Reklama
Nepřihlášený uživatel | Zaregistrovat se
 

Vše o jídle, na co jste se báli zeptat, abyste nebyli tlustí, najdete zde v klubu, u přátel na Hoštické žranici, rychlou inspiraci v Co budete dnes vařit, případně můžete i mimo Okouna:
LabužníkDadalova kuchařkaApetit onlineRecepty s infografikou

Historické kuchařky:
Marie B. Svobodová a její mirrorApicius: De Re Coquinaria

Spřízněné kluby:
Chleba – domácí i kupovaný • Biolife – okouní klub nejen o kvalitních potravinách • Potraviny – okouní klub jen o potravinách • Ukaž nám své jídlo – vyfoť, cos uvařil.

Chcete-li si podrobněji popovídat o nožích (je to bezpochyby nejdůležitější nástroj kuchaře), navštivte klub Chladné zbraně. Probírají se tam nože všech druhů a dostane se vám odborných rad co se týká nákupu, broušení, údržby a vůbec.

Úspěšný recept na univerzální žmolenkový koláč:
1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1/8 másla, z toho uděláš žmolenku (špičkama prstů a rychle, aby se máslo nerozpustilo) a 1 hrnek jí odebereš a dáš někam stranou. Do zbytku přidáš: 2 vejce, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek vlažného mléka. To smícháš a vyrobíš těsto. Těsto vyliješ na plech, posypeš nakrájenou rebarborou, ještě mírně přisladíš (recept je univerzální na libovolné ovoce, ale rebarbora je extrémně kyselá) a posypeš odsypanou žmolenkou. Upečeš, sežereš :o) Tak pravila Serendipity.

Oblíbený recept na hospodský guláš:
kilo a pul masa, napul libovy a nelibovy [ja delam i veprovej i hovezi stejne, takze maso si navol sama]. ctyri fakt velky cibule. palice cesneku [velka palice obycejnyho cesneku]. paprika nepaliva sypaci. sul. majoranka sypaci. kmin celej. volej slunecnicovej. hrnec velkej.
nakrajet cibulu, smahnout na oleji, ale ne moc, jenom tak do sklovata, aby si udrzela cibulovou chut, pak posypat trosku paprikou a zacit na to hazet kousky masa, kery prubezne krajis [takze se dela kazdej jinak dlouho]. maso popaprikovat, FEST, nechat smahnout, pak posolit, zamichat, prihodit kmin, smahnout, zamichat, prihodit pul palice nadrcenyho cesneku, smahnout. prihodit trochu majoranky. jak zacne mizet stava, co vytekla po posoleni z masa, dolejt trochu vody a nechat dusit az skoro do pripaleni. tohle delat tak hodinu [kdyz se to mezitim dvakrat pripali, naprosto v podraku]. prihodit ctvrt palice srackovanyho cesneku a papriku. podlejt, dusit. furt ochutnavat. kdyz uz to vypada, ze by to i slo, zalejt poradne vodou [podle toho kolik chces polejt knedliku :)] a nechat to dojit k varu. jak to zacne varit, hodit zbytek cesneku, pridat dalsi pulku cibule na maly kousky [tu nemusis], nechat chvilicku varit a zahustit. ja tvrdej chleba obvykle nemam a vubec, slozity veci uz jsou na me moc slozity, takze to posypu [primerene] polohrubou moukou a zamicham a du to sezrat s cibuli. pokud dodrzis postup vcetne pripalovani, tohle bude treti den ten tvuj vytouzenej hospodskej gulas ;-) Tak pravila janina_cz aka invain


