Reklama
Nepřihlášený uživatel | Zaregistrovat se
 

Vše o jídle, na co jste se báli zeptat, abyste nebyli tlustí, najdete zde v klubu, u přátel na Hoštické žranici, rychlou inspiraci v Co budete dnes vařit, případně můžete i mimo Okouna:
LabužníkDadalova kuchařkaApetit onlineRecepty s infografikou

Historické kuchařky:
Marie B. Svobodová a její mirrorApicius: De Re Coquinaria

Spřízněné kluby:
Chleba – domácí i kupovaný • Biolife – okouní klub nejen o kvalitních potravinách • Potraviny – okouní klub jen o potravinách • Ukaž nám své jídlo – vyfoť, cos uvařil.

Chcete-li si podrobněji popovídat o nožích (je to bezpochyby nejdůležitější nástroj kuchaře), navštivte klub Chladné zbraně. Probírají se tam nože všech druhů a dostane se vám odborných rad co se týká nákupu, broušení, údržby a vůbec.

Úspěšný recept na univerzální žmolenkový koláč:
1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1/8 másla, z toho uděláš žmolenku (špičkama prstů a rychle, aby se máslo nerozpustilo) a 1 hrnek jí odebereš a dáš někam stranou. Do zbytku přidáš: 2 vejce, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek vlažného mléka. To smícháš a vyrobíš těsto. Těsto vyliješ na plech, posypeš nakrájenou rebarborou, ještě mírně přisladíš (recept je univerzální na libovolné ovoce, ale rebarbora je extrémně kyselá) a posypeš odsypanou žmolenkou. Upečeš, sežereš :o) Tak pravila Serendipity.

Oblíbený recept na hospodský guláš:
kilo a pul masa, napul libovy a nelibovy [ja delam i veprovej i hovezi stejne, takze maso si navol sama]. ctyri fakt velky cibule. palice cesneku [velka palice obycejnyho cesneku]. paprika nepaliva sypaci. sul. majoranka sypaci. kmin celej. volej slunecnicovej. hrnec velkej.
nakrajet cibulu, smahnout na oleji, ale ne moc, jenom tak do sklovata, aby si udrzela cibulovou chut, pak posypat trosku paprikou a zacit na to hazet kousky masa, kery prubezne krajis [takze se dela kazdej jinak dlouho]. maso popaprikovat, FEST, nechat smahnout, pak posolit, zamichat, prihodit kmin, smahnout, zamichat, prihodit pul palice nadrcenyho cesneku, smahnout. prihodit trochu majoranky. jak zacne mizet stava, co vytekla po posoleni z masa, dolejt trochu vody a nechat dusit az skoro do pripaleni. tohle delat tak hodinu [kdyz se to mezitim dvakrat pripali, naprosto v podraku]. prihodit ctvrt palice srackovanyho cesneku a papriku. podlejt, dusit. furt ochutnavat. kdyz uz to vypada, ze by to i slo, zalejt poradne vodou [podle toho kolik chces polejt knedliku :)] a nechat to dojit k varu. jak to zacne varit, hodit zbytek cesneku, pridat dalsi pulku cibule na maly kousky [tu nemusis], nechat chvilicku varit a zahustit. ja tvrdej chleba obvykle nemam a vubec, slozity veci uz jsou na me moc slozity, takze to posypu [primerene] polohrubou moukou a zamicham a du to sezrat s cibuli. pokud dodrzis postup vcetne pripalovani, tohle bude treti den ten tvuj vytouzenej hospodskej gulas ;-) Tak pravila janina_cz aka invain


