Reklama
Nepřihlášený uživatel | Zaregistrovat se
 

Vše o jídle, na co jste se báli zeptat, abyste nebyli tlustí, najdete zde v klubu, u přátel na Hoštické žranici, rychlou inspiraci v Co budete dnes vařit, případně můžete i mimo Okouna:
LabužníkDadalova kuchařkaApetit onlineRecepty s infografikou

Historické kuchařky:
Marie B. Svobodová a její mirrorApicius: De Re Coquinaria

Spřízněné kluby:
Chleba – domácí i kupovaný • Biolife – okouní klub nejen o kvalitních potravinách • Potraviny – okouní klub jen o potravinách • Ukaž nám své jídlo – vyfoť, cos uvařil.

Chcete-li si podrobněji popovídat o nožích (je to bezpochyby nejdůležitější nástroj kuchaře), navštivte klub Chladné zbraně. Probírají se tam nože všech druhů a dostane se vám odborných rad co se týká nákupu, broušení, údržby a vůbec.

Úspěšný recept na univerzální žmolenkový koláč:
1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1/8 másla, z toho uděláš žmolenku (špičkama prstů a rychle, aby se máslo nerozpustilo) a 1 hrnek jí odebereš a dáš někam stranou. Do zbytku přidáš: 2 vejce, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek vlažného mléka. To smícháš a vyrobíš těsto. Těsto vyliješ na plech, posypeš nakrájenou rebarborou, ještě mírně přisladíš (recept je univerzální na libovolné ovoce, ale rebarbora je extrémně kyselá) a posypeš odsypanou žmolenkou. Upečeš, sežereš :o) Tak pravila Serendipity.

Oblíbený recept na hospodský guláš:
kilo a pul masa, napul libovy a nelibovy [ja delam i veprovej i hovezi stejne, takze maso si navol sama]. ctyri fakt velky cibule. palice cesneku [velka palice obycejnyho cesneku]. paprika nepaliva sypaci. sul. majoranka sypaci. kmin celej. volej slunecnicovej. hrnec velkej.
nakrajet cibulu, smahnout na oleji, ale ne moc, jenom tak do sklovata, aby si udrzela cibulovou chut, pak posypat trosku paprikou a zacit na to hazet kousky masa, kery prubezne krajis [takze se dela kazdej jinak dlouho]. maso popaprikovat, FEST, nechat smahnout, pak posolit, zamichat, prihodit kmin, smahnout, zamichat, prihodit pul palice nadrcenyho cesneku, smahnout. prihodit trochu majoranky. jak zacne mizet stava, co vytekla po posoleni z masa, dolejt trochu vody a nechat dusit az skoro do pripaleni. tohle delat tak hodinu [kdyz se to mezitim dvakrat pripali, naprosto v podraku]. prihodit ctvrt palice srackovanyho cesneku a papriku. podlejt, dusit. furt ochutnavat. kdyz uz to vypada, ze by to i slo, zalejt poradne vodou [podle toho kolik chces polejt knedliku :)] a nechat to dojit k varu. jak to zacne varit, hodit zbytek cesneku, pridat dalsi pulku cibule na maly kousky [tu nemusis], nechat chvilicku varit a zahustit. ja tvrdej chleba obvykle nemam a vubec, slozity veci uz jsou na me moc slozity, takze to posypu [primerene] polohrubou moukou a zamicham a du to sezrat s cibuli. pokud dodrzis postup vcetne pripalovani, tohle bude treti den ten tvuj vytouzenej hospodskej gulas ;-) Tak pravila janina_cz aka invain


Řeknu vám, ty kachní prsa na 13 hodin, to není žádná prdel, když to chci na nedělní oběd. Ať jsem vymýšlel načasování, jak jsem chtěl, vždy na pytel. Dneska budu zevlovat do jedné v noci (jako nic novýho, nebýt toho rána), pak to odkreju a přidám na teplotě a budík zas pěkně na šestou, abych mohl přidat med. Dopoledne potřebuju troubu volnou na další věci, takže se to pak stejně bude ještě přihřívat.
Dnes vyzkoušeny grougeres podle rushida a vřele doporučuju jak píše Loss péct to dýl - místo 35 minut dali jsme minimálně 50 na 175 stupňů v horkovzdušce a bylo to akorát, zevnitř sýrový větrník, zvenku sýrové přípečky. Po 35-40 minutách bylo to uvnitř polosyrový, za tepla dobrý, ale studený už ne.
Vyloupaný už jsou, takže šup s nima do mrazáku.Díky všem.
MiZiGe Why can't you be a non-conformist like   everyone else 15.září 2014 0:55:53
doručujete aj na slovensko?
Wednesday Všichni jednou umřete...  14.září 2014 22:53:13
To zkusím :)
Wednesday Všichni jednou umřete...  14.září 2014 22:52:37
Stromky mívají v květníku v různých zahradních centrech. Taky je mívali kolem restaurace na Letné.
lillyofthevalley   chci tam! 14.září 2014 22:05:46
dvě si zamlouvám :-)
horky_kafe ledovy caj je zabrany :(  14.září 2014 22:01:49
v Praze nevím, ale ve Varech roste na parkovišti před Thermalem
Ze bych zacala exportovat bobkove otypky, ciste biologicky odpuzovac molu? Kazdy rok toho z ziveho plotu vyhodime pul nakladaku.
Pokud by selhaly i ty poslední možnosti, možná stejně poslouží i hromádka bobkového listu. Případně list nasypaný v plátěném pytlíku;)
Jooo to netusim, ja si to natrham venku.
Pokud selžou jiné možnosti (makro?), určitě teď budou mít bobek ve výprodeji v baumaxech a podobných obchodech.
Prazacka Líp už bylo...  Foto kvítí 14.září 2014 21:27:10
Kde v Praze pořídím otýpku bobkového listu?
(Mne se moli odstehovali ze spize ve chvili, kdy jsem tam z nedostatku jineho mista volne soupla otypku bobkoveho listu. Jako ze od te doby uz tri roky ani motylek, ani cervicek, a mouku tam davam bezostysne v papirovem pytliku.)
Wednesday Všichni jednou umřete...  14.září 2014 21:19:40
+1

Já už nepoužívám nic jiného, než sklenici s patentním uzávěrem (guma a drátěný systém). Do čehokoliv méně bytelného, vyjma mrazáku, se mi dostali moli.
sheck Buďme realisté, požadujme nemožné!  14.září 2014 20:04:15
Jako vlašské, vysušit a uchovávat na suchém, tmavém místě, v případě zvýšené opatrnosti nebo špatné zkušenosti vyloupat a v mrazáku.
dotaz
Jak uchováváte lískové oříšky?
dotaz
Jak uchováváte lískové oříšky?
rushid Nemáte právo číst tento stručný textík  10.září 2014 13:33:07
Se saratici?
Rychlopolivku.