Reklama
Nepřihlášený uživatel | Zaregistrovat se
 

Vše o jídle, na co jste se báli zeptat, abyste nebyli tlustí, najdete zde v klubu, u přátel na Hoštické žranici, rychlou inspiraci v Co budete dnes vařit, případně můžete i mimo Okouna:
LabužníkDadalova kuchařkaApetit onlineRecepty s infografikou

Historické kuchařky:
Marie B. Svobodová a její mirrorApicius: De Re Coquinaria

Spřízněné kluby:
Chleba – domácí i kupovaný • Biolife – okouní klub nejen o kvalitních potravinách • Potraviny – okouní klub jen o potravinách • Ukaž nám své jídlo – vyfoť, cos uvařil.

Chcete-li si podrobněji popovídat o nožích (je to bezpochyby nejdůležitější nástroj kuchaře), navštivte klub Chladné zbraně. Probírají se tam nože všech druhů a dostane se vám odborných rad co se týká nákupu, broušení, údržby a vůbec.

Úspěšný recept na univerzální žmolenkový koláč:
1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1/8 másla, z toho uděláš žmolenku (špičkama prstů a rychle, aby se máslo nerozpustilo) a 1 hrnek jí odebereš a dáš někam stranou. Do zbytku přidáš: 2 vejce, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek vlažného mléka. To smícháš a vyrobíš těsto. Těsto vyliješ na plech, posypeš nakrájenou rebarborou, ještě mírně přisladíš (recept je univerzální na libovolné ovoce, ale rebarbora je extrémně kyselá) a posypeš odsypanou žmolenkou. Upečeš, sežereš :o) Tak pravila Serendipity.

Oblíbený recept na hospodský guláš:
kilo a pul masa, napul libovy a nelibovy [ja delam i veprovej i hovezi stejne, takze maso si navol sama]. ctyri fakt velky cibule. palice cesneku [velka palice obycejnyho cesneku]. paprika nepaliva sypaci. sul. majoranka sypaci. kmin celej. volej slunecnicovej. hrnec velkej.
nakrajet cibulu, smahnout na oleji, ale ne moc, jenom tak do sklovata, aby si udrzela cibulovou chut, pak posypat trosku paprikou a zacit na to hazet kousky masa, kery prubezne krajis [takze se dela kazdej jinak dlouho]. maso popaprikovat, FEST, nechat smahnout, pak posolit, zamichat, prihodit kmin, smahnout, zamichat, prihodit pul palice nadrcenyho cesneku, smahnout. prihodit trochu majoranky. jak zacne mizet stava, co vytekla po posoleni z masa, dolejt trochu vody a nechat dusit az skoro do pripaleni. tohle delat tak hodinu [kdyz se to mezitim dvakrat pripali, naprosto v podraku]. prihodit ctvrt palice srackovanyho cesneku a papriku. podlejt, dusit. furt ochutnavat. kdyz uz to vypada, ze by to i slo, zalejt poradne vodou [podle toho kolik chces polejt knedliku :)] a nechat to dojit k varu. jak to zacne varit, hodit zbytek cesneku, pridat dalsi pulku cibule na maly kousky [tu nemusis], nechat chvilicku varit a zahustit. ja tvrdej chleba obvykle nemam a vubec, slozity veci uz jsou na me moc slozity, takze to posypu [primerene] polohrubou moukou a zamicham a du to sezrat s cibuli. pokud dodrzis postup vcetne pripalovani, tohle bude treti den ten tvuj vytouzenej hospodskej gulas ;-) Tak pravila janina_cz aka invain


Velmi podobně dělal jsem a veliké dobro. Podle chuti každého soudruha lze přidat lžíce Kikkoman sójovky, ústřicové omáčky, nebo třeba chilli. Ani stroužek rozetřeného česneku tomu neublíží. Akorát jsem nikdy nesekal. Pouze škrábal a bílá vlákna vybíral. A bylinky... bylinky jsem přidal.
Na žádost z Co budete dnes vařit recept na lososí tatarák:

