Reklama
Nepřihlášený uživatel | Zaregistrovat se
 

Vše o jídle, na co jste se báli zeptat, abyste nebyli tlustí, najdete zde v klubu, u přátel na Hoštické žranici, rychlou inspiraci v Co budete dnes vařit, případně můžete i mimo Okouna:
LabužníkDadalova kuchařkaApetit onlineRecepty s infografikou

Historické kuchařky:
Marie B. Svobodová a její mirrorApicius: De Re Coquinaria

Spřízněné kluby:
Chleba – domácí i kupovaný • Biolife – okouní klub nejen o kvalitních potravinách • Potraviny – okouní klub jen o potravinách • Ukaž nám své jídlo – vyfoť, cos uvařil.

Chcete-li si podrobněji popovídat o nožích (je to bezpochyby nejdůležitější nástroj kuchaře), navštivte klub Chladné zbraně. Probírají se tam nože všech druhů a dostane se vám odborných rad co se týká nákupu, broušení, údržby a vůbec.

Úspěšný recept na univerzální žmolenkový koláč:
1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1/8 másla, z toho uděláš žmolenku (špičkama prstů a rychle, aby se máslo nerozpustilo) a 1 hrnek jí odebereš a dáš někam stranou. Do zbytku přidáš: 2 vejce, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek vlažného mléka. To smícháš a vyrobíš těsto. Těsto vyliješ na plech, posypeš nakrájenou rebarborou, ještě mírně přisladíš (recept je univerzální na libovolné ovoce, ale rebarbora je extrémně kyselá) a posypeš odsypanou žmolenkou. Upečeš, sežereš :o) Tak pravila Serendipity.

Oblíbený recept na hospodský guláš:
kilo a pul masa, napul libovy a nelibovy [ja delam i veprovej i hovezi stejne, takze maso si navol sama]. ctyri fakt velky cibule. palice cesneku [velka palice obycejnyho cesneku]. paprika nepaliva sypaci. sul. majoranka sypaci. kmin celej. volej slunecnicovej. hrnec velkej.
nakrajet cibulu, smahnout na oleji, ale ne moc, jenom tak do sklovata, aby si udrzela cibulovou chut, pak posypat trosku paprikou a zacit na to hazet kousky masa, kery prubezne krajis [takze se dela kazdej jinak dlouho]. maso popaprikovat, FEST, nechat smahnout, pak posolit, zamichat, prihodit kmin, smahnout, zamichat, prihodit pul palice nadrcenyho cesneku, smahnout. prihodit trochu majoranky. jak zacne mizet stava, co vytekla po posoleni z masa, dolejt trochu vody a nechat dusit az skoro do pripaleni. tohle delat tak hodinu [kdyz se to mezitim dvakrat pripali, naprosto v podraku]. prihodit ctvrt palice srackovanyho cesneku a papriku. podlejt, dusit. furt ochutnavat. kdyz uz to vypada, ze by to i slo, zalejt poradne vodou [podle toho kolik chces polejt knedliku :)] a nechat to dojit k varu. jak to zacne varit, hodit zbytek cesneku, pridat dalsi pulku cibule na maly kousky [tu nemusis], nechat chvilicku varit a zahustit. ja tvrdej chleba obvykle nemam a vubec, slozity veci uz jsou na me moc slozity, takze to posypu [primerene] polohrubou moukou a zamicham a du to sezrat s cibuli. pokud dodrzis postup vcetne pripalovani, tohle bude treti den ten tvuj vytouzenej hospodskej gulas ;-) Tak pravila janina_cz aka invain


z obrazku u článku to vypadá jako že má Dalibor Janda vlastní pořad
Reakce na | Vlákno  
mot Václav Hávél je už jééén   léétyštéééé
A?
pixycz Bódéťti to Kájostálo, žral si  málo Bájo Bágo!
Reakce na | Vlákno  
MiZiGe Why can't you be a non-conformist like   everyone else
a inak teda len ako obyčajná kaša, s nejakým mäkkým syrom navrchu je to super ako príloha. To sa moc pokaziť myslím nedá, hlavne keďže u nás sa predávajú skoro všetky ako "instantné"
 
lulie filosof Li-Tin O'Wevidle 
Zkoušela jsem uvařit, nakrájet, opéct. Pak jsem to vyhodila a od té doby nemám odvahu.
MiZiGe Why can't you be a non-conformist like   everyone else
uvariť pomerne hustú kašu (polenta, voda, soľ), vymiešať s trochou syra (parmezán) a masla, nechať vychladnúť napr. v plechu, nakrájať na "hranolky" a opražiť.

Tigo Nesmím mít traktor,   musím být doktor.
Polenta
Mate nejaky osvedceny oblibeny moc dobry recept s polentou?
 
Wednesday Všichni jednou umřete... 
Koriandr se hodí do všeho, wtz.
Klepiš ma celkem uchazejici špekačky, zdá se že k sehnání i v Praze http://www.reznictviklepis.cz/partneri

Ale kdyby někdo měl cestu přes Načeradec a nebylo zrovna pondělí (ideálně utery nebo středa) tak vedle kostela je řezník který prodává naprosto úžasnou tlačenku a excelentní špekáčky
Mimochodem, dal jsem si teď do bramborového guláše na talíř čerstvě nasekanou nať koriandru a bylo to výtečné.
 
Detailně jsem to nezkomal, byla tam mangalica, tak sjem se do toho zakous. A ten špek na tom byl to nejlepší.
markoun nesnaž se 
a jseš si jistej že je ta klobása přímo z mangaliky? co vím tak je tam uvedeno že z vepřového masa, nebo z hovězího (stepního skotu). z mangaliky maj jenom špek. IMHO.
Micana Hoďte si   mašli!
Dávám bobkový list a nové koření, rozhodně. A nedávám jíšku, zahustěj to brambory. A bude buřtguláš. a
ale ano, je to to největší svinstvo v obou, jinak tam moc rozdílů nevidím... teda ten Babišův je špekatější, ale proto je to špekáček...
Jednou jsem ji dala do omacky k masu. Bohuzel jsem pak zjistila, ze to asi mozna uplne tak docela nebyla penizovka sametonoha. Byl to pekny vikend.
lulie filosof Li-Tin O'Wevidle 
Nechapu, proc bych kupovala spekacky ci jine s moukou.
 
mot Václav Hávél je už jééén   léétyštéééé
Tak jde to, mistni reznictvi par druhu dela.
pixycz Bódéťti to Kájostálo, žral si  málo Bájo Bágo!
Chtěl bych vidět VILa vyrábět uzeniny bez dusitanů.
No nekecej! V trvanlivejch potravinách je stabilizátor, jak je to možný! Ještě, že tě máme.
takže ta dusitanová solicí směs je v obou, no...