Reklama
Nepřihlášený uživatel | Zaregistrovat se
 

Vše o jídle, na co jste se báli zeptat, abyste nebyli tlustí, najdete zde v klubu, u přátel na Hoštické žranici, rychlou inspiraci v Co budete dnes vařit, případně můžete i mimo Okouna:
LabužníkDadalova kuchařkaApetit onlineRecepty s infografikou

Historické kuchařky:
Marie B. Svobodová a její mirrorApicius: De Re Coquinaria

Spřízněné kluby:
Chleba – domácí i kupovaný • Biolife – okouní klub nejen o kvalitních potravinách • Potraviny – okouní klub jen o potravinách • Ukaž nám své jídlo – vyfoť, cos uvařil.

Chcete-li si podrobněji popovídat o nožích (je to bezpochyby nejdůležitější nástroj kuchaře), navštivte klub Chladné zbraně. Probírají se tam nože všech druhů a dostane se vám odborných rad co se týká nákupu, broušení, údržby a vůbec.

Úspěšný recept na univerzální žmolenkový koláč:
1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1/8 másla, z toho uděláš žmolenku (špičkama prstů a rychle, aby se máslo nerozpustilo) a 1 hrnek jí odebereš a dáš někam stranou. Do zbytku přidáš: 2 vejce, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek vlažného mléka. To smícháš a vyrobíš těsto. Těsto vyliješ na plech, posypeš nakrájenou rebarborou, ještě mírně přisladíš (recept je univerzální na libovolné ovoce, ale rebarbora je extrémně kyselá) a posypeš odsypanou žmolenkou. Upečeš, sežereš :o) Tak pravila Serendipity.

Oblíbený recept na hospodský guláš:
kilo a pul masa, napul libovy a nelibovy [ja delam i veprovej i hovezi stejne, takze maso si navol sama]. ctyri fakt velky cibule. palice cesneku [velka palice obycejnyho cesneku]. paprika nepaliva sypaci. sul. majoranka sypaci. kmin celej. volej slunecnicovej. hrnec velkej.
nakrajet cibulu, smahnout na oleji, ale ne moc, jenom tak do sklovata, aby si udrzela cibulovou chut, pak posypat trosku paprikou a zacit na to hazet kousky masa, kery prubezne krajis [takze se dela kazdej jinak dlouho]. maso popaprikovat, FEST, nechat smahnout, pak posolit, zamichat, prihodit kmin, smahnout, zamichat, prihodit pul palice nadrcenyho cesneku, smahnout. prihodit trochu majoranky. jak zacne mizet stava, co vytekla po posoleni z masa, dolejt trochu vody a nechat dusit az skoro do pripaleni. tohle delat tak hodinu [kdyz se to mezitim dvakrat pripali, naprosto v podraku]. prihodit ctvrt palice srackovanyho cesneku a papriku. podlejt, dusit. furt ochutnavat. kdyz uz to vypada, ze by to i slo, zalejt poradne vodou [podle toho kolik chces polejt knedliku :)] a nechat to dojit k varu. jak to zacne varit, hodit zbytek cesneku, pridat dalsi pulku cibule na maly kousky [tu nemusis], nechat chvilicku varit a zahustit. ja tvrdej chleba obvykle nemam a vubec, slozity veci uz jsou na me moc slozity, takze to posypu [primerene] polohrubou moukou a zamicham a du to sezrat s cibuli. pokud dodrzis postup vcetne pripalovani, tohle bude treti den ten tvuj vytouzenej hospodskej gulas ;-) Tak pravila janina_cz aka invain


Prazacka Líp už bylo...  Foto kvítí 16.duben 2014 14:41:33
Hluboká poklona a mnoho díků!
co ho pect pomalu?
rushid Nemáte právo číst tento stručný textík  16.duben 2014 12:02:05
Ja vim ze nepomohlo, ale trochu me to nakrklo. Jestli ze zdravotnich duvodu neco nemuzes jist, tak mi je to samozrejme lito. Ale shanet recepty mi prijde v tomto pripade naprosta mimibazarovska bezradnost.
Perlentaucher   16.duben 2014 11:49:44
Nedávno tady někdo provokoval se slinotvornými fotkami uzené vepřové panenky. V Brně na velikonočních trzích mají do pátku stánek Litevci, kteří přesně tohle prodávají. Mana nebeská. A fantastických věcí mají více, velmi ochotně dávají ochutnat.
To bez, i Banderas je pece.
uaaaaaaaaaaaaaaaa (odchazi se podivat, kolik ma mouky)
Sušenky k vykrajování
Ja tocim dokola recepty z obalu prumyslovych susenek Mulino bianco. Protoze proste rada vykrajuju. Ve vsech receptech figuruje margarin, ktery nemilosrdne nahrazuju maslem. Kde neni specifikovany cukr, jde o piskovy.



