Reklama
Nepřihlášený uživatel | Zaregistrovat se
 

Vše o jídle, na co jste se báli zeptat, abyste nebyli tlustí, najdete zde v klubu, u přátel na Hoštické žranici, rychlou inspiraci v Co budete dnes vařit, případně můžete i mimo Okouna:
LabužníkDadalova kuchařkaApetit onlineRecepty s infografikou

Historické kuchařky:
Marie B. Svobodová a její mirrorApicius: De Re Coquinaria

Spřízněné kluby:
Chleba – domácí i kupovaný • Biolife – okouní klub nejen o kvalitních potravinách • Potraviny – okouní klub jen o potravinách • Ukaž nám své jídlo – vyfoť, cos uvařil.

Chcete-li si podrobněji popovídat o nožích (je to bezpochyby nejdůležitější nástroj kuchaře), navštivte klub Chladné zbraně. Probírají se tam nože všech druhů a dostane se vám odborných rad co se týká nákupu, broušení, údržby a vůbec.

Úspěšný recept na univerzální žmolenkový koláč:
1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1/8 másla, z toho uděláš žmolenku (špičkama prstů a rychle, aby se máslo nerozpustilo) a 1 hrnek jí odebereš a dáš někam stranou. Do zbytku přidáš: 2 vejce, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek vlažného mléka. To smícháš a vyrobíš těsto. Těsto vyliješ na plech, posypeš nakrájenou rebarborou, ještě mírně přisladíš (recept je univerzální na libovolné ovoce, ale rebarbora je extrémně kyselá) a posypeš odsypanou žmolenkou. Upečeš, sežereš :o) Tak pravila Serendipity.

Oblíbený recept na hospodský guláš:
kilo a pul masa, napul libovy a nelibovy [ja delam i veprovej i hovezi stejne, takze maso si navol sama]. ctyri fakt velky cibule. palice cesneku [velka palice obycejnyho cesneku]. paprika nepaliva sypaci. sul. majoranka sypaci. kmin celej. volej slunecnicovej. hrnec velkej.
nakrajet cibulu, smahnout na oleji, ale ne moc, jenom tak do sklovata, aby si udrzela cibulovou chut, pak posypat trosku paprikou a zacit na to hazet kousky masa, kery prubezne krajis [takze se dela kazdej jinak dlouho]. maso popaprikovat, FEST, nechat smahnout, pak posolit, zamichat, prihodit kmin, smahnout, zamichat, prihodit pul palice nadrcenyho cesneku, smahnout. prihodit trochu majoranky. jak zacne mizet stava, co vytekla po posoleni z masa, dolejt trochu vody a nechat dusit az skoro do pripaleni. tohle delat tak hodinu [kdyz se to mezitim dvakrat pripali, naprosto v podraku]. prihodit ctvrt palice srackovanyho cesneku a papriku. podlejt, dusit. furt ochutnavat. kdyz uz to vypada, ze by to i slo, zalejt poradne vodou [podle toho kolik chces polejt knedliku :)] a nechat to dojit k varu. jak to zacne varit, hodit zbytek cesneku, pridat dalsi pulku cibule na maly kousky [tu nemusis], nechat chvilicku varit a zahustit. ja tvrdej chleba obvykle nemam a vubec, slozity veci uz jsou na me moc slozity, takze to posypu [primerene] polohrubou moukou a zamicham a du to sezrat s cibuli. pokud dodrzis postup vcetne pripalovani, tohle bude treti den ten tvuj vytouzenej hospodskej gulas ;-) Tak pravila janina_cz aka invain


pixycz Bódéťti to Kájostálo, žral si  málo Bájo Bágo! 26.červenec 2014 12:17:36
Tyhle tuhý těsta je nejlepší začít v mixéru/cutteru, mouka a vejce nebo troška vody, rozmixovat na poměrně homogenní drobenku, vypnout dřív než se to začne spojovat, pak to vysypat na vál nebo do mísy a dodělat rukou.
Muj robot by to neutahl, je to fakt tuhe testo. Ja to beru jako terapii. Jsou z toho pak krasne jemne ruce, kam se hrabe Nivea.
Sarpele Want to sell your house?   Best hide the taxidermy. 26.červenec 2014 9:32:04
Díky.
Prazacka Líp už bylo...  Foto kvítí 25.červenec 2014 22:56:29
Díky!
Sarpele Want to sell your house?   Best hide the taxidermy. 25.červenec 2014 22:40:05
Semolinu kupujeme tady: http://www.jezekvchorvatske.cz/


