Reklama
Nepřihlášený uživatel | Zaregistrovat se
 

Vše o jídle, na co jste se báli zeptat, abyste nebyli tlustí, najdete zde v klubu, u přátel na Hoštické žranici, rychlou inspiraci v Co budete dnes vařit, případně můžete i mimo Okouna:
LabužníkDadalova kuchařkaApetit onlineRecepty s infografikou

Historické kuchařky:
Marie B. Svobodová a její mirror
Marie B. Svobodová klikací verze
Apicius: De Re Coquinaria

Spřízněné kluby:
Chleba – domácí i kupovaný • Biolife – okouní klub nejen o kvalitních potravinách • Potraviny – okouní klub jen o potravinách • Ukaž nám své jídlo – vyfoť, cos uvařil.

Chcete-li si podrobněji popovídat o nožích (je to bezpochyby nejdůležitější nástroj kuchaře), navštivte klub Chladné zbraně. Probírají se tam nože všech druhů a dostane se vám odborných rad co se týká nákupu, broušení, údržby a vůbec.

Úspěšný recept na univerzální žmolenkový koláč:
1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1/8 másla, z toho uděláš žmolenku (špičkama prstů a rychle, aby se máslo nerozpustilo) a 1 hrnek jí odebereš a dáš někam stranou. Do zbytku přidáš: 2 vejce, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek vlažného mléka. To smícháš a vyrobíš těsto. Těsto vyliješ na plech, posypeš nakrájenou rebarborou, ještě mírně přisladíš (recept je univerzální na libovolné ovoce, ale rebarbora je extrémně kyselá) a posypeš odsypanou žmolenkou. Upečeš, sežereš :o) Tak pravila Serendipity.

Oblíbený recept na hospodský guláš:
kilo a pul masa, napul libovy a nelibovy [ja delam i veprovej i hovezi stejne, takze maso si navol sama]. ctyri fakt velky cibule. palice cesneku [velka palice obycejnyho cesneku]. paprika nepaliva sypaci. sul. majoranka sypaci. kmin celej. volej slunecnicovej. hrnec velkej.
nakrajet cibulu, smahnout na oleji, ale ne moc, jenom tak do sklovata, aby si udrzela cibulovou chut, pak posypat trosku paprikou a zacit na to hazet kousky masa, kery prubezne krajis [takze se dela kazdej jinak dlouho]. maso popaprikovat, FEST, nechat smahnout, pak posolit, zamichat, prihodit kmin, smahnout, zamichat, prihodit pul palice nadrcenyho cesneku, smahnout. prihodit trochu majoranky. jak zacne mizet stava, co vytekla po posoleni z masa, dolejt trochu vody a nechat dusit az skoro do pripaleni. tohle delat tak hodinu [kdyz se to mezitim dvakrat pripali, naprosto v podraku]. prihodit ctvrt palice srackovanyho cesneku a papriku. podlejt, dusit. furt ochutnavat. kdyz uz to vypada, ze by to i slo, zalejt poradne vodou [podle toho kolik chces polejt knedliku :)] a nechat to dojit k varu. jak to zacne varit, hodit zbytek cesneku, pridat dalsi pulku cibule na maly kousky [tu nemusis], nechat chvilicku varit a zahustit. ja tvrdej chleba obvykle nemam a vubec, slozity veci uz jsou na me moc slozity, takze to posypu [primerene] polohrubou moukou a zamicham a du to sezrat s cibuli. pokud dodrzis postup vcetne pripalovani, tohle bude treti den ten tvuj vytouzenej hospodskej gulas ;-) Tak pravila janina_cz aka invain


Nojo, pravda. Akosi jsem si to spletl s mléčným kvašením.
existujou taky takový plastový kloboučky, ale ta skleněná spirála je prostě hezčí, člověk hned ví, že se pod ní vyrábí cosi ušlechtilého.
 
