Reklama
Nepřihlášený uživatel | Zaregistrovat se
 

Vše o jídle, na co jste se báli zeptat, abyste nebyli tlustí, najdete zde v klubu, u přátel na Hoštické žranici, rychlou inspiraci v Co budete dnes vařit, případně můžete i mimo Okouna:
LabužníkDadalova kuchařkaApetit onlineRecepty s infografikou

Historické kuchařky:
Marie B. Svobodová a její mirrorApicius: De Re Coquinaria

Spřízněné kluby:
Chleba – domácí i kupovaný • Biolife – okouní klub nejen o kvalitních potravinách • Potraviny – okouní klub jen o potravinách • Ukaž nám své jídlo – vyfoť, cos uvařil.

Chcete-li si podrobněji popovídat o nožích (je to bezpochyby nejdůležitější nástroj kuchaře), navštivte klub Chladné zbraně. Probírají se tam nože všech druhů a dostane se vám odborných rad co se týká nákupu, broušení, údržby a vůbec.

Úspěšný recept na univerzální žmolenkový koláč:
1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1/8 másla, z toho uděláš žmolenku (špičkama prstů a rychle, aby se máslo nerozpustilo) a 1 hrnek jí odebereš a dáš někam stranou. Do zbytku přidáš: 2 vejce, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek vlažného mléka. To smícháš a vyrobíš těsto. Těsto vyliješ na plech, posypeš nakrájenou rebarborou, ještě mírně přisladíš (recept je univerzální na libovolné ovoce, ale rebarbora je extrémně kyselá) a posypeš odsypanou žmolenkou. Upečeš, sežereš :o) Tak pravila Serendipity.

Oblíbený recept na hospodský guláš:
kilo a pul masa, napul libovy a nelibovy [ja delam i veprovej i hovezi stejne, takze maso si navol sama]. ctyri fakt velky cibule. palice cesneku [velka palice obycejnyho cesneku]. paprika nepaliva sypaci. sul. majoranka sypaci. kmin celej. volej slunecnicovej. hrnec velkej.
nakrajet cibulu, smahnout na oleji, ale ne moc, jenom tak do sklovata, aby si udrzela cibulovou chut, pak posypat trosku paprikou a zacit na to hazet kousky masa, kery prubezne krajis [takze se dela kazdej jinak dlouho]. maso popaprikovat, FEST, nechat smahnout, pak posolit, zamichat, prihodit kmin, smahnout, zamichat, prihodit pul palice nadrcenyho cesneku, smahnout. prihodit trochu majoranky. jak zacne mizet stava, co vytekla po posoleni z masa, dolejt trochu vody a nechat dusit az skoro do pripaleni. tohle delat tak hodinu [kdyz se to mezitim dvakrat pripali, naprosto v podraku]. prihodit ctvrt palice srackovanyho cesneku a papriku. podlejt, dusit. furt ochutnavat. kdyz uz to vypada, ze by to i slo, zalejt poradne vodou [podle toho kolik chces polejt knedliku :)] a nechat to dojit k varu. jak to zacne varit, hodit zbytek cesneku, pridat dalsi pulku cibule na maly kousky [tu nemusis], nechat chvilicku varit a zahustit. ja tvrdej chleba obvykle nemam a vubec, slozity veci uz jsou na me moc slozity, takze to posypu [primerene] polohrubou moukou a zamicham a du to sezrat s cibuli. pokud dodrzis postup vcetne pripalovani, tohle bude treti den ten tvuj vytouzenej hospodskej gulas ;-) Tak pravila janina_cz aka invain


popcorp consciously resist   chaos elephant 20.srpen 2014 20:20:16
sak hej, riadna čvachtačka
Je to rafinovane jidlo a skvele neobvykle.
Jo, tyhlety jidla jsou asi vec individualniho vkusu, ja jsem k tomu pristupovala dva dny po dovoleny opravdu asi jako bezna mimibazar kuchticka. Houby mi rostou na zahrade, klobasu mam a s fiku je nadbytek... a kurete neni skoda (nejsem zrovna ptakozrout).
Vysledek mile prekvapil, protoze to slo oznacit za chutne - Fyfykovy orgasticky vykriky jsem taky nepobrala, rekla bych, ze za poslednich par tejdnu jsem uvarila par lepsich jidel. :)
rushid Nemáte právo číst tento stručný textík  20.srpen 2014 17:29:37
Bojim.
Dort v pohode, kachna s fiky kdysi vyzkousena a to je velka parada.
Ovsem ta klobasa/houby fakt nevim, furt v tom citim Jirku Babicu. A hlavne mi nedochazi proc tam treba ty houby vubec jsou.
Lanyzovej olej jsem vynechala, protoze ve spajzu ani v Melniku nebyl. Pozivatelny je to velmi. Neni ti tak strasidelne sladky, jak to vypada, a houby/fiky/klobasa (asi bych davala bacha na nejakou vydatne korenenou takovejma vecma jako je majoranka a kmin) jsou prekvapive dobry.