500 g hladke mouky (pouzivam jednonulku, to je priblizne ceska T650)
2 lzice medu
30 g rozpustene cokolady
30 g kakaa
1 vejce
160 g masla
300 g cukru
40 ml mleka (ale zalezi na celkove konzistenci)
20 g mletych prazenych liskovych orisku (kdo nema prazene, da syrove, kdo nema orisky, da mandle, kdo nema mandle, neda nic)
prasek do peciva
spetka soli

Podle receptu se po upeceni jeste potiraji polevou z bilku a cukru, aby se imitovala ta chut cukrovych hvezdicek, ale i bez toho je to sladke az az.



500 g mouky
40 g ryzove moucky
150 g masla
220 g cukru krystalu
160 ml mleka
1 vejce
prasek do peciva



500 g mouky
80 g mletych ovesnych vlocek
65 g pohankove mouky
180 g masla
120 g trtinoveho cukru
90 g normalniho cukru
1 vejce
80 ml mleka
prasek do peciva

Pred pecenim posypat trtinovym cukrem.



500 g mouky
180 g cukru
100 g masla
1 vejce
40 ml mleka
2 lzice medu
prasek do peciva

Pred vykrajovanim prejet testo ryhovanym valeckem, mas-li. Je to kvuli zvetseni povrchu, ony jsou vsechny tyhle snidanove susenky myslene k namaceni do mleka. Nebo se da na uz vykrajene tvary obtisknout vidlicka. Ale jestli mate tvary s cumackama, tak to ma povrchu az dost.



500 g mouky
50 g skrobu
150 g cukru
200 g masla
1 vejce
5 lzic smetany
sacek vanilkoveho cukru
prasek do peciva
spetka soli



500 g mouky
50 g skrobu
160 g masla
200 g mouckoveho cukru
50 g rozpustene cokolady
50 g kakaa
100 ml mleka
prasek do peciva
spetka soli



500 g mouky
125 g mouckoveho cukru
110 g masla
130 ml mleka
1 vejce
spetka soli
prasek do peciva

Tvary pred pecenim potrit rozslehanym vejcem a posypat krystalovym cukrem.



500 g mouky
30 g kukuricne mouky
150 g masla
200 g cukru
30 g rozemletych cornflakes
1 vejce
40 ml mleka
prasek do peciva
spetka soli



250 g mouky
250 g celozrnne mouky
50 g kondenzovaneho mleka
125 g cukru
150 g masla
30 g medu
80 ml mleka
spetka soli
prasek do peciva



500 g mouky
200 g cukru
100 g masla
2 vejce
1 lzice medu
prasek do peciva
spetka soli

Pred pecenim potrit rozslehanym vejcem.


Jj, zlaté staré časy králíků od babiček jsou nenávratně pryč.
lebe i my se rano muzem probudit  mrtvi 16.duben 2014 9:29:39
presne tak, za meho vesnickeho mladi se kralici hrbet a stehna delal vetsinou jako svickova. tehda jsem toho byl prejeden, dneska bych za to byl vdecen .o)
Králík na hořčici (receptů je všude k nalezení dost, sice často se slaninou a smetanou, ale dá se pohodlně udělat i bez nich), králík nadivoko (kořenová zelenina a divoké koření /jalovec, bobkový list, tymián třeba/) a jak píše Bruno, svíčková z králíka je dobro.
Pak taky můžeš nakládat kousky do jogurtu a restovat naprudko nebo se zeleninou.
Bruno ...abys spalo, neplakalo, svy mamince  pokoj dalo 16.duben 2014 6:50:07
Naucila jsem se do babicky nakladat kralika na svickovou. Chutna mi to vic nez z hoveziho, slaniny netreba.
Cobliha1   16.duben 2014 0:34:41
Diky, to vypada dosti jedle.
Serendipity a stejně nevím, co tu dělám  a kdo vlastně jsem 15.duben 2014 23:57:08
Dekuju, to mi hodne pomohlo.
skull Přijedu domů, spočítám 12 mega a   voholim si ptáka 15.duben 2014 21:22:59
Tchyne hlasila, ze ji to svinstvo vyrostlo na zahrade a ze pry poctive vse vymytila a hodila do popelnice...
Karel_Bukovsky nejlepší buchta je řízek!  15.duben 2014 21:12:35
jj, teoreticky jsem o výskytu smržů obeznámen, i tak činím hledat ale stále marně. :)
My na smrže chodíme k lesu, rozhraní listnatého porostu a louky.
Ono bude taky záležet na druhu a nadmořské výšce výskytu.

A lidi je sbíraj málokdy imho proto, že na jaře ještě většina klasických houbařů čeká doma na sezónu a nenapadlo by je, že už teď můžou růst dobré houby.

Zkoušet zplanělý zahrady. Taky maj rádi spáleniště a sem tam prý z ničehož nic vyrostou v mulčovací kůře. Já bych zkoušela ty zahrady, hlavně okolo peckovin. Nebát se smetí a podobnejch hnusů. Smrže se zdaj bejt vzácný, protože rádi rostou na ošklivejch a nepřístupnejch místech, a málokdy je jich hodně najednou pohromadě (i když u nás loni byly - letos už je jich tak nějak normálně)
Na vlastní zahradě jsem je našla pod hromadou ohořelýho dříví.
aspoň vidět
Karel_Bukovsky nejlepší buchta je řízek!  15.duben 2014 20:49:10
království za jednoho smrže.