Reklama
Nepřihlášený uživatel | Zaregistrovat se
 

Vše o jídle, na co jste se báli zeptat, abyste nebyli tlustí, najdete zde v klubu, u přátel na Hoštické žranici, rychlou inspiraci v Co budete dnes vařit, případně můžete i mimo Okouna:
LabužníkDadalova kuchařkaApetit onlineRecepty s infografikou

Historické kuchařky:
Marie B. Svobodová a její mirror
Marie B. Svobodová klikací verze
Apicius: De Re Coquinaria

Spřízněné kluby:
Chleba – domácí i kupovaný • Biolife – okouní klub nejen o kvalitních potravinách • Potraviny – okouní klub jen o potravinách • Ukaž nám své jídlo – vyfoť, cos uvařil.

Chcete-li si podrobněji popovídat o nožích (je to bezpochyby nejdůležitější nástroj kuchaře), navštivte klub Chladné zbraně. Probírají se tam nože všech druhů a dostane se vám odborných rad co se týká nákupu, broušení, údržby a vůbec.

Úspěšný recept na univerzální žmolenkový koláč:
1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1/8 másla, z toho uděláš žmolenku (špičkama prstů a rychle, aby se máslo nerozpustilo) a 1 hrnek jí odebereš a dáš někam stranou. Do zbytku přidáš: 2 vejce, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek vlažného mléka. To smícháš a vyrobíš těsto. Těsto vyliješ na plech, posypeš nakrájenou rebarborou, ještě mírně přisladíš (recept je univerzální na libovolné ovoce, ale rebarbora je extrémně kyselá) a posypeš odsypanou žmolenkou. Upečeš, sežereš :o) Tak pravila Serendipity.

Oblíbený recept na hospodský guláš:
kilo a pul masa, napul libovy a nelibovy [ja delam i veprovej i hovezi stejne, takze maso si navol sama]. ctyri fakt velky cibule. palice cesneku [velka palice obycejnyho cesneku]. paprika nepaliva sypaci. sul. majoranka sypaci. kmin celej. volej slunecnicovej. hrnec velkej.
nakrajet cibulu, smahnout na oleji, ale ne moc, jenom tak do sklovata, aby si udrzela cibulovou chut, pak posypat trosku paprikou a zacit na to hazet kousky masa, kery prubezne krajis [takze se dela kazdej jinak dlouho]. maso popaprikovat, FEST, nechat smahnout, pak posolit, zamichat, prihodit kmin, smahnout, zamichat, prihodit pul palice nadrcenyho cesneku, smahnout. prihodit trochu majoranky. jak zacne mizet stava, co vytekla po posoleni z masa, dolejt trochu vody a nechat dusit az skoro do pripaleni. tohle delat tak hodinu [kdyz se to mezitim dvakrat pripali, naprosto v podraku]. prihodit ctvrt palice srackovanyho cesneku a papriku. podlejt, dusit. furt ochutnavat. kdyz uz to vypada, ze by to i slo, zalejt poradne vodou [podle toho kolik chces polejt knedliku :)] a nechat to dojit k varu. jak to zacne varit, hodit zbytek cesneku, pridat dalsi pulku cibule na maly kousky [tu nemusis], nechat chvilicku varit a zahustit. ja tvrdej chleba obvykle nemam a vubec, slozity veci uz jsou na me moc slozity, takze to posypu [primerene] polohrubou moukou a zamicham a du to sezrat s cibuli. pokud dodrzis postup vcetne pripalovani, tohle bude treti den ten tvuj vytouzenej hospodskej gulas ;-) Tak pravila janina_cz aka invain