Pro konvencni upotrebeni fiku doporucuju ovsem tohle - to je taky velmi jedly.
http://www.apetitonline.cz/recepty/7560-obraceny-fikovy-dort.html
Dalsi fikovy poznatky asi pribudou, jeste jich mam kilo. Lakave vypadaji kachni prsa s fikovou omackou, ale do Makra je to daleko.
rushid Nemáte právo číst tento stručný textík  20.srpen 2014 17:06:59
Klobasy, houby, fiky a lanyzovy olej. Nechci byt za kazisuka, ale asi me to preslo.. :) Fakt je to pozivatelne?
http://www.apetitonline.cz/recepty/7559-kureci-kapsa-plnena-fiky.html

tohlencto to bylo. Pouzite houby byly limcovky, takze zampion bude ok, misto decentni veprove klobasky jsem pouzila docela drsnou slavonskou klobasu z chorvatska, coz uz nema daleko k cabajce, jen jsem ji dala o neco min. Takze jakakoliv klobasa. Prilohovy fiky v javorovym syrupu jsem zachovala. Vysledek kupodivu nebyl tak priserne sladkej, jak bych cekala.
Akorat pozor, pro lidi, co jako ja nemaji moc zkusenosti s drubezi - kupte si ty rizky u sveho overeneho reznika, naklepat krehceny prsni rizek z teska a pak se do nej pokuset zabalit napln, je docela psycho. Sprostych slov u toho padlo nemalo.
rushid Nemáte právo číst tento stručný textík  20.srpen 2014 14:58:14
+1 prosim, strycek Google mlci
Fyfy uvařila strašně dobré
Kuřecí roládky s fíky. Tímto jí vzdávám hold a prosím o recept pro ostatní. Slasti nepoznané nemají být tajné.
Anabel Lee pubertalni, nevzdelana a vasnemi  zmitana chamrad a mrzka luza 19.srpen 2014 10:26:51
kdyz se tu jedou ty placicky, delala jsem v nedeli tohle

http://www.epicurious.com/recipes/food/views/Zucchini-Keftedes-with-Feta-and-Dill-364592

a je to desne dobre (na to, ze ja nejsem bramborakovy a vubec plackovy typ). Babicovsky mazane nahradila jsem fetu balkanem a japonskou strouhanku nasi strouhankou a vsichni se olizovali .)
jkom THE WORLD IS MY OKOUN  WEBIKI 18.srpen 2014 20:33:08
dalsi davka zeknaku, ej to nevykove. ale priste uz to nedelam z cervenyho zeli, protoze je vsude
Večer nahřeju troubu na 50, vypnu, vložím skleničky, ráno vyndám jogurt...
Štěně A hangover is the wrath of grapes.  18.srpen 2014 11:53:38
Ale prd, jak říká fiibii, rozhodně si radši koupím werk, než tahat jídlo do peřin. (-> Pro někoho je to dobrý nápad, i když tajemství peřin zná)
Kdyby to bylo jen o sýru, nechal bych taky, ale mouka se musí udělat. Ledaže jste to dali ještě za tepla.
moje taky uvnitř nebyly. a to je dobře.
Dík. Bylo o super. Dal jsem ementál a příště zkusím nivu. Akorát 35 minut nestačilo. Uvnitř ještě nebyly. Možná už nefunguje termostat jak by měl.
syrova dobrota
a ja dnes zkusil rushidovo syrove dobro a timto dekuji a zarazuji do repertoaru (noticka -je treba pouzit kapku vyraznejsi syr - zkusim priste domaci kozi a uvidim)
jkom THE WORLD IS MY OKOUN  WEBIKI 17.srpen 2014 12:56:38
tak je to jasny, nedoukove patrajici po tom, co byla bajna manna, nejedli zelnaky pani lucasove.

(zeli jsme prohnala verkem, ktery striuha a platkuje zeleninu do salatu, tim se to rozsekalo na mensi kousky, takze nebojuji s tahnoucimi se nitemi. prekoukla sem sul a pepr a cukr, pak jsem speticku dosolila, ale nebylo to moc nutny, na 4/5 pytliku zeli jedno velke vejce, pekla sem tech 20 minut, mela jsem doma jen polohrubou a nevadilo, je to skvely. nacucany to neni, ale ma to tu kurcicku, ktera halt bez smazeni nevznikne, a ta kysela dochut je bajecna. )
lucas13 dík moc, jediný co mě od zelňáků vždycky odrazovalo byla neschopnost moje i ve většině hospod udělat je tak, aby nebyly nacucaný tukem
jkom THE WORLD IS MY OKOUN  WEBIKI 17.srpen 2014 12:08:43
sugestivni popis me primel k zelne akci. z 4/5 zeli delam tyto, 1/5 pouziji do bramboraku se zelim, podam raport, zatim to ale z trouby voni tak, ze mam dobrou naladu uz predem