovou chut, pak posypat trosku paprikou a zacit na to hazet kousky masa, kery prubezne krajis [takze se dela kazdej jinak dlouho]. maso popaprikovat, FEST, nechat smahnout, pak posolit, zamichat, prihodit kmin, smahnout, zamichat, prihodit pul palice nadrcenyho cesneku, smahnout. prihodit trochu majoranky. jak zacne mizet stava, co vytekla po posoleni z masa, dolejt trochu vody a nechat dusit az skoro do pripaleni. tohle delat tak hodinu [kdyz se to mezitim dvakrat pripali, naprosto v podraku]. prihodit ctvrt palice srackovanyho cesneku a papriku. podlejt, dusit. furt ochutnavat. kdyz uz to vypada, ze by to i slo, zalejt poradne vodou [podle toho kolik chces polejt knedliku :)] a nechat to dojit k varu. jak to zacne varit, hodit zbytek cesneku, pridat dalsi pulku cibule na maly kousky [tu nemusis], nechat chvilicku varit a zahustit. ja tvrdej chleba obvykle nemam a vubec, slozity veci uz jsou na me moc slozity, takze to posypu [primerene] polohrubou moukou a zamicham a du to sezrat s cibuli. pokud dodrzis postup vcetne pripalovani, tohle bude treti den ten tvuj vytouzenej hospodskej gulas ;-) Tak pravila janina_cz aka invain


onehda jsem daval pod kure ... docela zajimave
Díky.
Wednesday Všichni jednou umřete...  1.září 2014 17:17:17
ad1) Pokud je v receptu maso, tak beru vývar podle masa, aby se to netlouklo. Pokud tam není maso, většinou beru drůbeží nebo zeleninový. Zeleninový je nejvíc neutrální. Ale třebas do šafránového rizota dávám drůbeží.

ad2) Drcená jsou ta v konzervě. Nebo si je můžeš udělat čerstvá, když sloupneš kůžičku, zbavíš semínek a těch tuhých prostředků a nakrájíš je na jemno. Ale je to trochu voser.
Sušená rajčata se v receptech vyskytují jako sušená rajčata. Mohou být ve sklenici v oleji, nebo koupená v obchodě na váhu do plastové krabičky. Olej se dá dobře využít třeba do salátové zálivky.
Ma pro celou planetu si přeju světový mír  1.září 2014 17:10:17
ohhhh
Ma pro celou planetu si přeju světový mír  1.září 2014 17:06:51
mě z něj bavila velmi moc smaženice. nic originálního, vím, ale ta chut tam fakt vyzní.
1. Když je v nějakém receptu uvedena jako jedna z ingrediencí vývar, myslí se tím automaticky hovězí, nebo vepřový... nebo jiný?

2. "Drcená rajčata" jsou normální čerstvá krájená a mačkaná, čerstvá loupaná, na kostičky v konzervě zavařená, nebo taková ta sušená v láku... případně jiná? Pod pojmem drcený si představuji pevnou hmotu drcenou na malé kusy v hmoždíři.
lillyofthevalley   Znovu 89 1.září 2014 15:37:27
Kotrč - nějaké zajímavé recepty, kde vyzní ta houbová chuť? Dršťkovku dělat nechci, zdá se mi, že tam ta chuť houby hodně zaniká. Díky.
není
Potrebovala jsem mensi mnozstvi pernikoveho testa (jako na vanocni pernicky), dost mi z hroudy zbylo. Je zhuverilost to dat do mrazaku a v listopadu pouzit na opravdove vanocni pernicky?
skull Přijedu domů, spočítám 12 mega a   voholim si ptáka 31.srpen 2014 23:55:01
Dik, mame ve sklepe bednu svestkoveho vina ... uz jsem to chtel vyhodit, ale zena rikala: "pockej! urcite to jeste k necemu bude..."
vím, že je to proti poslednímu receptu nuda, ale - formu jsem už pořídila a těsto na mrkvovej dort teda trochu vyteklo (ona taky ta mrkev poští vodu), ale jen trochu a udělalo to naspodu formy takovej límec, kterej rychle ztuhl a upeklo se to jak má a snadné vyříznutí z formy je plus.
dík! (i za ty detaily)
rushid Nemáte právo číst tento stručný textík  31.srpen 2014 11:44:19
Včera se mi dostalo ocenění "Nejlepší kuře jaké jsem kdy jedla, chceš za to vidět moje nové prádýlko?", což mě dojalo k slzám, protože je to skutečně triviální úprava o které jsem předpokládal že ji každý zná (nemluvím o té dámě).
Takže tady to máte:

Kuře dle Marca Pola po návratu z cest

Mrtvé kuře, dle chuti toho kterého soudruha
Za palec nastrouhaného zázvoru
Tři stroužky česneku
Pár chilli papriček
Dvě PL švestkového vína (ano, tohle je ta podstatná finta)
Za nehet soli

Smícháme, zvíře v tom vymácháme, ti trpělivější nechají přes noc marinovat.
Upečeme v pekáčku do pěkna. Funguje s basmati rýží.
s tím zkušenost nemám, ale když se rovná forma postaví na rovný povrch utíkat by to nemělo.

kdysi jsem byla na brigádě v cukrářský výrobně a ve formách bez dna se tam pekly všechny dorty. Dokonce se ani nevymazávaly, prostě se to po vychladnutí vyřízlo a papír se sloupl. Já tak ale peču jen ten piškot.
lillyofthevalley   Znovu 89 30.srpen 2014 13:30:29
a co emulze bez vyšlehaných bílků, kterou kypří prášek - třeba čokoládový dort co tu koluje - to se ve formě udrží nebo je to už moc tekutý? počítám, že je to nerez a má to nějakou váhu tak by to mohlo jít... jinak dík.
teda jako na papir se forma postavi, to jo, jen netřeba ho jakkoliv omotavat.
šlehaný těsto/piškot nevyteče ani bez papíru.
Prazacka Líp už bylo...  Foto kvítí 29.srpen 2014 18:19:50
Dolů se dává pečící papír a utáhneš ho kolem formy postupným ohýbáním k formě stále šikmo jedním směrem.