Reklama
Nepřihlášený uživatel | Zaregistrovat se
 

Vše o jídle, na co jste se báli zeptat, abyste nebyli tlustí, najdete zde v klubu, u přátel na Hoštické žranici, rychlou inspiraci v Co budete dnes vařit, případně můžete i mimo Okouna:
LabužníkDadalova kuchařkaApetit onlineRecepty s infografikou

Historické kuchařky:
Marie B. Svobodová a její mirror
Marie B. Svobodová klikací verze
Apicius: De Re Coquinaria

Spřízněné kluby:
Chleba – domácí i kupovaný • Biolife – okouní klub nejen o kvalitních potravinách • Potraviny – okouní klub jen o potravinách • Ukaž nám své jídlo – vyfoť, cos uvařil.

Chcete-li si podrobněji popovídat o nožích (je to bezpochyby nejdůležitější nástroj kuchaře), navštivte klub Chladné zbraně. Probírají se tam nože všech druhů a dostane se vám odborných rad co se týká nákupu, broušení, údržby a vůbec.

Úspěšný recept na univerzální žmolenkový koláč:
1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1/8 másla, z toho uděláš žmolenku (špičkama prstů a rychle, aby se máslo nerozpustilo) a 1 hrnek jí odebereš a dáš někam stranou. Do zbytku přidáš: 2 vejce, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek vlažného mléka. To smícháš a vyrobíš těsto. Těsto vyliješ na plech, posypeš nakrájenou rebarborou, ještě mírně přisladíš (recept je univerzální na libovolné ovoce, ale rebarbora je extrémně kyselá) a posypeš odsypanou žmolenkou. Upečeš, sežereš :o) Tak pravila Serendipity.

Oblíbený recept na hospodský guláš:
kilo a pul masa, napul libovy a nelibovy [ja delam i veprovej i hovezi stejne, takze maso si navol sama]. ctyri fakt velky cibule. palice cesneku [velka palice obycejnyho cesneku]. paprika nepaliva sypaci. sul. majoranka sypaci. kmin celej. volej slunecnicovej. hrnec velkej.
nakrajet cibulu, smahnout na oleji, ale ne moc, jenom tak do sklovata, aby si udrzela cibulovou chut, pak posypat trosku paprikou a zacit na to hazet kousky masa, kery prubezne krajis [takze se dela kazdej jinak dlouho]. maso popaprikovat, FEST, nechat smahnout, pak posolit, zamichat, prihodit kmin, smahnout, zamichat, prihodit pul palice nadrcenyho cesneku, smahnout. prihodit trochu majoranky. jak zacne mizet stava, co vytekla po posoleni z masa, dolejt trochu vody a nechat dusit az skoro do pripaleni. tohle delat tak hodinu [kdyz se to mezitim dvakrat pripali, naprosto v podraku]. prihodit ctvrt palice srackovanyho cesneku a papriku. podlejt, dusit. furt ochutnavat. kdyz uz to vypada, ze by to i slo, zalejt poradne vodou [podle toho kolik chces polejt knedliku :)] a nechat to dojit k varu. jak to zacne varit, hodit zbytek cesneku, pridat dalsi pulku cibule na maly kousky [tu nemusis], nechat chvilicku varit a zahustit. ja tvrdej chleba obvykle nemam a vubec, slozity veci uz jsou na me moc slozity, takze to posypu [primerene] polohrubou moukou a zamicham a du to sezrat s cibuli. pokud dodrzis postup vcetne pripalovani, tohle bude treti den ten tvuj vytouzenej hospodskej gulas ;-) Tak pravila janina_cz aka invain


lulie filosof Li-Tin O'Wevidle 
:D Myslela jsem, ze hubeny tehotny muzou :)
wiriel Beneficium beneficio provocatur  
Jako, že když jsem se vdala, tak už je to jedno?
lulie filosof Li-Tin O'Wevidle 
Prd! A ted muzes.
lulie filosof Li-Tin O'Wevidle 
Vari se to chvilku. Male nohy taky, tu hlavni oloupej a zchroustej nebo ji tam pridej taky( oloupanou).
mum Neobtezujte zebrotou  prispivame na zirafy.
Vim, ze se mnou budou mistni zampionocentrici nesouhlasit, stejne jako echt czek houbari, ale ber to coby etalon houby. Nepekne kousky vyhod, pekne zpracuj do cehokoli s houbami - od smazenice po houbovou omacku. V podstate nemuzes udelat chybu, hliva je temer blbuvzdorna (prezije i prasaren typu "houbove skvarky".)
Já teda dělám základ cibulku na ololu s máslem a česnek na plátky, do zlata, pak brokolici, zalít vývarem, uvařit, koření sůl + kurkuma nebo sůl + muškýtový květ/oříšek (pepř až čerstvý na talíři). Mixuju se smetanou, napěnění mám ráda :) A do talíře lžíci zakysané smetany, ani trochu citronu nic nezkazí.
ixi ...vopcasnej fonetyk!! 
ok - uvidime jak to dopadne nejspis zejtra
(neska uz sem se unavila jahodovou bublaninou)
wiriel Beneficium beneficio provocatur  
Tak já bych měla jíst už jen salát a ryby nebo budu mít brzo metrák.
Jo tak, já myslela, že nesmíš.
wiriel Beneficium beneficio provocatur  
Právě jsem si lehla po celém dnu na zahradě.
Vstávám už jen na záchod, do krámu by mě nikdo nedostal.
A co ti v tom brání?
wiriel Beneficium beneficio provocatur  
Ja varim i tu nohu, jen ji pak vylovim a vyhodim. Je pak silnejsi vyvar.
wiriel Beneficium beneficio provocatur  
Bože, já bych žrala nivu, až bych plakala!
A tu tvrdou nohu dole odkrojit
Nene
jkom THE WORLD IS MY OKOUN  WEBIKI
jasny, takze jako jiny houby, akorat to ma jiny aroma. a neloupat co?
Kmín sůl máslo

Nebo tisíc různejch úprav, ale viz výše to můžeš hodit kamkoliv
jkom THE WORLD IS MY OKOUN  WEBIKI
lamadotaz
pristala mi tu z trhu hliva

vlastne sem tu vec jeste nevarila, jen jedla. co s tim je nejlepsi udelat? nejak bych to asi pro zacatek udelala na panvi na tuku. loupe se to? asi nee. kmin? nic? jen sul?
 
Tyhle polívky jsou čím jednodušší, tím lepší. Přidala bych trochu muškátovýho květu/oříšku a mixovala PŘED přidáním smetany, jinak to napění. Ty tenčí nožičky od jednotlivých kudrn klidně, tu velkou ne, je moc dřevnatá. Já ty růžičky odlamuju, co se ulomí, to vařím.
ixi ...vopcasnej fonetyk!! 
sem si rekla ze zkusim udelat brokolicovou polivku (krem) - brokolici jsem zakoupila (vidim prvne v zivote asi sem ji nejak obchazela) a nasla nejakej recept ze jako hodit do zeleninovyho vyvaru a povarit pak rozmixovat a pridat smetanu (plus sul a trosku cesneku) - vypada to nejak jednoduse (je-li lepsi to delat jinak tak dejte vedet - polopate prosim)
- varim to v celku nebo nakrajim?
- co ta nozicka? tu varim taky nebo jen ty hlavicky?
- jak poznam ze uz je to dost uvareny (nikdy jsem to fakt nejedla stejne jako zadnej kvetak a tak podobne)
- nemam ponornej mixer - zvladne to normalni klasickej rucni doufam