Kolik smetany na jeden banán? Respektive kolik banánů na jednu smetanu?
(Ovoce rozmixované tatrou? Ta by to měla zvládnout, to je fakt. :-)
Micana Hoďte si   mašli! 30.červenec 2014 22:13:05
Ruční (jako tyčový) mixér to nedá, tyhlety instantní zmrzliny byly jeden z důvodů, proč jsem si pořizovala cutter, nebo jak se to... A na zmrzlinu z mražených jahod a tatry jsem nedávno vzpomínala jako na jednu z luxusních chutí z dětství. Budu asi muset zkusit, jestli to chutná pořád tak dokonale.
Mražený rozmixovaný banány jsou dobro samy o sobě. Akorát nevim, jestli to zvládne rozmixovat běžnej ruční mixér. Dřív jsem používala robota a ten měl o dost mohutnější nůž. A výborný je taky libovolný mražený ovoce rozmixovaný s moučkovým cukrem a tatrou.
wiriel Beneficium beneficio provocatur   30.červenec 2014 17:51:15
Presne tak, delam z mrazenejch jahod a vzdycky se to hned sezralo
renatask ...změna je život...  30.červenec 2014 9:10:04
Tohle jsme letos delaly s jahodama. Moc dobry a rychly pokud je zmrzle ovoce.
Dik. Příště tedy ušetřím za Ben & Jerry's. (Jako je vynikající, wtz, ale je to darda) Ořechy a čokoládový banány si do toho nacpu sama :-)
!!! :-)
!
Micana Hoďte si   mašli! 29.červenec 2014 22:45:51
Byla jsem skálopevně přesvědčená, že jsem tu loni četla recept na domácí banánovou zmrzlinu takto: na kousky nakrájet banán, zmrazit, rozmixovat s tekutou šlehačkou, jíst. Tak jsem ji vyrobila, nakelímkovala do mrazáku a je to naprosto vynikající, jenom si ji při podávání dochucuju kapkou javorového sirupu. Teprve pak jsem si to tu projela a zjistila, že ačkoliv se tu obcházelo dost těsně okolo, tento recept jsem si vymyslela. Ale nejsem škrt a o své tajemství se podělím.
lulie filosof Li-Tin O'Wevidle  29.červenec 2014 17:14:38
Jo a slo to?? A pomer surovin? A susilas to? Otazky, same otazky!
rushid Nemáte právo číst tento stručný textík  29.červenec 2014 16:47:52
+1 prave jsem se odhodlal a objednal. A fakt se tesim.
wiriel Beneficium beneficio provocatur   29.červenec 2014 16:22:32
Ne, ale valecek. :)
Uz dlouho premyslim, ze si nejaky poridim, tak jsem chtela nejprve vyzkouset nejake testo, nez vyhodim penize za dalsi verk do kuchyne
lulie filosof Li-Tin O'Wevidle  29.červenec 2014 16:04:10
Ty mas strojek?
wiriel Beneficium beneficio provocatur   29.červenec 2014 12:13:01
Tak jsem vcera delala sve prvni domaci testoviny a vysledek vynikajici. Zkusila jsem jen narychlo z obyc hladke mouky a dobry, ted budu uz jen vylepsovat :)
Dokonce i robot to utahl uplne v klidu, jeste jsem neprisla na nic, co by nezvladl...
A nejaka vydatna polevka by se snesla? S chlebem. Fazolova, frankfurtska...
DadB jsem zralý na  šrotovné 28.červenec 2014 20:58:45
Kuře a kuře by asi nebyl dobrý nápad, ale guláš je fajn. Díky. Teď už jen doufat, že vydrží ta propanbutanová bomba, ze které tam živí sporák.
Úplk
Tak Ládǎ Hruška prej bude mít od podzimka vlastní šou. Má dobrý čísla, tak si ji zasloužil :) Možná ho konečně uvidím...
lulie filosof Li-Tin O'Wevidle  28.červenec 2014 20:06:34
Kure na paprice? Gulas a cerstvy chleb?
DadB jsem zralý na  šrotovné 28.červenec 2014 19:17:01
Nápad na jídlo pro 10 lidí (dobré, leč nenáročné na přípravu)? Jeden den hodíme na pekáč kuřecí stehna (čtvrtky) a upečeme s divokým kořením, k tomu brambory. Ale co den druhý? Dík.