Reklama
Nepřihlášený uživatel | Zaregistrovat se
 

Vše o jídle, na co jste se báli zeptat, abyste nebyli tlustí, najdete zde v klubu, u přátel na Hoštické žranici, rychlou inspiraci v Co budete dnes vařit, případně můžete i mimo Okouna:
LabužníkDadalova kuchařkaApetit onlineRecepty s infografikou

Historické kuchařky:
Marie B. Svobodová a její mirror
Marie B. Svobodová klikací verze
Apicius: De Re Coquinaria

Spřízněné kluby:
Chleba – domácí i kupovaný • Biolife – okouní klub nejen o kvalitních potravinách • Potraviny – okouní klub jen o potravinách • Ukaž nám své jídlo – vyfoť, cos uvařil.

Chcete-li si podrobněji popovídat o nožích (je to bezpochyby nejdůležitější nástroj kuchaře), navštivte klub Chladné zbraně. Probírají se tam nože všech druhů a dostane se vám odborných rad co se týká nákupu, broušení, údržby a vůbec.

Úspěšný recept na univerzální žmolenkový koláč:
1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1/8 másla, z toho uděláš žmolenku (špičkama prstů a rychle, aby se máslo nerozpustilo) a 1 hrnek jí odebereš a dáš někam stranou. Do zbytku přidáš: 2 vejce, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek vlažného mléka. To smícháš a vyrobíš těsto. Těsto vyliješ na plech, posypeš nakrájenou rebarborou, ještě mírně přisladíš (recept je univerzální na libovolné ovoce, ale rebarbora je extrémně kyselá) a posypeš odsypanou žmolenkou. Upečeš, sežereš :o) Tak pravila Serendipity.

Oblíbený recept na hospodský guláš:
kilo a pul masa, napul libovy a nelibovy [ja delam i veprovej i hovezi stejne, takze maso si navol sama]. ctyri fakt velky cibule. palice cesneku [velka palice obycejnyho cesneku]. paprika nepaliva sypaci. sul. majoranka sypaci. kmin celej. volej slunecnicovej. hrnec velkej.
nakrajet cibulu, smahnout na oleji, ale ne moc, jenom tak do sklovata, aby si udrzela cibulovou chut, pak posypat trosku paprikou a zacit na to hazet kousky masa, kery prubezne krajis [takze se dela kazdej jinak dlouho]. maso popaprikovat, FEST, nechat smahnout, pak posolit, zamichat, prihodit kmin, smahnout, zamichat, prihodit pul palice nadrcenyho cesneku, smahnout. prihodit trochu majoranky. jak zacne mizet stava, co vytekla po posoleni z masa, dolejt trochu vody a nechat dusit az skoro do pripaleni. tohle delat tak hodinu [kdyz se to mezitim dvakrat pripali, naprosto v podraku]. prihodit ctvrt palice srackovanyho cesneku a papriku. podlejt, dusit. furt ochutnavat. kdyz uz to vypada, ze by to i slo, zalejt poradne vodou [podle toho kolik chces polejt knedliku :)] a nechat to dojit k varu. jak to zacne varit, hodit zbytek cesneku, pridat dalsi pulku cibule na maly kousky [tu nemusis], nechat chvilicku varit a zahustit. ja tvrdej chleba obvykle nemam a vubec, slozity veci uz jsou na me moc slozity, takze to posypu [primerene] polohrubou moukou a zamicham a du to sezrat s cibuli. pokud dodrzis postup vcetne pripalovani, tohle bude treti den ten tvuj vytouzenej hospodskej gulas ;-) Tak pravila janina_cz aka invain