JeromeHeretic Chci mit IQ 5, nicim se netrapit,  na nic nemyslet 23.říjen 2014 10:38:01
A uz PDP
JeromeHeretic Chci mit IQ 5, nicim se netrapit,  na nic nemyslet 23.říjen 2014 10:33:53
A nebo jihoamericka. Trebas od vinarstvi Vina Tarapaca jsem snad jeste nemel flasku, ktera by se nedala ohodnotit lepe, nezli "prevazne neskodna".
JeromeHeretic Chci mit IQ 5, nicim se netrapit,  na nic nemyslet 23.říjen 2014 10:31:53
Ja zhrdam jen moravskymi cervenymi. Ty sussi odrudy na vyrobu inkoustu mozna dobry, ale pit se to neda. Snad az na nejake vyjimecne rocniky je to vsechno proste nechutna kyselina. Dle obsahu taninu budto chlorovodikova, nebo gallova.
Uz jsem ochutnal celou radu moravskych bilych, ktere byly dobre (coz jsem ale dlouho netusil, protoze bile nepiju...).
Mne vino nechutna fest .. navaluje se mi pri pomysleni, ze bych to mela pit, a to jsem zkousela i udajne dobra vina... A jidlo na vine mi chutna. Je fakt, ze duvody k odmitani vina jsou ruzne, to, co se ekluje mne se zjevne varenim vytraci (neni to alkohol, je to takova ta prvni chut, kdyz ma clovek jeste vino v hube.., vocas uz mi nevadi)

Portskyho do marinady bych se nebala vubec
Deci portskyho v prubehu upravy jidlo zvici trech, ctyrech porci tak strasidelne neosladi... pri peceni a smazeni cukr zkaramelisuje a ta pachut co zbyde se tak nejak docela pekne spoji s tou pizmovou slozkou divokyho masa, ale to uz je muj nazor na vec, nikoli objektivni fakt. Ale davala jsem portsky i do danciho gulase a zadna havarie se nestala. Je fakt, ze jsem zalejvala ve fazi, kdy byla vyvarena stava, nelila jsem to tam na konci.


nicmene souhlasim s tim, ze vino neni nezbytna soucast upravy zveriny... (jsem prd kucharka, ale ziju na vesnici, kde se hodne strili, takze co chvili nejakej kus prasete ci danka nafasuju a zprasena zverina se ji hur nez zprasene veprove.)
do zverinovyho gulase je dobre pivo, v marinade muze byt kvalitni ocet, pri peceni lze podlevat vyvarem ..... bezvinovejch uprav zveriny je hafo.
pixycz Bódéťti to Kájostálo, žral si  málo Bájo Bágo! 23.říjen 2014 4:24:36
Vařit s portským se dá určitě, ale za jedné podmínky: pokud bych byl ochotný dát do toho jídla třeba lžičku marmelády, můžu použít portský. Zvěřina, šípková, jatýrka, sladkokyselé omáčky, fajn. Ale do guláše nebo jinýho uha fakt ne. Je to sladkej hubolep.
pixycz Bódéťti to Kájostálo, žral si  málo Bájo Bágo! 23.říjen 2014 4:20:40
Moravský bílý i supermarket kvalitě, červený ale fakt ne. Ne, že na Moravě nedokážou dobrý červený, umí – ale musíš koukat do kategorie tak od 180 Kč a výš. Tam jsou vína srovnatelný s Francií nebo jiným jihem kolem stovky. Já kupuju bílý moravský a červený jen cizí. Mám radši suchý těžší, takže asi proto.