Ovšem pokud by někdo věděl o dostupnějším zdroji (myšleno dostupnějším z Brna), budu jen ráda.
V Kladně v lidlu jsem dneska sladový ocet viděla. Ve stojanu s potravinami ze starších akcí.
Prazacka Líp už bylo...  Foto kvítí 25.červenec 2014 21:09:00
Kde a pod jakým názvem se v ČR kupuje semolinová mouka? Jsem po ní dnes koukala v supermarketu a nic jsem nevykoukala.
manka To jsem celá já, prostě ...  trochu magor :-) 25.červenec 2014 20:21:03
Stejná zkušenost jako lebe tady níž - pokud jsou pořádně proschlé (cca 2 dny rozprostřené na plechu a občas rukou proházet) tak vydrží dost dlouho.
lebe i my se rano muzem probudit  mrtvi 25.červenec 2014 15:57:12
necham nudle poradne vyschnout a pak je skladuju ve sklenici ... tejdny i mesice v pohode, ale musej bejt opravdu suchy.
wiriel Beneficium beneficio provocatur   25.červenec 2014 14:56:24
Co myslis, poradi si s testem robot?
Normalne je necham na uterce nebo na plechu v kuchyni na lednici, dost prosypane hrubou moukou. Ony uschnou. Ale dyl nez ctyri dny jsem je neschovavala, my je hned sezerem.

Testo: Na kazdych 100 g mouky 1 vejce M a necela lzice olivoveho oleje (ono to pak pri zpracovani min osycha).
Mouka bud semolinova premleta krupice (hrubost cca jako ceska hruba mouka) nebo mouka na testoviny (60 % semolinova krupice a 40 % hladka jednonulka).
lulie filosof Li-Tin O'Wevidle  25.červenec 2014 14:27:22
Ha dekuju!
lulie filosof Li-Tin O'Wevidle  25.červenec 2014 13:22:57
help
Mate nekdo odkaz na tu dynovou vec od cuketky? Na testoviny atd. Dojedla jsem posledni a na mobilu nenalezam :(
valkil Něco něčeho je ve skutečnosti ničím niče  25.červenec 2014 12:52:53
Přemýšlela jsem chvíli, co je poloital za sloveso.

Nicméně díky za tip na to, co s cuketou. Sešlo se jí, včera jsem přidala k různým paprikám a cibulce a jen tak rychle opražila, v plánu je obalovaná v těstíčku z vejce a česneku a možná plněná mletým, ale na toto jogurtové jsem dostala velkou chuť.
wiriel Beneficium beneficio provocatur   25.červenec 2014 12:52:05
A jak se takove domaci testoviny skladuji? Musi se zpracovat hned nebo se z jednoho bordelu v kuchyni udela vic porci i na priste?
Nikdy jsem to nedelala a dost me to laka. Jake testo?
Ja nejsem v Rime, ale delat testoviny me bavit neprestalo. Extra casove narocne mi to neprijde, to je jako udelat krehke testo nebo trene. Je z toho testovin na nekolikrat a fakt mi chutna vic nez kupovane cerstve. Jednou jsem je delala s kamaradem, co mel dvacet let obchod s cerstvou pastou v Janove, ma strojek s elektrickym pohonem, ale uprimne receno pokud se vari pro par lidi (tak do deseti), prijde mi to zbytecne. To by se vyplatilo fakt na kilometry testa. A je potreba aspon dvou lidi, protoze jak to vali, jeden nestiha vstupni plat narovnavat a vystupni odebirat. Nakonec stejne v normalne velke kuchyni musite ty platy narezat na rozumne dlouhe kusy, a vysledne nudle taky nemuzou byt pulmetrove.
V kelimkach od jogurtu a ricotty to mrazi italske zeny. Po pouziti vyhodi.
V kelimkach od jogurtu a ricotty to mrazi italske zeny. Po pouziti vyhodi.