wiriel Beneficium beneficio provocatur  
Mně to tak bylo jednou vnucené, obzvlášť mile, protože jsem byla asi měsíc po rozvodu s tím, že se pak určitě brzy vdám.
Nepekla jsem.
Micana Hoďte si   mašli!
O nevdanosti taky nic nevím, ten "můj" byl čistě poselstvím lidské lásky a vzájemnosti. Ech.
Wednesday Všichni jednou umřete... 
Přisypávání ano, o nevdanosti nic nevím. Do stacionáře to přinesla vdaná kolegyně jako na potvoru, když jsem tam byla na praxi :)
wiriel Beneficium beneficio provocatur  
To je taková ta věc, jak se tam každý den něco přisype a pak se to má rozdat dalším nevdaným ženám v okolí?
Wednesday Všichni jednou umřete... 
Vatikánský koláč štěstí byla nejhorší věc, ke které jsem se připletla. Jako všechny tyhle řetězové akce.
Micana Hoďte si   mašli!
Já mám jenom jednu, ale podobnou zkušenost - chuťově mi to připomínalo takový ten "vatikánský koláč štěstí", jak na to kdysi mezi dobrými lidmi koloval jakýsi zákvas plus recept a muselo se to dělit a posílat dál. Taková drolivá, neutrální, nezajímavá věc.
jo, totéž. ty moje se nedrolily.
asi to bude jako rozdíl mezi českou buchtou typ dusikrk a vláčnou. stejně jako tady dusikrk spoustě lidem nevadí, protože ho zalijou litrem kafe.
pixycz Bódéťti to Kájostálo, žral si  málo Bájo Bágo!
Fakt nevim. Jednou to bylo u někoho doma (nevylučuju, že upečený z polotovaru), podruhý v celkem vyhlášený humrárně v Chelsea Marketu v NY. Takže jsem to začal považovat za standard. Slanosladký, jemný, ok – ale v obou případech drolivá bábovka.

Doufám, že se bavíme principiálně o tomtéž: http://jdem.cz/b9pta7
zkousel jsem to udelat jednou, koupil jsem nejakou kukuricnou mouku, ale testo nelepilo vubec. tak jsem to vyhodil a zanevrel, doufaje, ze na to tu narazim v nejake hospode. tip byl by?
prave ze dobrou. parkrat mi to nekdo dal jako prilohu jak rikas a bylo to desne dobry. slanosladký ale hrozně jemně. drolivý vůbec. asi jsi mel smulu na levnou variantu. jak kdyz se tady delaji croissanty z margarinu.
corn bread je presne ta vec, co cloveku staci ke stesti, kdyz se umi. jako skvelej cerstvej chleba. trochu masla a soli and I am in heaven.
rushid Nemáte právo číst tento stručný textík 
pixycz Bódéťti to Kájostálo, žral si  málo Bájo Bágo!
Jakou mas zkusenost s corn breadem? Ja to mel ve statech dvakrat, jednou to vypadalo jsko normalni muffin v kosicku, podruhy takovej bochanek, v obou pripadech ale takovej divnej drolivej piskot. Jako malo sladka babovka. Jeste jsem si rikal, co na tom kurva maji a proc to probuh musi jist k tem morskejm potvoram…
wiriel Beneficium beneficio provocatur  
Zbývá mi teď syrovátka po výrobě domácího sýru. Dá se nějak dál zpracovat? Jednou jsem slyšela, že se snad dává do domácího chleba, nemáte nějaký nápad?
 
Tech druhu je opravdu povicero: Kukuricne placky (corn tortilla) se delaji z hominy: kukurice se namoci do vapna, v nemz kukurice napuci a sloupaj se z ni slupky. Po vysuseni takhle upravovane napucene kukurice (homini) se to semele na mouku, z ktere lze pripravit lepive testo.

Mimochodem, na tradicni conrbread se pouzivaji corn grits - velmi hruba kukuricna krupice, ktera se po namleti maci ve vapne, aby napucela a lepila. Na belossky cornbread se pouzva rovnez neupravovana kukuricna krupice, pridava se tam vajicko a mliko a nekdy taky psenicna mouka, aby to pojilo. Recepty se dost lisi. Asi nejlepsi by bylo zeptat se Amiku zijicich v Cechach, co kupujou kdyz si to tu chteji udelat

Bez upravy vapnem kukuricna mouka blbe poji. Kdyz se dela polenta (=z kukuricne mouky bez vapna), musi se to varit nebo dusit velm dlouho, tak aspon jednu nebo dve hodiny, aby ty kukuricna zrnka napucely
Tak mi sem, prosim, Danielo, nějaké recepty dej. Sladké, slané ... Cokoli, rada pro změnu používám kukuricnou mouku, ale jsem v tom a amatér.
Do tech bezovych susenek proto, ze se tady proste pestovalo mnohem vic kukurice nez obili, takze se z ni delalo celkem vsechno. Existuje i verze z psenicne mouky.
a není ono víc druhů kukuřičných muk? jedna drolivá a druhá, ze který se dělají různý corn bready a jiný nachos? (corn bread bych si tuze rád udělal, leč bojím se, že koupím drolivku a jakej byl kukchleb)
Wednesday Všichni jednou umřete... 
Ještě ne. Letos jsme nějak obecně ve skluzu.
lulie filosof Li-Tin O'Wevidle 
Do pr...!
MI teda polenta přijde dost slepená.