Reklama
Nepřihlášený uživatel | Zaregistrovat se
 

Vše o jídle, na co jste se báli zeptat, abyste nebyli tlustí, najdete zde v klubu, u přátel na Hoštické žranici, rychlou inspiraci v Co budete dnes vařit, případně můžete i mimo Okouna:
LabužníkDadalova kuchařkaApetit onlineRecepty s infografikou

Historické kuchařky:
Marie B. Svobodová a její mirror
Marie B. Svobodová klikací verze
Apicius: De Re Coquinaria

Spřízněné kluby:
Chleba – domácí i kupovaný • Biolife – okouní klub nejen o kvalitních potravinách • Potraviny – okouní klub jen o potravinách • Ukaž nám své jídlo – vyfoť, cos uvařil.

Chcete-li si podrobněji popovídat o nožích (je to bezpochyby nejdůležitější nástroj kuchaře), navštivte klub Chladné zbraně. Probírají se tam nože všech druhů a dostane se vám odborných rad co se týká nákupu, broušení, údržby a vůbec.

Úspěšný recept na univerzální žmolenkový koláč:
1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1/8 másla, z toho uděláš žmolenku (špičkama prstů a rychle, aby se máslo nerozpustilo) a 1 hrnek jí odebereš a dáš někam stranou. Do zbytku přidáš: 2 vejce, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek vlažného mléka. To smícháš a vyrobíš těsto. Těsto vyliješ na plech, posypeš nakrájenou rebarborou, ještě mírně přisladíš (recept je univerzální na libovolné ovoce, ale rebarbora je extrémně kyselá) a posypeš odsypanou žmolenkou. Upečeš, sežereš :o) Tak pravila Serendipity.

Oblíbený recept na hospodský guláš:
kilo a pul masa, napul libovy a nelibovy [ja delam i veprovej i hovezi stejne, takze maso si navol sama]. ctyri fakt velky cibule. palice cesneku [velka palice obycejnyho cesneku]. paprika nepaliva sypaci. sul. majoranka sypaci. kmin celej. volej slunecnicovej. hrnec velkej.
nakrajet cibulu, smahnout na oleji, ale ne moc, jenom tak do sklovata, aby si udrzela cibulovou chut, pak posypat trosku paprikou a zacit na to hazet kousky masa, kery prubezne krajis [takze se dela kazdej jinak dlouho]. maso popaprikovat, FEST, nechat smahnout, pak posolit, zamichat, prihodit kmin, smahnout, zamichat, prihodit pul palice nadrcenyho cesneku, smahnout. prihodit trochu majoranky. jak zacne mizet stava, co vytekla po posoleni z masa, dolejt trochu vody a nechat dusit az skoro do pripaleni. tohle delat tak hodinu [kdyz se to mezitim dvakrat pripali, naprosto v podraku]. prihodit ctvrt palice srackovanyho cesneku a papriku. podlejt, dusit. furt ochutnavat. kdyz uz to vypada, ze by to i slo, zalejt poradne vodou [podle toho kolik chces polejt knedliku :)] a nechat to dojit k varu. jak to zacne varit, hodit zbytek cesneku, pridat dalsi pulku cibule na maly kousky [tu nemusis], nechat chvilicku varit a zahustit. ja tvrdej chleba obvykle nemam a vubec, slozity veci uz jsou na me moc slozity, takze to posypu [primerene] polohrubou moukou a zamicham a du to sezrat s cibuli. pokud dodrzis postup vcetne pripalovani, tohle bude treti den ten tvuj vytouzenej hospodskej gulas ;-) Tak pravila janina_cz aka invain


Anabel Lee pubertalni, nevzdelana a vasnemi  zmitana chamrad a mrzka luza
cuketove brownies, prudce jedle
 
Micana Hoďte si mašli! 
Předloni při nadůrodě cuket jsem s různými cuketovýmki chlebíčky a bábovkami dost experimentovala, on se těma cuketama a jinými mokrými hmotami a porůznu nahrazuje v těstě tuk. Nebylo to špatné, ale spíš než "vláčné" bych to nazvala "pružné", někdy až k driblovatelnosti.
schrodingerova   .
zrovna před pár dny jsem dostala recept na údajně vynikající cuketovou buchtu, tak jsem zvědavá, jaké to bude, vláčné by bylo fajn
operator304 Já slíbím, že nebudu tvůj soudce  ty slíbíš, že nebudeš můj kat
!
Anabel Lee pubertalni, nevzdelana a vasnemi  zmitana chamrad a mrzka luza
nase kury potvrzuji! :D
Bruno ...abys spalo, neplakalo, svy mamince  pokoj dalo
Cibulka dozlatova, cesnek, cuketa, rajcata, chvili nechat, pak dve-tri vejce, Asiago syr. Kdo nema Asiago, da parmazan, ale neni to ono.

Jist samotny nebo s chlebem nebo s bramborama. Zluta cuketa lepsi zelene.
 
wiriel Beneficium beneficio provocatur  
Tak jasně, že jo. Taky se to dá hodit slepicím :)
Ma člen kurzu chápání jednoduchých vtipů 
rozhodně žádný speciální.
Pravda.
 
Scalex Kam že ukydávám?   Na Plkance!
Dá se to přidat do všelijakých těst, třeba perníkových, buchta je pak vláčnější.
wiriel Beneficium beneficio provocatur  
Já už to strouhám do mrazáku. Co pak budu dělat s rozmraženou cuketovou kejdou ještě netuším, ale jkom tu psala docela dobře vypadající recept na polévku, tak tam se to asi ztratí.
lulie filosof Li-Tin O'Wevidle 
Cuketový tatarák.
A ječtě jsem našla recepty na chutney.

Chutney z cuket I
5 cuket, 2 citrony, 4 dl bílého vína, 30 g cukru, 2 větší cibule, tymián, 2 hřebíčky, pepř, sůl

Cukety nakrájíme na kostky, citrony oloupané jako jablka na tenké plátky, jádra odstraníme. Vše zalijeme vínem, přidáme cukr, sůl, koření a nadrobno nakrájenou cibuli a pomalu vaříme na mírném ohni asi 90 minut. Čas od času zkusíme, jestli se směs nepřichytila, případně ještě podlijeme vínem.


Chutney z cuket II
3 cukety, 2 cibule, 4 lžičky octa, 4 lžičky cukru, 2 lžičky hořčičného semínka, 2 stroužky česneku, pepř, sůl

Cukety i cibuli drobně nakrájíme, osolíme, promícháme, zalijeme dvěma lžícemi vody a necháme v chladnu do druhého dne. Poté smícháme ocet, hořčičné semínko, cukr, prolisovaný česnek, pepř a sůl, podlijeme a krátce povaříme. Vmícháme cukety s cibulí a solí a znovu necháme přejít varem. Plníme do zavařovacích lahví, zavíčkujeme a dáme na týden uležet.
Omáčka na těstoviny. Přidat rajčata, česnek, bejlí dle chuti a možností. Dá se to i zavařit.
operator304 Já slíbím, že nebudu tvůj soudce  ty slíbíš, že nebudeš můj kat
A pak slepicim.
A vite, ze tu lze koupit a falešnou Philadelphii?
 
A ten slepicim.
tigr_papirosowy Naše přání nejvroucnější  sláva Ukrajině
Do salátu.
Platky na gril, pak pokydat cesnekem, petrzelkou a trochou majonezy.
Nejlepší je ji hodit slepicím.