Reklama
Nepřihlášený uživatel | Zaregistrovat se
 

Vše o jídle, na co jste se báli zeptat, abyste nebyli tlustí, najdete zde v klubu, u přátel na Hoštické žranici, rychlou inspiraci v Co budete dnes vařit, případně můžete i mimo Okouna:
LabužníkDadalova kuchařkaApetit onlineRecepty s infografikou

Historické kuchařky:
Marie B. Svobodová a její mirrorApicius: De Re Coquinaria

Spřízněné kluby:
Chleba – domácí i kupovaný • Biolife – okouní klub nejen o kvalitních potravinách • Potraviny – okouní klub jen o potravinách • Ukaž nám své jídlo – vyfoť, cos uvařil.

Chcete-li si podrobněji popovídat o nožích (je to bezpochyby nejdůležitější nástroj kuchaře), navštivte klub Chladné zbraně. Probírají se tam nože všech druhů a dostane se vám odborných rad co se týká nákupu, broušení, údržby a vůbec.

Úspěšný recept na univerzální žmolenkový koláč:
1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1/8 másla, z toho uděláš žmolenku (špičkama prstů a rychle, aby se máslo nerozpustilo) a 1 hrnek jí odebereš a dáš někam stranou. Do zbytku přidáš: 2 vejce, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek vlažného mléka. To smícháš a vyrobíš těsto. Těsto vyliješ na plech, posypeš nakrájenou rebarborou, ještě mírně přisladíš (recept je univerzální na libovolné ovoce, ale rebarbora je extrémně kyselá) a posypeš odsypanou žmolenkou. Upečeš, sežereš :o) Tak pravila Serendipity.

Oblíbený recept na hospodský guláš:
kilo a pul masa, napul libovy a nelibovy [ja delam i veprovej i hovezi stejne, takze maso si navol sama]. ctyri fakt velky cibule. palice cesneku [velka palice obycejnyho cesneku]. paprika nepaliva sypaci. sul. majoranka sypaci. kmin celej. volej slunecnicovej. hrnec velkej.
nakrajet cibulu, smahnout na oleji, ale ne moc, jenom tak do sklovata, aby si udrzela cibulovou chut, pak posypat trosku paprikou a zacit na to hazet kousky masa, kery prubezne krajis [takze se dela kazdej jinak dlouho]. maso popaprikovat, FEST, nechat smahnout, pak posolit, zamichat, prihodit kmin, smahnout, zamichat, prihodit pul palice nadrcenyho cesneku, smahnout. prihodit trochu majoranky. jak zacne mizet stava, co vytekla po posoleni z masa, dolejt trochu vody a nechat dusit az skoro do pripaleni. tohle delat tak hodinu [kdyz se to mezitim dvakrat pripali, naprosto v podraku]. prihodit ctvrt palice srackovanyho cesneku a papriku. podlejt, dusit. furt ochutnavat. kdyz uz to vypada, ze by to i slo, zalejt poradne vodou [podle toho kolik chces polejt knedliku :)] a nechat to dojit k varu. jak to zacne varit, hodit zbytek cesneku, pridat dalsi pulku cibule na maly kousky [tu nemusis], nechat chvilicku varit a zahustit. ja tvrdej chleba obvykle nemam a vubec, slozity veci uz jsou na me moc slozity, takze to posypu [primerene] polohrubou moukou a zamicham a du to sezrat s cibuli. pokud dodrzis postup vcetne pripalovani, tohle bude treti den ten tvuj vytouzenej hospodskej gulas ;-) Tak pravila janina_cz aka invain


No nám na smažení řízků padne přepuštěné máslo z jedné čtvrtky naprosto v pohodě. Takže to jedno rozpuštěný máslo v pekáči je naprosto v pohodě.
lulie filosof Li-Tin O'Wevidle 
BYch řekla před.
celou čtvrtinku másla nechá roztéct pod řízkama v troubě jo?
no, moje babička to má taky tak, už spíš vařený...
 
lulie filosof Li-Tin O'Wevidle 
No, já bych je sežrala hned! Jenže poslední dobou mě z masa bolí břicho :(A ze smaženého obzvlášť. Ach jo.
Micana Hoďte si   mašli!
Pro mě bylo horší zjištění, že dokonalé chuti své pověstné hovězí nudlové polívky naše babička dosahuje masoxem. Nicméně i když to zní poněkud přetučněle, ty řízky jsou dokonalost sama.
"Nedelam", delala jsem jednou a nechutnalo. Mne veci z fritaku nevadi, pokud jsou dostatecne odkapany, ale nejradeji mam veprovy rizky pekne na sadle na panvi.
lulie filosof Li-Tin O'Wevidle 
Tak a teď mě rozbolelo břicho, jen to čtu :(
delas to asi blbe, rizky z fritaku nemusim...
Micana Hoďte si   mašli!
Už se to tady kdysi jelo: moje babička např. dělá nejlepší řízky na světě, vždycky a odjakživa jedině v troubě. Kouzlo ovšem spočívá v té jedné celé kostce másla, co nejdřív rozpustí v pekáči.
Dělala jsem v troubě obalovaný květák i řízky a obojí dobrý. Požívám rozprašovač na olej aby to bylo pokryté rovnoměrnou vrstvou (a olivový olej z pokrutin) a na plech pečicí papír a máslo.
wiriel Beneficium beneficio provocatur  
Já pecu v troubě bramboraky. Ona to je teda taková bramborova buchta, ale chutná to dobre jako cmunda a není to nacucane sadlem. Navíc nemusím byt hodinu u plotny. (Pražačka dík)
Ja jednou zkousela v troube rizky, o kterych se taky basnilo, jak jsou v troube uzasny, ale byly jen suchy, hnusny. Mozna jsem to delala blbe, ale tento experiment uz nehodlam s nicim smazenym opakovat, to si radeji poridim fritak.
pixycz Bódéťti to Kájostálo, žral si  málo Bájo Bágo!
Narazil jsem na celkem hodne receptu na obalovany kvetak peceny v troube misto smazeni. Ma s tim nekdo zkusenosti? Je to dobrej napad nebo je to blbej napad nebo jakej je to napad? Kvetak bez crcani se smazenim (zvlast v lete) by se mi docela zamlouval, to nemohu rici.
 
jkom THE WORLD IS MY OKOUN  WEBIKI
+1
JeromeHeretic Nejsem temný, jsem jemný   v hezkým svetru
se zelim!
lulie filosof Li-Tin O'Wevidle 
Kde ji vezmeme?
pixycz Bódéťti to Kájostálo, žral si  málo Bájo Bágo!
Jednoduchá odpověď: osolit, podlít, upéct, z výpeku udělat omáčku, podávat s vhodnou přílohou. Složitá odpověď: asi tak milion receptů na zvěřinu.
Reakce na | Vlákno  
pixycz Bódéťti to Kájostálo, žral si  málo Bájo Bágo!
se šípkovou!
ako to bolo sa to dalo do truby a dobre to je