Reklama
Nepřihlášený uživatel | Zaregistrovat se
 

Vše o jídle, na co jste se báli zeptat, abyste nebyli tlustí, najdete zde v klubu, u přátel na Hoštické žranici, rychlou inspiraci v Co budete dnes vařit, případně můžete i mimo Okouna:
LabužníkDadalova kuchařkaApetit onlineRecepty s infografikou

Historické kuchařky:
Marie B. Svobodová a její mirrorApicius: De Re Coquinaria

Spřízněné kluby:
Chleba – domácí i kupovaný • Biolife – okouní klub nejen o kvalitních potravinách • Potraviny – okouní klub jen o potravinách • Ukaž nám své jídlo – vyfoť, cos uvařil.

Chcete-li si podrobněji popovídat o nožích (je to bezpochyby nejdůležitější nástroj kuchaře), navštivte klub Chladné zbraně. Probírají se tam nože všech druhů a dostane se vám odborných rad co se týká nákupu, broušení, údržby a vůbec.

Úspěšný recept na univerzální žmolenkový koláč:
1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1/8 másla, z toho uděláš žmolenku (špičkama prstů a rychle, aby se máslo nerozpustilo) a 1 hrnek jí odebereš a dáš někam stranou. Do zbytku přidáš: 2 vejce, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek vlažného mléka. To smícháš a vyrobíš těsto. Těsto vyliješ na plech, posypeš nakrájenou rebarborou, ještě mírně přisladíš (recept je univerzální na libovolné ovoce, ale rebarbora je extrémně kyselá) a posypeš odsypanou žmolenkou. Upečeš, sežereš :o) Tak pravila Serendipity.

Oblíbený recept na hospodský guláš:
kilo a pul masa, napul libovy a nelibovy [ja delam i veprovej i hovezi stejne, takze maso si navol sama]. ctyri fakt velky cibule. palice cesneku [velka palice obycejnyho cesneku]. paprika nepaliva sypaci. sul. majoranka sypaci. kmin celej. volej slunecnicovej. hrnec velkej.
nakrajet cibulu, smahnout na oleji, ale ne moc, jenom tak do sklovata, aby si udrzela cibulovou chut, pak posypat trosku paprikou a zacit na to hazet kousky masa, kery prubezne krajis [takze se dela kazdej jinak dlouho]. maso popaprikovat, FEST, nechat smahnout, pak posolit, zamichat, prihodit kmin, smahnout, zamichat, prihodit pul palice nadrcenyho cesneku, smahnout. prihodit trochu majoranky. jak zacne mizet stava, co vytekla po posoleni z masa, dolejt trochu vody a nechat dusit az skoro do pripaleni. tohle delat tak hodinu [kdyz se to mezitim dvakrat pripali, naprosto v podraku]. prihodit ctvrt palice srackovanyho cesneku a papriku. podlejt, dusit. furt ochutnavat. kdyz uz to vypada, ze by to i slo, zalejt poradne vodou [podle toho kolik chces polejt knedliku :)] a nechat to dojit k varu. jak to zacne varit, hodit zbytek cesneku, pridat dalsi pulku cibule na maly kousky [tu nemusis], nechat chvilicku varit a zahustit. ja tvrdej chleba obvykle nemam a vubec, slozity veci uz jsou na me moc slozity, takze to posypu [primerene] polohrubou moukou a zamicham a du to sezrat s cibuli. pokud dodrzis postup vcetne pripalovani, tohle bude treti den ten tvuj vytouzenej hospodskej gulas ;-) Tak pravila janina_cz aka invain


