Reklama
Nepřihlášený uživatel | Zaregistrovat se
 

Vše o jídle, na co jste se báli zeptat, abyste nebyli tlustí, najdete zde v klubu, u přátel na Hoštické žranici, rychlou inspiraci v Co budete dnes vařit, případně můžete i mimo Okouna:
LabužníkDadalova kuchařkaApetit onlineRecepty s infografikou

Historické kuchařky:
Marie B. Svobodová a její mirrorApicius: De Re Coquinaria

Spřízněné kluby:
Chleba – domácí i kupovaný • Biolife – okouní klub nejen o kvalitních potravinách • Potraviny – okouní klub jen o potravinách • Ukaž nám své jídlo – vyfoť, cos uvařil.

Chcete-li si podrobněji popovídat o nožích (je to bezpochyby nejdůležitější nástroj kuchaře), navštivte klub Chladné zbraně. Probírají se tam nože všech druhů a dostane se vám odborných rad co se týká nákupu, broušení, údržby a vůbec.

Úspěšný recept na univerzální žmolenkový koláč:
1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1/8 másla, z toho uděláš žmolenku (špičkama prstů a rychle, aby se máslo nerozpustilo) a 1 hrnek jí odebereš a dáš někam stranou. Do zbytku přidáš: 2 vejce, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek vlažného mléka. To smícháš a vyrobíš těsto. Těsto vyliješ na plech, posypeš nakrájenou rebarborou, ještě mírně přisladíš (recept je univerzální na libovolné ovoce, ale rebarbora je extrémně kyselá) a posypeš odsypanou žmolenkou. Upečeš, sežereš :o) Tak pravila Serendipity.

Oblíbený recept na hospodský guláš:
kilo a pul masa, napul libovy a nelibovy [ja delam i veprovej i hovezi stejne, takze maso si navol sama]. ctyri fakt velky cibule. palice cesneku [velka palice obycejnyho cesneku]. paprika nepaliva sypaci. sul. majoranka sypaci. kmin celej. volej slunecnicovej. hrnec velkej.
nakrajet cibulu, smahnout na oleji, ale ne moc, jenom tak do sklovata, aby si udrzela cibulovou chut, pak posypat trosku paprikou a zacit na to hazet kousky masa, kery prubezne krajis [takze se dela kazdej jinak dlouho]. maso popaprikovat, FEST, nechat smahnout, pak posolit, zamichat, prihodit kmin, smahnout, zamichat, prihodit pul palice nadrcenyho cesneku, smahnout. prihodit trochu majoranky. jak zacne mizet stava, co vytekla po posoleni z masa, dolejt trochu vody a nechat dusit az skoro do pripaleni. tohle delat tak hodinu [kdyz se to mezitim dvakrat pripali, naprosto v podraku]. prihodit ctvrt palice srackovanyho cesneku a papriku. podlejt, dusit. furt ochutnavat. kdyz uz to vypada, ze by to i slo, zalejt poradne vodou [podle toho kolik chces polejt knedliku :)] a nechat to dojit k varu. jak to zacne varit, hodit zbytek cesneku, pridat dalsi pulku cibule na maly kousky [tu nemusis], nechat chvilicku varit a zahustit. ja tvrdej chleba obvykle nemam a vubec, slozity veci uz jsou na me moc slozity, takze to posypu [primerene] polohrubou moukou a zamicham a du to sezrat s cibuli. pokud dodrzis postup vcetne pripalovani, tohle bude treti den ten tvuj vytouzenej hospodskej gulas ;-) Tak pravila janina_cz aka invain


