Reklama
Nepřihlášený uživatel | Zaregistrovat se
 

Vše o jídle, na co jste se báli zeptat, abyste nebyli tlustí, najdete zde v klubu, u přátel na Hoštické žranici, rychlou inspiraci v Co budete dnes vařit, případně můžete i mimo Okouna:
LabužníkDadalova kuchařkaApetit onlineRecepty s infografikou

Historické kuchařky:
Marie B. Svobodová a její mirrorApicius: De Re Coquinaria

Spřízněné kluby:
Chleba – domácí i kupovaný • Biolife – okouní klub nejen o kvalitních potravinách • Potraviny – okouní klub jen o potravinách • Ukaž nám své jídlo – vyfoť, cos uvařil.

Chcete-li si podrobněji popovídat o nožích (je to bezpochyby nejdůležitější nástroj kuchaře), navštivte klub Chladné zbraně. Probírají se tam nože všech druhů a dostane se vám odborných rad co se týká nákupu, broušení, údržby a vůbec.

Úspěšný recept na univerzální žmolenkový koláč:
1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1/8 másla, z toho uděláš žmolenku (špičkama prstů a rychle, aby se máslo nerozpustilo) a 1 hrnek jí odebereš a dáš někam stranou. Do zbytku přidáš: 2 vejce, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek vlažného mléka. To smícháš a vyrobíš těsto. Těsto vyliješ na plech, posypeš nakrájenou rebarborou, ještě mírně přisladíš (recept je univerzální na libovolné ovoce, ale rebarbora je extrémně kyselá) a posypeš odsypanou žmolenkou. Upečeš, sežereš :o) Tak pravila Serendipity.

Oblíbený recept na hospodský guláš:
kilo a pul masa, napul libovy a nelibovy [ja delam i veprovej i hovezi stejne, takze maso si navol sama]. ctyri fakt velky cibule. palice cesneku [velka palice obycejnyho cesneku]. paprika nepaliva sypaci. sul. majoranka sypaci. kmin celej. volej slunecnicovej. hrnec velkej.
nakrajet cibulu, smahnout na oleji, ale ne moc, jenom tak do sklovata, aby si udrzela cibulovou chut, pak posypat trosku paprikou a zacit na to hazet kousky masa, kery prubezne krajis [takze se dela kazdej jinak dlouho]. maso popaprikovat, FEST, nechat smahnout, pak posolit, zamichat, prihodit kmin, smahnout, zamichat, prihodit pul palice nadrcenyho cesneku, smahnout. prihodit trochu majoranky. jak zacne mizet stava, co vytekla po posoleni z masa, dolejt trochu vody a nechat dusit az skoro do pripaleni. tohle delat tak hodinu [kdyz se to mezitim dvakrat pripali, naprosto v podraku]. prihodit ctvrt palice srackovanyho cesneku a papriku. podlejt, dusit. furt ochutnavat. kdyz uz to vypada, ze by to i slo, zalejt poradne vodou [podle toho kolik chces polejt knedliku :)] a nechat to dojit k varu. jak to zacne varit, hodit zbytek cesneku, pridat dalsi pulku cibule na maly kousky [tu nemusis], nechat chvilicku varit a zahustit. ja tvrdej chleba obvykle nemam a vubec, slozity veci uz jsou na me moc slozity, takze to posypu [primerene] polohrubou moukou a zamicham a du to sezrat s cibuli. pokud dodrzis postup vcetne pripalovani, tohle bude treti den ten tvuj vytouzenej hospodskej gulas ;-) Tak pravila janina_cz aka invain