Losos (čerstvý nebo uzený, podle chuti, ročního období a důvěry v prodejce) posekat (uzený) nebo naškrábat (čerstvý)
Cibule, nejlépe šalotka, opravdu hodně najemno, jen kousek, doporučuju přidávat po částech, dá se lehce přecibulit
Pepř bílý nebo zelený, čerstvě jemněji namletý
Pár kapek z limety
Pokud je to méně tučný kus lososa, pár kapek ololu
Podle chuti můžou být jemně nasekané kapary

Žádná sůl, ani do čerstvého
 
Serendipity a stejně nevím, co tu dělám  a kdo vlastně jsem
Mamce jsem k nove indukcni desce poridila konvici a nepouziva ji. Casovy rozdil je jen par vterin, v rychlovarne je dobre videt, kolik se do ni leje vody a po uvareni se vypne, nemusi k ni hned bezet.
 
wiriel Beneficium beneficio provocatur  
Ta moje naštěstí ne :D
horky_kafe ledovy caj je zabrany :( 
jen si musíš dát pozor u pískací konvice, střílí píšťalku během pár vteřin:-)
Ha, ono lze vlastně mít konvici i na indukci!
lebe i my se rano muzem probudit  mrtvi
a kdyz uz jsem v tech fotkach, dnesni vysokej rostenec se povedl velmi .o)


 
lebe i my se rano muzem probudit  mrtvi
+1 za indukci, nechtel bych nic jinyho
+1 za zruseni rychlovarny konvice


 
wiriel Beneficium beneficio provocatur  
Mame nerez tescoma 2,5 litrovou konvici a luxus.
(Skutečný gentleman má japonskou litinovou konvici)
Wednesday Všichni jednou umřete... 
Ne, tak půl minuty, minutu to poblikává a pak se vypne ta konkrétní plotýnka. U mě to přednastavit nejde.
wiriel Beneficium beneficio provocatur  
Vařila jsem několik let na plynu, obyč. el. plotně ale indukci bych teď už nevyměnila za nic.
 
S indukcí obecně zkušenosti skvělé, konkrétně se značkou Candy a modelem 640 C zkušenosti tristní, vyhnout se. Konvici doporučuji ponechat, protože vhodné hrnce jsou věčně obsazeny nebo v myčce. Navíc zalévat čaj z kastrolku není moc gentlemanské :-)
 
sheck Buďme realisté, požadujme nemožné! 
Vypne. A já teda nevylučuji, že je to rukama, hrncem nebo indiánským pohřebištěm v základech domu, ale mně dělá indukce ještě tu roztomilost, že prostě z ničeho nic přestane indukovat.
Elskerstein Ich liebe die Berge!  Mein Lebensraum
Ještě jedna věc. Pokud ti přeteče tekutina z hrnce na varnou plochu, vaření se vypne, na to je třeba dát pozor.
 
ok, dík
žádnej problém :-) je to prostě jiný než u radiační plotýnky - čeká až znovu položíš a hned jede úplně stejnou intenzitou. jak dlouho je připravenej to znovu rozjet resp za jak dlouho to vzdá a vypne plotýnku se myslím dá nastavit, ale přednastavení mi vyhovuje.
Děkuji všem za předané zkušenosti.

Ještě jedna věc mě napadá - bývá mezi odstavením hrnce a vypnutím plotýnky nějaký časový interval? Třeba když prohazuju na pánvi, jestli se mi to hned nevypne.
 
myslím, že jsou dostupné desky s jedním dvěma hořáky jako doplněk nebo kobinace s elektrikou...
 
Wednesday Všichni jednou umřete... 
My právě plyn ve vsi vůbec nemáme, tudíž není na výběr. Ale teď, po osmi letech s indukcí, proti tomu nemůžu říct nic. Už jsem vařila jinak na všem - u mámy máme plyn - na tom jsem vařila od dětství. Po odchodu z domova dlouho klasický elektrický plotýnky. A teď tedy indukce napůl se sklokeramikou a vyhovuje mi to nejvíc.

Když vypnou proud (a že se nám to tady děje každou bouřku), zapálím oheň v krbu a nebo vytáhnu kempingový náčiní :)