Trofozoit All my demons  now work for me. 29.září 2014 22:07:03
Jinak ten smažený maniok není špatný, chutná.. no jako taková divná brambora na másle. Slaná (mám slaný máslo). Asi by se to ale dalo použít i jako příloha.
(Akorát jsem teda zjistila během toho dvě věci. Ten zubatý IKEA nůž je na krájení manioku celkem na prd a ta křivá pánvička na skoleramiku celkem taky. Nůž mám naštěstí vlastní, ale pánvičku nekupuju.)
jkom THE WORLD IS MY OKOUN  WEBIKI 29.září 2014 19:34:22
ted se to teda vari dyl a po delsim vareni jeste lepci. hmm. vida
jkom THE WORLD IS MY OKOUN  WEBIKI 29.září 2014 19:29:03
tak teda jako MNAAAAMMM:)

si sem odlozim, ze
- je to desne dobry, nechapu, proc sem to nevarila driv
- udelala sem mashup nekolika receptu na webu a istralovych rad. jelikoz jsme necekalapublikum, neloupala jsem a nemixovala, ale pro hosty to udelam
- jak: na masle zesklovatela mala cibule, pak sem na ni hodila maly kousek petrzele a par kulicek ruznyhc pepru. nasledne sedm rajcat, ulomek skorice a dva dilky z badyanove hvezdicky (cerstve nacate balenia docela velka hvezdicka=az az, spis dma priste jen jeden dilek. to je snad jedine, co bych menila)
- asi 4 deci vody, po uvaze zeleninovy bujon z kostky, pet lupinku bazakky, snitka materidousky, protlak
varit asi 15 min, yl sem nevydrzela


aromaticke, dobre, lehke jidlo, spokojensot maximalni. experiemnty se zahustovanim etc. priste
jkom THE WORLD IS MY OKOUN  WEBIKI 29.září 2014 18:52:39
imho uplne v poho
lillith what else is  there 29.září 2014 18:45:25
dostala jsem jehněčí žebra. byl by nějaký jednoduchý (ve smyslu chuťově geniální) recept?
Štěně A hangover is the wrath of grapes.  29.září 2014 16:38:10
Potřebuju poradit s verkem, dík.
Vynechavam korenovou zeleninu, rajcata dost dkladne opekam. Zalit zelennovym vyvarem, coz doda ten mrkvovocelerovy stych. Celer rapikaty, ne koren. Misto parmesanu na zaver kyselou smetanu.
Asi bych osmahl na ololu standarní základ mrkev, petržel, celer asi tak v poměru 1/2-1/4-1/4, + cibule a česnek, pak rajčata, rozvařit, zhomogenizovat, zahustit, dochutit dle libosti basalkou, dobromyslem, thymiánem, ev parmesánem (možná by nebylo od věci vařit s tím kus parmesánové kůrki).
jkom THE WORLD IS MY OKOUN  WEBIKI 29.září 2014 12:31:20
zajima me, jak zdejsi mistri delaji rajskou polivku, leta me nelakala a ted na ni mam furt desnou chut - a zdaleka ji nevedou v kazdem podniku, chci domaci:D bazalka za oknem dosud ziva, rajcat peknyhc a vonnych dost, jak na ni?
rushid Nemáte právo číst tento stručný textík  29.září 2014 7:57:42
!!!!!!!!
kuře olympionik
Hehe, ne, bylo v regalu k prodeji. Uz se snedlo a moc dobry, jenom nejaky vysportovany netucny.
Wednesday Všichni jednou umřete...  28.září 2014 22:06:39
Nebyla to atrapa do výlohy?
Důkladně zabaleno. :)
Cece nevim, ted je pod alobalem, skoro se bojim podivat, co zbylo...
Trisolde Moja chorá hlava  v jednom je plameni. 28.září 2014 20:31:32
Doufám, že aspoň vrhá stín.
(Prave jsem upekla kurca, co nepustilo vubec nic. Po ctyriceti minutach jsem vymekla a podlila ho trochu, ale tohle se mi jeste nestalo. Ani tuk, ani vodu, ani n.)
Wednesday Všichni jednou umřete...  26.září 2014 21:24:14
Nikdy jsem je prodávat neviděla. Vždycky je dotyční měli na zahrádce.
MiZiGe Why can't you be a non-conformist like   everyone else 26.září 2014 19:09:17
ano, výpekom premastená zelenina z toho je super.
Ale to už zase znamená, že to bude kurča, čo nejaký výpek pustí, a nie len vodu zo skladu z jednoty
Kdoule jsem viděl dost na moravě, ale prodávat jen velice zřídka.


Kdo neví co s bramborama, tak tak tady josu recepti: http://www.vubhb.cz/cs/zahradkari-a-spotrebitele/recepty/hlavni-jidla