A to děkujeme, obzvlášť ta zmínka o prosciuttu potěší, když už ho tu máme půl kila. Přijde do omáčky.
Kristian Celestial Emporium of   Benevolent Knowledge
Celkem příjemnej objev: pivovar Malešice

http://www.malesickymikropivovar.cz/cs/

nekouří se tam, obsluha pomalejší, ale zase pak velmi milá, dost slušně vařej a těch piv fakt maj hodně a dobrejch
Serendipity a stejně nevím, co tu dělám  a kdo vlastně jsem
Díky :)
DanielaS  
Moje se nevypina (electrolux z 2012), jeste aby! Jak bych pak susila pusinky a pomerance?
Já rozumím proč. Jen jsem myslel, že dneska se už z bespečnostního hlediska vypínaj všechny elektrický (taky nemám kdoví co).
Saggy Just sunshine, and blue sky - is it all? 
nn, asi mam nejakou hloupou. je dobry to aspon cas od casu otevrit, aby mohla odparena voda pryc.
Tobě se trouba pootevřením nevypne? Mně myslím jo.
horky_kafe ledovy caj je zabrany :( 
! záleží kolik máš strávníků
vlad_tepes občas dělá  kravinki
kolik těch malíčků?
horky_kafe ledovy caj je zabrany :( 
ale vrznu vám sem aktuální verzi zimní zbabicované minestrone:
na ololu opečená nakrájená italská klobása (možno nahradit na kostky nakrájenou slaninou), mrkev, petržel, řapíkatý celer (všechno krájet na kousky jako poslední článek malíčku), česnek (celé stroužky), přidat vývar, konzervu sekaných rajčat, později pórek nebo nasekaný listový špenát a tortellini (asi sýrové, ale klidně jakýkoliv)
koření možno podle vlastní chuti (bazalka, oregáno, tymián), do talíře je dobrá i hrst parmazánu




Jeste se mi osvedcilo peclive odkrajet tuk, ten jediny se pri delsim skladovani mimo lednicku kazi.
Saggy Just sunshine, and blue sky - is it all? 
Maso nakrajet na tenke platky, pres noc namarinovat v sojovce/koreni/dalsich dobrotach, potom osusit ubrouskem, napichat na spejle a zavesit na mrizku v troube. je dobry dat dolu plech s papirem protoze z toho bude kapat tuk. pect na minimalni teplotu 4-8 hodin, podle toho jak moc suchy to chces. je dobry mit troubu trosku pootevrenou (=vrazit mezi dvirka a okraj lzici nebo tak neco). cim dyl to peces, tim dyl to vydrzi, ale stejne to sezeres hned po vytazeni z trouby.
renatask ...změna je život... 
nefunguje mi vyhledávání, tak se zeptám, zkoušeli jste někdo dělat doma sušené maso?
horky_kafe ledovy caj je zabrany :( 
jsem si teď oblíbil salsicie a cpu je do všech takovýchhle omáček...
MiZiGe Why can't you be a non-conformist like   everyone else
(jsem rád, že ten nick nečtu takhle jen já.
i když; řešilo se už v roku....)
pixycz Bódéťti to Kájostálo, žral si  málo Bájo Bágo!
(to druhý solení lilků so škrtněte sami)
pixycz Bódéťti to Kájostálo, žral si  málo Bájo Bágo!
jo a v sezoně do toho grilovat i cukety, wtz
pixycz Bódéťti to Kájostálo, žral si  málo Bájo Bágo!
srandipindy chtěla vedle v klubiki recept na lilkovou omáčku a prej s tim máme jít sem. Nemám nic spešl, včera jsem to od boku a od oka dělal takhle: dva lilky na velký plátky, nasolit, nechat vybrečet, osušit, osolit, oololovat, na plech do trouby na plnej ranec asi 20-30 min, až zhnědne. Do hrnce na olol svazek jarní cibulky, jen nahrubo nakrájený, dva řapíky celeru (ty spíš víc nadrobno), později pár stroužků česneku, asi 20 deka šunky od kosti na nudličky (páč prosciutto neměli) a ten lilek pokrájenej na kostičky. Dal bych do základu pár ančoviček, ale došly. Pořádně osmažit, podlít bílým vínem, nechat vyvařit, pak zalít rajčatovou passatou a nechat aspoň 10 min. zakrytý dusit (bublá a prská!), aby se to trochu rozvařilo a spojilo. Mezitím uvařit těstoviny (ideální jsou na to penne nebo podobný trubky). Nakonec tam navalit pořádnou hrst parmazánu (sůl pepř podle chuti wtz) a smíchat s těma těstovinama. Nebát se jít do pořádnýho poměru, nudle s majdou 1:1 vůbec není na škodu. Děti oblizovaly, manža čvachtala.
OK, dík.
je, pochopils dobre