Reklama
Nepřihlášený uživatel | Zaregistrovat se
 

Vše o jídle, na co jste se báli zeptat, abyste nebyli tlustí, najdete zde v klubu, u přátel na Hoštické žranici, rychlou inspiraci v Co budete dnes vařit, případně můžete i mimo Okouna:
LabužníkDadalova kuchařkaApetit onlineRecepty s infografikou

Historické kuchařky:
Marie B. Svobodová a její mirrorApicius: De Re Coquinaria

Spřízněné kluby:
Chleba – domácí i kupovaný • Biolife – okouní klub nejen o kvalitních potravinách • Potraviny – okouní klub jen o potravinách • Ukaž nám své jídlo – vyfoť, cos uvařil.

Chcete-li si podrobněji popovídat o nožích (je to bezpochyby nejdůležitější nástroj kuchaře), navštivte klub Chladné zbraně. Probírají se tam nože všech druhů a dostane se vám odborných rad co se týká nákupu, broušení, údržby a vůbec.

Úspěšný recept na univerzální žmolenkový koláč:
1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1/8 másla, z toho uděláš žmolenku (špičkama prstů a rychle, aby se máslo nerozpustilo) a 1 hrnek jí odebereš a dáš někam stranou. Do zbytku přidáš: 2 vejce, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek vlažného mléka. To smícháš a vyrobíš těsto. Těsto vyliješ na plech, posypeš nakrájenou rebarborou, ještě mírně přisladíš (recept je univerzální na libovolné ovoce, ale rebarbora je extrémně kyselá) a posypeš odsypanou žmolenkou. Upečeš, sežereš :o) Tak pravila Serendipity.

Oblíbený recept na hospodský guláš:
kilo a pul masa, napul libovy a nelibovy [ja delam i veprovej i hovezi stejne, takze maso si navol sama]. ctyri fakt velky cibule. palice cesneku [velka palice obycejnyho cesneku]. paprika nepaliva sypaci. sul. majoranka sypaci. kmin celej. volej slunecnicovej. hrnec velkej.
nakrajet cibulu, smahnout na oleji, ale ne moc, jenom tak do sklovata, aby si udrzela cibulovou chut, pak posypat trosku paprikou a zacit na to hazet kousky masa, kery prubezne krajis [takze se dela kazdej jinak dlouho]. maso popaprikovat, FEST, nechat smahnout, pak posolit, zamichat, prihodit kmin, smahnout, zamichat, prihodit pul palice nadrcenyho cesneku, smahnout. prihodit trochu majoranky. jak zacne mizet stava, co vytekla po posoleni z masa, dolejt trochu vody a nechat dusit az skoro do pripaleni. tohle delat tak hodinu [kdyz se to mezitim dvakrat pripali, naprosto v podraku]. prihodit ctvrt palice srackovanyho cesneku a papriku. podlejt, dusit. furt ochutnavat. kdyz uz to vypada, ze by to i slo, zalejt poradne vodou [podle toho kolik chces polejt knedliku :)] a nechat to dojit k varu. jak to zacne varit, hodit zbytek cesneku, pridat dalsi pulku cibule na maly kousky [tu nemusis], nechat chvilicku varit a zahustit. ja tvrdej chleba obvykle nemam a vubec, slozity veci uz jsou na me moc slozity, takze to posypu [primerene] polohrubou moukou a zamicham a du to sezrat s cibuli. pokud dodrzis postup vcetne pripalovani, tohle bude treti den ten tvuj vytouzenej hospodskej gulas ;-) Tak pravila janina_cz aka invain


Přečetl jsem si to pozdě. Ovčí sýr už asi neseženu. Ale dík. Vypadá to suprově. Mezi tím jsem koupil řapíkatý celer, takže perličky nechám v celku, prosolím a opepřím, řapíkatý celer naplátkuju škrabkou na brambory (konečně jsem přišel jak na něj) a spolu s nakrájenými jablky to nacpu dovnitř. Perličky zkusím v rámci možností zprudka osmahnout na olivovým oleji a pak je dám do pekáče s dalším řapíkatým celerem a zkusím nějaký bylinky. Napadlo mě ještě bílý víno, ale všechno je vypitý, tak leda kdybych si zítra přivstal a stihl ho ještě koupit. Ještě zvažuju dát dovnitř máslo.
dík za tipy
http://www.sitalemvkuchyni.cz/?s=perli%C4%8Dka

Na libovolnou drubez doporucuju Pohlreichovsky frikase z tohoto dilu.
http://www.uloz.to/x3KsSjX8/ted-vari-sef-11-drubez-avi
Je tam i nejaka perlicka na houbach.

Objevil jsem tuhle upravu teprvne nedavno a jeste porad nechapu jak to muze byt tak dobry :-)
Peceny kure uz je pro me passe.
http://www.uloz.to/xriLf3bB/ted-vari-sef-01-kure-avi

Jinac tenhle porad se opravdu vydaril.
Ma pro celou planetu si přeju světový mír 
já si vyrábim k jídlu vlastní čerstvý energetizovaný lepší bla bla bla
Právě jsem koupil dvě perličky. Dělá se to stejně jako kuře, nebo někdo doporučujete speciální úpravu?
 
el Sent from my  browser
Marmeslaw!
Wednesday Všichni jednou umřete... 
Já si kupuju mangové.
Antiproton 1, 10, 11, 100, 101. 
Když jsme u toho, v česku někdo kupujete "čatní"? Máte nějaký tip? Dlouho jsem tam nebyl, tak jsem zvědavý.
 
Wednesday Všichni jednou umřete... 
My kupujeme v M&S "relish" z uzených paprik a je to mana.
Reakce na | Vlákno  
jkom THE WORLD IS MY OKOUN  WEBIKI
marmeláda nebo čalamáda
 
Kristian Celestial Emporium of   Benevolent Knowledge
Jen ze kdoulí. (šnekovník)
Reakce na | Vlákno  
el Sent from my  browser
Marmeláda je jenom z pomerančů, ty hloupá!
Reakce na | Vlákno  
Ma pro celou planetu si přeju světový mír 
ok, snad se zadaří.
wiriel Beneficium beneficio provocatur  
Zajimave. Tak to vyzkousej a hlasim se o vzorek :)
Reakce na | Vlákno  
Ma pro celou planetu si přeju světový mír 
ne. marmeláda. na mou duši.
Ma pro celou planetu si přeju světový mír 
ano. s hnědym třtinovym cukrem.
Štěně A hangover is the wrath of grapes. 
Nebyl to spíš ajvar?
Reakce na | Vlákno  
wiriel Beneficium beneficio provocatur  
Marmeládu? Jako rozvařit s cukrem?
Reakce na | Vlákno  
Ma pro celou planetu si přeju světový mír 
jen tak si kdáknu: ochutnala jsem ted ve španělsku marmeládu z červenejch paprik a neměla s chlebem se sejrem jedinou chybu. musím si jí udělat co nejdřív, stůj co stůj.
 
Antiproton 1, 10, 11, 100, 101. 
Ou! Právě si mi připomněl, že musím zavolat známému maďarovi, kdy zase dojede do ČR, aby mi vzal pytel té jejich.