Micana Hoďte si mašli! 
á, prošlapaná cestička! Kolik jsem mohla ušetřit vajec.
Reakce na | Vlákno  
hi Neměňte si názory s hlupákem, zhloupnete 
Sarpele Want to sell your house?   Best hide the taxidermy.
Ovoce zapečené s máslem? To bude delikatesa, wtz!
Micana Hoďte si mašli! 
Uvažuju o crumble bez cukru a mouky.
pixycz Bódéťti to Kájostálo, žral si  málo Bájo Bágo!
Nakonec skončiš s crumblem, což já osobně považuju za ultimátní dobro. Nejlepší způsob konzumace libovolného nadbytku ovoce. Já zcrumblovaných letos sežral asi dvě kila třešní.
Wednesday Všichni jednou umřete... 
Připomnělas mi tím ubíráním takový ty recepty, co sdílí na fejsbuku moje třetí matka - pizza z cukety do 15 minut na pánvi - a podobně :-)
Aranel get up, get out,  you lazy lout
:D
Wednesday Všichni jednou umřete... 
Chvíli. Vepřový plátky (rozmrzlý :) do půl hoďky. Guláš do hodiny v pohodě. Papiňák je solidní urychlovač. Zmrzlýho masa bych se nebála.

(Ale guláš a různý ty hovězí po burgundsku teda dělám radši bez papiňáku, protože mám dojem, že to tažení tomu prostě přidává na kvalitě. Z papiňáku mi to nikdy nepřišlo tak chuťově komplexní. Ale obyčejně vařený hovězí s křenem bych tam klidně dělala.)
schrodingerova   .
cheche
Micana Hoďte si mašli! 
Zajímavost: jak je tady v záhlaví takový ten drobenkový koláč od Serendipity, tak ten je velice dobrý, i když po jeho vložení do trouby zjistíte, že vejce zůstala ležet na lince (zn. vaříme s dětmi). Budu experimentovat s ubíráním dalších surovin.
 
vy me serete s tema burgrama!
 
lebe i my se rano muzem probudit  mrtvi
tam uz se chystam dlouho, ale zatim holt zustavam u toho, ze burger, co si delam doma, je taky supr .o)

coz mi pripomina, ze uz jsem je dlouho nedelal a vzhledem k tomu, ze mam ted zase tvaruzkove obdobi, tak je tentokrat zase asi udelam s tvaruzkem uvnitr .o)
od ty doby, co jsem ochutnal burger z nase maso, se mi doma burgery uz vubec nechce delat, pac jsou proti tem jejich uplne o nicem.
(delam z krku + dodám 10-20% loje)
lebe i my se rano muzem probudit  mrtvi
pokud je to zmrzly, tak by to slo mozna nastrouhat (aspon se zmrzlou slaninou to jde .o)
Dá se nasekat, ale je to hroznej opruz, já se s tím sekala asi u prvních tří várek hamburgerů, pak mě to přestalo bavit.
+1, ale čerstvej, z mraženýho bych do toho asi nešla, to bych taky raději uvařila do rozpadu a snědla s křenem a hořčicí
Trofozoit Where the fear has gone there will be -  nothing. Only I will remain.
Jinak vařený hovězí mám sice taky ráda, ale teda jako takovýto polívkový, v dost jiné cenové relaci. Navíc se tu nějaké kosti ještě povalují.

lebe: Hamburger jsem se sice dočetla, ale ten dělat neumím, nic na něj nemám a tedy především to nemám jak namlít.
 
Trofozoit Where the fear has gone there will be -  nothing. Only I will remain.
(Nakonec to rozmrzlo natolik, že jsem to svým ostrým nožem rozkrájela na kostičky na sádle, kupodivu našla nějakou cibuli a zrušila do toho zbytek uschlého šťakle rozmarýnu, místo vínem zalila Teriaky, protože co už, vyhodila asi dvoje zmrzlé vývary, protože podle chuti nešlo poznat čeho to jsou vývary a ducha česneku, dolila sklinkou vody a čtvrt hodinu vařila v papiňáku, jím to s lisovaným chlebem a červenou řepou, protože tu nic jinýho nemám a dobrý to je, konec hlášení)
 
lebe i my se rano muzem probudit  mrtvi
ja hovezi krk pouzivam na hamburgry (vetsinou namichanej jeste s hovezim zadnim nebo odrezkama z rostence)
 
wiriel Beneficium beneficio provocatur  
Já takhle právě vařím ty polévky. Jen v papiňáku, jako správný barbar :)