těsto na vánočku nechávám kynout v chladničce přes noc, ráno vytáhnu prohnětu, rozdělím na bochánky po pramenech, chvilku jim dám pokoj a pak už je smontuju do vánočky, kterou nechávám před pečením nakynout tu hodinu asi.... no je to proces....
jednou jsem vyčetla od nějakého cukráře doporučení nechat nejdřív mouku nabobtnat s tekutinou (v případě vánočky s mlíkem) a až potom přidat tuky (máslo, žloutky)....
ty mandle namočené v mléce, to je zajímavý...
Mh, já dávám máslo se sádlem na půl a kořením půlkou muškátového vořísku a tak dvěma hvězdičkama badyánu.
Wednesday Všichni jednou umřete...  19.prosinec 2014 7:56:21
Prostě to zkus.
lulie filosof Li-Tin O'Wevidle  19.prosinec 2014 7:26:52
Je fakt, ze mam recept na uplne jednoduchy mazanec peceny v pekarne a je bozsky. Pritom bych to rekla spis do peciva peceneho v troube. A ten se dlouho micha, to bude asi tajemstvi uspechu :)
rushid Nemáte právo číst tento stručný textík  18.prosinec 2014 23:52:55
To je neco uplne jineho. Testo na pizzu nechavam kynout dole v lednici klidne 12 hodin. Ale v tom receptu se nic nepise o chladnem (pomalem) kynuti. Nechat testo 12 hodin kynout u kamen, muzes jej rovnou vyhodit.
Janney After Monday and Tuesday even  the calendar says WTF 18.prosinec 2014 23:00:04
Skúšali sme ju už oboma spôsobmi, dobrá bola aj po dlhom kynutí v chladnejšom prostredí, aj po kratšom vo vyhriatej kuchyni.
Janney After Monday and Tuesday even  the calendar says WTF 18.prosinec 2014 22:57:39
Najjednoduchšie riešenie je to najefektívnejšie :) Vyhľadávala som priamo na stránke Apetitu, dobre mi tak.
Na vánočku je těžké těsto, někdo nechává kynout i přes noc.
rushid Nemáte právo číst tento stručný textík  18.prosinec 2014 22:53:40
Dlouhe hneteni ok. Ale kynuti nekolik hodin.. ja tomu proste neverim.
lulie filosof Li-Tin O'Wevidle  18.prosinec 2014 22:51:42
google: apetit a vanocka a vybehla prvni :)
Janney After Monday and Tuesday even  the calendar says WTF 18.prosinec 2014 22:38:39
Tisíckrát ďakujem! To je presne ona, najlepšia vianočka akú poznám.
lulie filosof Li-Tin O'Wevidle  18.prosinec 2014 22:36:08
Janney After Monday and Tuesday even  the calendar says WTF 18.prosinec 2014 22:32:23
Dotaz
Nemá niekto poruke recept na vianočku z Apetitu 12/2007 (myslím)? Kľúčom je hnetenie cesta 20 minút. Bohužiaľ som si toto číslo s osvedčeným receptom nechala u seba doma a vracať sa poň skoro 300 km nebudem. Na stránkach Apetitu som ho ani po usilovnom hľadaní nenašla, a naspamäť ho neovládam. V prípade núdze použijem iný recept, ale s týmto som už niekoľkokrát zožala u rodiny úspech.
Proklikala jsem se ke Kanárovi.
Štěně A hangover is the wrath of grapes.  17.prosinec 2014 10:20:26
Aaaawww, to byly casy. Hned vedle smetanove guacamole a asi o 10 prispevku dal se nekdo pta na pernicky.
JeromeHeretic Chci mit IQ 5, nicim se netrapit,  na nic nemyslet 15.prosinec 2014 10:47:29
Presne tak.
MiZiGe Why can't you be a non-conformist like   everyone else 15.prosinec 2014 7:40:24
tož ako u nás cesnak a cibuľa, tak je to u nich základ (cesnak, cibuľa a zázvor) pod "všetko" tepelne upravované
JeromeHeretic Chci mit IQ 5, nicim se netrapit,  na nic nemyslet 14.prosinec 2014 22:30:17
Nastuduj si nejakou cinskou kucharku, abys zjistila jak tak nejak obecne uvazuje o jidle cinan. Voni si ten zazvor snad cpou i do fajfky...
istaed no jo, no ...  14.prosinec 2014 13:21:36
+1
Dík, zkusím, dávám jenom do dýňových polévek, vývar by mě nenapadl.