oni tam jsou uz od zacatku (pokud nebylo ovoce sterilovane) ale potrebujou kyslik, aby mohly metabolizovat alkohol na octovku. V otevrenem hrdle by se to michalo se vzduchem, prestoze je CO2 tezsi nez vzduch (ma zhruba jedenapulnasobek hustoty vzduchu)
Nejde o vytěsnění vzduchu, ale o to, aby se tam nedostaly nevhodné bakterie, např octového kvašení.
lebe i my se rano muzem probudit  mrtvi
ty bublaci uzavery tata taky pouzival, ale oproti rukavici maj jeden zasadni problem, ze jsou skleneny a je snadny je rozbit .o) a musi se tam obcas dolejt voda.
kazdopadne ze ty leta, co tata dela rybizak, nepamatuju, ze by se mu neco zkazilo (at s bublacim uzaverem nebo s rukavici). ono co2 by mělo bejt tezsi nez vzduch, takze k tomu vytesneni vzduchu dojde tak jako tak, ne?
Štěně A hangover is the wrath of grapes. 
Když není marmeláda od tety, tak asi dobrý.
Rozmražený jahody taky nikdo nejí. Zmražený jahody se rozmixujou se smetanou a je z toho zmrzlina k okamžité konzumaci.
Štěně A hangover is the wrath of grapes. 
Tetka dělala jahodovou marmeládu s půlkami jahod a bylo to úplně to nejlepší na světě. Proti tomu rozmaražené jahody, meh.
cetl jsem "mužský do toho nevlezou" a s tou rukavici to davalo smysl, i kdyz jsem nechapal to propichovani spendlikem

Ty bublaci uzavery (ktere propichnuta rukavice napodobuje) nejsou jen kvuli muskam - pri kvaseni unika CO2 a postupne vytesni vzduch. Bezkyslikate prostredi je treba udrzovat po dobu kvaseni - v pritomnosti kysliku se snizuje vytezek alkoholu, a taky hrozi, ze se v tom rozrostou jine mikrooganismy, napriklad plisne a bakterie produkujici kyselinu octovou, a vysledek bude hnusnej
pixycz Bódéťti to Kájostálo, žral si  málo Bájo Bágo!
Dobrej tip. Na demižon teda – obávám se, že ten třičtvrtělitr ve flašce by mi nenafoukl ani šprcgumu, natož rukavici.
el Sent from my  browser
Borůvky krásně tvrdí. To pak ma člověk skoro chut se tím i pochlubit!
el Sent from my  browser
Píšu „možná“, když je toho fakt moc :-)
lebe i my se rano muzem probudit  mrtvi
tata na demizon dava takovou tu slabou gumovou rukavici, ktery propichne jeden prst spendlikem. musky do toho nevlezou. jak to kvasi je rukavice nafouknuta, kdyz splaskne, tak je po kvaseni.
Kšá!
Wednesday Všichni jednou umřete... 
Na mrazáku? Proč je nestrčíš dovnitř? Takhle Ti zplesniví.
Borůvky máme na mrazáku. Zrovinka dneska jsem si je sypala k snídani na lívance se zakysanou smetanou. A dětem do jogurtu. Do marmelády bych neobětovala ani kuličku!
wiriel Beneficium beneficio provocatur  
To už se mi taky stalo.
Chukcha má dva zuby zlatý a nic mu neni svatý 
Není-li kýbl plný, z lesa se nejde. A deset litrů borůvek nesníte.
Na nezapomenutelnou zácpu stačí stláskat půl litru.
Reakce na | Vlákno  
Micana Hoďte si mašli! 
Borůvkovou kupuju - buď Ikea, nebo letos jsem trochu ujela na takové domácí, co mají na tom piditrhu u benzínky (bývalý Agip, teď něco jiného) na mladoboleslavské dálnici kousek za Boleslaví, když se jede do Prahy (byl tam už za komušů, jsem zvědavá, jestli přežije EET). Paní tam prodává za tři pětky ve skleničkách od jogurtů něco neuvěřitelného.
Jinak borůvky se mi taky nikdy nepodařilo ani donést z lesa domů.
Reakce na | Vlákno  
Z jahod! Taková škoda!
Reakce na | Vlákno