Ale zpět k tomu husitskému hnutí: jako fakt, jestli ti nechutná víno, nervi ho ani do jídla, nebude ti to chutnat. Udělej jelena na pivu nebo vůbec bez alkoholu.
MiZiGe Why can't you be a non-conformist like   everyone else 22.říjen 2014 22:53:43
portské +1
MiZiGe Why can't you be a non-conformist like   everyone else 22.říjen 2014 22:52:57
na jihoafrická pozor, hlavně co se týče supermarketů...tam je kvalita s každou novou flaškou loterie. Nevím proč právě tenhle kus světa
Vsem, kteri poskytli tipy na vina dekuji, s tim se da uz pracovat....Me ta sucha cervena chutnaji tak nejak vsechna stejne. Holt mam jine preference. Fyfin tip na portske me zaujal, mozna by stalo za uvahu trochu ho tam pridat, o zbyvajici obsah lahve se postaram osobne :)
Klidně můžem do vinného klubu, ale já mám vinné období už dost za sebou, takže...
Kristian Celestial Emporium of   Benevolent Knowledge 22.říjen 2014 14:16:38
Jo, věřím, ale jak píše Trisolde.
No, před pár lety, jak byly ty dlouhé teplé podzimy, měl Vlastimil Peřina z Lednice (vinný sklep Eben) naprosto famózní nesířený červený ... a teď nevim jak tomu říkal ...Cerasol asi. Obecně má především nadprůměrná bílá vína, Hibernal od něj velmi preferuji. Aberle z Pavlova měl tehdy výtečnou Pálavu, měl jsem výběr z hroznů (nebo bobulí? je to dávno), což nebyl žádný tlamolep, on dělá spíše sušší vína. Michlovský má taky celkem zajímavý věci, ale musí se k němu, na krámech jsem je neviděl - ale taky si je nacení. Další jména bych těžko vyhrabal, tyhle si pamatuju, bo jsem od nich bral po bednách.
Trisolde Moja chorá hlava  v jednom je plameni. 22.říjen 2014 14:14:05
Na víno je tu klub: http://www.okoun.cz/boards/vino Můžete ho zkusit oživit.
Kristian Celestial Emporium of   Benevolent Knowledge 22.říjen 2014 14:02:31
"tu máme" je kde konkrétně? Ne že bych nesouhlasil...
(ve vyšších cenových kategoriích tu máme jednou za několik let skvělá červená tuzemská vína. Jinak ale máme ve vyšších cenových kategoriích zpravidla mizerná červená tuzemská vína. Bílá jsou ale jiná liga, ty bývají mnohdy vynikající)
Ja vino nepiju zadny, ale jako surovina na vareni mi nevadi, ba prave naopak. Taky mam nepijackej problem s vyberem... vyhybam se podezrele levnym vinum... mozna, ze jde o kyseliny, ale opravdu kyselym cervenym vinem se da jidlo poradne dokurvit.. jednou jsem k ossobucu zvrhla lahev nejake frankovky (a nebylo to chateau krabice) a vysledek byl fakt k placi.
Zatim jsem nepochybila s cabernetem a merlotem, v tescu obcas mivaji asi za necelou stovku ruzna australska a jihoafricka vina, asi to nebude nic pro someliery, ale jidlu to neuskodilo.
Pokud jde o zverinu, velmi se mi osvedcilo portske. Zvlaste pak, pokud to hodlas pouzit jen na marinadu, pripadne dochuceni vypeku a nehodlas tam nalit pullitr az litr, je mozna lepsi pouzit neco chutove silnejsiho a sladsiho. Pokud nemas doma nekoho, kdo tu flasku portskyho dopije (i kdyz jsem to videla prodavat uz i v dvoudeckovy lahvicce na vareni), nezkazi se a uplatneni v kuchyni je mnoho.
popcorp consciously resist   chaos elephant 22.říjen 2014 12:09:33
[tuzemské víno je v pohodě, pokud ho kupuješ za 30 kč flašku od vinaře/pěstuješ, jako půlka Moravy.
To, co prodávají v marketech, je drahé a hnusné. Dobré cz víno z marketu stojí přes stovku, zatímco cizina stejné nebo lepší kvality 70-90 Kč.
Ale každému komu co chutná...
]
Kristian Celestial Emporium of   Benevolent Knowledge 22.říjen 2014 12:04:29
(Pardon, už držim hubu, nikam to nepovede, wtz.)
Kristian Celestial Emporium of   Benevolent Knowledge 22.říjen 2014 12:03:50
Imho ve vyšších cenových kategoiriích máme skvělá vína. Ale věci za 90 Kč jsou holt lepší jinde, protože na ty běžné srágory mají lepší slunce. Ostatně ani francouzská laciná vína nejsou nic moc.
Trisolde Moja chorá hlava  v jednom je plameni. 22.říjen 2014 12:03:10
O debatu, kterou tu asi po tisící rozjíždějí sirin a dexter, jistě všichni stojí. Jerome nepřijde?